Is je rijst plakkerig en wil je 'm juist wat droger hebben? Laat de rijst na het koken dan goed uitlekken in een zeef of vergiet en spoel af met koud water terwijl je de korrels los maakt met je vingers. Eventueel kun je het daarna nog even opbakken in een pan om er zeker van te zijn dat al het vocht verdwenen is!
Wat te doen met te natte rijst? Te veel vocht Is de rijst al gaar, maar is er nog vocht over? Geen paniek, giet de rijst dan gewoon af, zoals je dat met pasta ook zou doen. Draai het vuur uit, doe de rijst terug in de pan met het deksel erop en laat hem nog een paar minuten staan.
Spoel met koud water als de rijst aan elkaar plakt. Als de rijst te kleverig of gomachtig is, betekent dit dat de rijst te gaar is. Giet na het uitlekken van de rijst een lichte stroom koel water over de zeef of het vergiet.
Om rijst te laten droogkoken verwarm je de rijst met het water in een pannetje tot het water kookt. Dit doe je op hoog vuur, maar zodra het water kookt draai je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Doe dit altijd op het kleinste pitje, het is namelijk echt belangrijk dat de rijst langzaam pruttelt.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt.
Al kan de rijst in feite geen viezigheid bevatten, het heeft wel een laagje dat je eraf wil wassen. Door het vervoeren schuren de korrels tegen elkaar aan waardoor het laagje zetmeel dat van nature om de rijstkorrels heen zit los kan laten. Dit zorgt ervoor dat de rijst wat stoffig aan kan voelen.
Zo kan het gebeuren dat er wit of grijs schuim uit je rijstkoker of pan naar boven komt. Niet alleen moet je dan je aanrecht schoonmaken: je rijst zal ook gaan klonteren. Dat komt doordat rijst vaak overmatig zetmeel bevat.
Droogkokende rijst is rijst waarvan de korrels na het koken nog stevig zijn en makkelijker van elkaar loslaten als je het doorroert. Denk hierbij aan Lassie Toverrijst (witte rijst), zilvervliesrijst, basmatirijst en jasmijn- of pandanrijst. Al is die laatste net iets plakkeriger dan de rest.
Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt.
Droog: Basmati rijst, Pandan rijst en Surinaamse rijst zijn droogkokende rijstsoorten met een lange, stevige korrel. Dat maakt ze geschikt voor nasi en andere Oosterse gerechten.
Langkorrelige rijst, zoals basmati of jasmijnrijst, heeft een lange korrel. De soorten kunnen verschillen in textuur en aroma. Wel hebben ze allemaal een relatief laag zetmeelgehalte. Als je ze juist bereidt, krijg je een licht en droog, niet plakkerig resultaat.
De verschillende soorten meestgebruikte rijst op een rij: Pandanrijst: is een beetje plakkerige witte rijst (ideaal voor het eten met stokjes), lange korrel met een bloemige smaak. Perfect voor (pittige) Aziatische gerechten. Basmatirijst: een droogkokende witte rijst met nootachtige smaak.
Verwarm de rijst of pasta daarnaast nooit vaker dan 1 keer, de bacteriën blijven zich anders door ontwikkelen. Dit is ook de reden dat u rijst van de afhaal-Chinees beter niet opnieuw kunt verwarmen. U weet namelijk niet of het eerder ook al opnieuw opgewarmd geweest is.
Arseen komt voornamelijk in voedsel terecht door milieuvervuiling. Dit is niet te voorkomen. Planten zoals rijst nemen arseen op uit de bodem en het water. Als je langdurig te veel arseen binnenkrijgt, verhoogt dat het risico op kanker.
Rijst koken door eerst water te koken en dan de rijst toe te voegen? Met deze nieuwe methode kook je rijst op een slimme manier. Op deze manier verbruik je minder water en energie en smaakt de rijst nog lekkerder!
Pandanrijst, ofwel jasmijnrijst, heeft een langere korrel en komt uit Thailand. Het is een witte rijst die gekookt is met aromatische pandanbladeren. De rijst staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak. Pandanrijst wordt vaak gebruikt in de Chinese, Indonesische en Thaise keuken.
Als rijst het belangrijkste zetmeel van de maaltijd is, maak dan ongeveer 100 tot 120 gram droge rijst per persoon. Dat komt overeen met ongeveer een ½ kopje per portie. Als je bijvoorbeeld voor 4 personen kookt, of als je van plan bent 2 porties rijst per persoon te eten, heb je 2 kopjes ongekookte rijst nodig.
Te veel vocht
Is de rijst al gaar, maar is er nog vocht over? Geen paniek, giet de rijst dan gewoon af, zoals je dat met pasta ook zou doen. Draai het vuur uit, doe de rijst terug in de pan met het deksel erop en laat hem nog een paar minuten staan.
Laat je rijst snel afkoelen, zodat het niet langer dan twee uur buiten de koelkast staat. Doe de rijst daarna in een bakje die je goed af kunt sluiten met een deksel, zet het in een koelkast met een temperatuur van 4-7°C en je kunt het maximaal twee dagen later nog prima opwarmen.
Geen bouillonblokje, kokosmelk of kruiden bij de hand? Dan kun je ook de rijst lekker maken door 'm eerst even aan te bakken. Gewoon kort bakken in een beetje olie of boter voordat je er water op giet of het in een pan doet. Op die manier geef je een heerlijke, nootachtige smaak aan je rijst.
Voeg de rijst toe en kook deze zonder deksel in 8-10 minuten gaar. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Afgieten en terug in de pan met een deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Het ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
De makkelijkste en meest veelzijdige manier om je rijst opnieuw op te warmen is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Even goed omscheppen en je hebt binnen een paar minuten al lekker warme rijst.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.