Alle klachten waarbij mensen aangeven dat zij fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid 'horen', zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is, valt onder de noemer tinnitus. Een andere benaming van tinnitus is oorsuizen.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Wat zijn de verschijnselen van oorsuizen? Bijna iedereen met oorsuizen hoort een 'eigen' geluid, bijvoorbeeld: suizen, rinkelen, fluiten of zoemen. Het geluid kan hard of zacht zijn, en scherp of dof van toon. Het kan in één oor te horen zijn of in beide oren.
Vrijwel iedereen heeft wel eens last van oorsuizen, echter bij sommigen is oorsuizen continu aanwezig en zo hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Wat de oorzaak van tinnitus is, kan zeer divers zijn en verschilt per persoon.
Heb je erg last van oorsuizen vraag je huisarts dan om een doorverwijzing naar een KNO-arts. In veel gevallen is er goed te leren leven met een piep in je oor.
Onze hersenen, vooral ons auditieve systeem, zijn gevoelig voor stress. Door stress ontstaat er namelijk zowel overactiviteit als een toename van gevoeligheid in de hersenen. Tinnitus ontstaat bij acute stress en bij langdurige stress. Het is niet alleen een gevolg van stress, maar ook een oorzaak.
Bij een acute tinnitus verstaat men een onaangenaam oorsuizen dat plotseling optreedt. Deze vorm van tinnitus kan tot 3 maanden duren. Duurt de tinnitus langer dan 3 maanden, dan wordt dit ook wel chronische tinnitus genoemd. Bij acute oorsuizen treeds vaak een spontane genezing of herstel van symptomen op.
Tinnitus is dus meestal niet te genezen. Het is geen ziekte, maar een fantoomgeluid dat ontstaat in de hersenen doordat haarcellen in het oor beschadigd zijn. Wereldwijd vinden er wetenschappelijke onderzoeken plaats om een remedie te vinden. Er zijn wel behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven.
Zo'n 10% van de Nederlandse bevolking zegt hier wel eens last van te hebben, waarvan weer een tiende echt hinder ondervindt. Oorzaken zijn vaak moeilijk te achterhalen, maar overmatige blootstelling aan (te veel) lawaai lijkt een belangrijke trigger. Vaak gaat tinnitus gepaard met slechthorendheid.
Ik heb geen gehoorverlies en toch tinnitus, hoe kan dit? Een kleine beschadiging aan het hoorsysteem kan al tot tinnitus leiden. Een gehoortest heeft net als iedere test een bepaalde nauwkeurigheid en sommige beschadigingen vallen binnen de meetnauwkeurigheid.
Als iemand veel te maken heeft gehad met harde geluiden, kan de tinnitus tijdelijk erger worden. Ook als iemand erg druk is geweest, veel stress heeft, vermoeid is of veel emoties heeft, kan de piep in het oor tijdelijk toenemen. De ruis in het oor kan ook toenemen door tandenknarsen of chronische nekklachten.
Tinnitus betekent 'oorsuizen'. Je gehoororgaan geeft aan je hersenen het signaal dat er een geluid is, maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Meestal is oorsuizen het gevolg van schade aan je binnenoor. Je gehoorzenuw raakt daarbij overprikkeld en geeft onjuiste informatie door aan je hersenen.
Tinnitus is in het merendeel van de gevallen niet gevaarlijk. Slechts in zeldzame gevallen is het een symptoom van een ernstige onderliggende ziekte of aandoening. Patiënten kunnen wel flink lijden onder het permanente aanwezig zijn van geluiden in hun hoofd.
Somatische tinnitus kan veroorzaakt worden door verdraaiing van de nek, zoals een verkeerde beweging of het slapen op een verkeerd kussen. Ook problemen met de verstandskiezen of een knappend kaakkopje kunnen dit type tinnitus veroorzaken.
Lichte tinnitus
Je bent je bewust van een zacht en/of niet doordringend geluid in het oor of hoofd. Het valt alleen op als het (heel) stil is.
Afleiding en ontspanning zoeken helpt om de tinnitus draaglijker te maken. Spanning en stress veroorzaakt extra druk in het binnenoor, waardoor de tinnitus-klachten verergeren. Probeer je dus niet al te druk te maken, zoek afleiding en probeer je te ontspannen. Diverse ontspanningstechnieken kunnen je hierbij helpen.
Hoort u ongewone geluiden zoals, brommen, sissen, fluiten die niet uit de omgeving afkomstig zijn? Hoort u deze geluiden langdurig zowel overdag als 's nachts? Heeft u de afgelopen tijd een stressvolle periode gehad? Bent u de afgelopen tijd aan hard lawaai blootgesteld geweest?
Vandaag de dag zijn er geen medicijnen verkrijgbaar waarvan is bewezen dat ze tinnitus kunnen genezen of verminderen. Wel zijn er medicijnen die soms verlichting kunnen geven van de klachten die samengaan met tinnitus, denk hierbij aan slaap-, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.
Oorsuizen wordt meestal veroorzaakt door blootstelling aan te veel lawaai. Het is dus heel belangrijk de gevolgen van lawaai zoveel mogelijk te voorkomen. Lawaaitrauma kun je voorkomen door oordoppen of oorkappen te gebruiken om je oren te beschermen. Denk hieraan als je naar concerten of festivals gaat.
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga.
Tinnitus kan onder andere klinken als een zoemend, klikkend, rinkelend of sissend geluid dat alleen door u wordt waargenomen. Het soort geluid en de intensiteit ervan verschilt van persoon tot persoon en iedereen ervaart het anders. Het kan gaan om een hoge toon, een diep of laag geluid of zelfs een wisselende toon.
Minder stress zorgt voor minder irritatie, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond kan verdwijnen. Het lastige hiervan is dat antidepressiva – net als een aantal 'huis-tuin-en-keuken'-middelen zoals paracetamol en ibuprofen – bijwerkingen hebben die tinnitus juist kunnen verergeren.
Vitamine B12 en zink tekort. Wetenschappers lieten zien dat mensen die tinnitus hebben vaker een vitamine B12 of zink tekort hebben dan mensen zonder tinnitus. Mensen die tinnitus hebben en een vitamine B12 tekort lijken ook meer last te hebben van hun tinnitus, dan mensen met tinnitus zonder een vitamine B12 tekort.
Magnesium is belangrijk voor de gezondheid van de zenuwen en spieren. Omdat tinnitus wordt geassocieerd met beschadigde zenuwcellen, kan het nemen van magnesium helpen bij het verminderen van de symptomen van tinnitus.