Deze kosten zijn wettelijk gezien ten laste van de verkoper, maar worden in de praktijk (in de verkoopsvoorwaarden) ten laste gelegd van de koper. Koper betaalt extra percentage. In de praktijk betaalt de koper dan een vaste kost, all-in.
Koper kiest meestal notaris
Degene die de notariskosten betaalt voor de overdracht, kiest vaak de notaris. Dat is bijna altijd de koper. Maar voor u kan het prettig zijn om zelf de notaris te kiezen. U kunt dan namelijk, voor de overdracht, al veel dingen regelen.
Hoeveel kost het om een compromis te laten opstellen door een notaris? Er zijn geen specifieke kosten bij het opstellen van een onderhandse verkoopovereenkomst door een notaris. De werkuren van de notaris worden betaald door de koper in de vorm van notariskosten.
Wordt de woning door een vastgoedmakelaar verkocht, dan zal die het compromis opstellen en zorgen voor de ondertekening. Koop je de woning rechtstreeks van de eigenaar (uit de hand), neem dan zeker contact op met een notaris om zeker te zijn dat alle wettelijke verplichtingen gerespecteerd worden.
Heel wat kopers sturen het bod en de aanvaarding van het bod naar hun notaris, en vragen aan de notaris om een compromis op te maken. Maar zijn partijen verplicht om zo te werk te gaan? Neen. Partijen mogen wettelijk gezien ook zelf een compromis opmaken.
Gangbaar is 10% van de verkoopprijs. Opgelet, als de verkoop onder de wet-Breyne valt, dan mag het voorschot maximaal 5% van de totale prijs bedragen. Het voorschot wordt meestal door de notaris bewaard tot de ondertekening van de authentieke akte.
Bij het compromis mag een voorschot van maximaal 5 procent van de totale kostprijs gevraagd worden. De rest van de betalingen moet in schijven gebeuren, en die mogen nooit de prijs van de al uitgevoerde werken overstijgen. Notarissen raden het betalen van een voorschot ook aan.
Compromis opstellen: notaris of vastgoedmakelaar
Hiervoor bestaan geen specifieke regels. Verkopers laten zich op dat vlak doorgaans begeleiden door hun vastgoedmakelaar, die de compromis opstelt. Maar ook notarissen kunnen de compromis uitwerken, wat vaak gebeurt op initiatief van de koper.
Heel wat kopers sturen het bod en de aanvaarding van het bod naar hun notaris, en vragen aan de notaris om een compromis op te maken. Maar zijn partijen verplicht om zo te werk te gaan? Neen. Partijen mogen wettelijk gezien ook zelf een compromis opmaken.
Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Binnen deze termijn moeten de registratierechten worden betaald.
De verkoper is de eerste die zijn handtekening zet. Als laatste zet de koper zijn handtekening onder het contract en is de koop op dat moment rond. De makelaar stuurt dit contract naar de notaris, zodat er een akte van levering opgesteld kan worden.
Je bent van plan een compromis te ondertekenen, maar informeer je eerst wat dit nu allemaal inhoudt. Na het compromis tekenen we de notariële akte. De zoektocht naar een woning kan een erg lang proces zijn.
Wordt er een compromis - ook wel onderhandse verkoopovereenkomst genoemd - ondertekend, dan betaalt de koper een voorschot op de aankoopprijs aan de verkoper. In principe gaat ook de eigendom van het goed op dat moment over van de verkoper op de koper.
U betaalt de kosten van uw dossier bij de ondertekening van de akte, in principe via een overschrijving.
Als jij je huis verkoopt, dan betaalt je koper de notariskosten en de registratiebelasting. De verkoopprijs is dus volledig voor jou.
Met andere woorden, een compromis verbindt de partijen voor altijd. Wel is het zo dat de authentieke akte, die gebaseerd is op de compromis, maximaal 4 maanden na de ondertekening van de compromis verleden moet worden bij de notaris. Tijdens die periode zal de notaris alle clausules in de compromis checken.
Het compromis vormt de basis voor het opstellen van de notariële akte. Van zodra de onderhandse verkoopovereenkomst is afgesloten, moet de notariële akte binnen de vier maanden ondertekend worden. In die periode doet de notaris nog de nodige opzoekingen of vraagt hij attesten aan.
Als de koper geen lening kan krijgen binnen een redelijke termijn, dan gaat de koop niet door en kunt u in principe ook geen schadevergoeding krijgen. Tenzij u kunt aantonen dat de koper niet de nodige inspanningen heeft geleverd om een woningkrediet te bekomen.
Wanneer kan je een compromis ontbinden? Zowel de koper als de verkoper kunnen het compromis alsnog verbreken of laten ontbinden. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de partij die het compromis wilt verbreken en de reden van verbreking. Bij ontbinding van het compromis heb je toestemming nodig van de rechter.
Dat wil zeggen dat de notaris het compromis grondig heeft gecontroleerd, en dat de authentieke verkoopovereenkomst nu klaar is voor definitieve ondertekening. Vanaf het moment van ondertekening, ben je als koper officieel de nieuwe eigenaar van het vastgoed.
In elk geval is een aankoopbelofte ook een bindend document. Het is wel iets soepeler dan een compromis, omdat je niet gebonden bent aan de termijn van 4 maanden waarbinnen de notariële akte verleden moet worden. Je kan die akte pas later laten verleden.
Van zodra beide partijen ondertekenen is een compromis in principe bindend.
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Waarom duurt dat zo lang?”. Wel, in de periode tussen het compromis en het verlijden van de akte heeft de notaris op die manier voldoende tijd om de gehele notariële akte op te stellen. Tijdens die vier maanden doet de notaris de nodige controles en vraagt allerlei attesten aan zoals onder andere het EPC-attest.