Vraag naar de reden van afwijzen en probeer deze in steekwoorden op te schrijven. Geef aan dat je dit als belangrijk verbeterpunt ziet en dat je dit nog even moet laten bezinken en vraag of je nog even contact op mag nemen als je nog vragen hebt. Bedank voor de genomen moeite en wens ze succes met de gekozen kandidaat.
Iets specifieks. Bedenk wat je interessant vindt aan de baan waarnaar je solliciteert, hoe specifieker, hoe beter. Probeer je ook iets te herinneren dat je tijdens het gesprek hebt besproken. Dit maakt de bedankmail persoonlijker en laat de werkgever zien dat je om hem geeft.
Met deze mail wil ik u bedanken voor het sollicitatiegesprek, dat wij gevoerd hebben op (datum). U heeft mij een duidelijk beeld gegeven over de inhoud van de vacature (functietitel) en het bedrijf (bedrijfsnaam). U heeft mij zeer enthousiast gemaakt over de mogelijkheid om voor u te werken.
Tijdens het afsluiten van het sollicitatiegesprek is het verstandig om de belangrijkste punten nog één keer samen te vatten. Een korte herhaling van jouw passie, match met het bedrijf en de interesse in de functie is een slimme manier om een sterke laatste indruk te maken.
"Een bedankmail kan je in drie delen opsplitsen. Als eerste bedank je de interviewer voor de toegestane tijd tijdens het sollicitatiegesprek. Vervolgens licht je kort toe wat je uit het interview onthouden hebt omtrent de functie en de organisatie. En tenslotte verwoord je je motivatie voor de functie."
Hoe accepteer ik een aanbod? Accepteer zowel mondeling als schriftelijk, vóór of op de overeengekomen uiterlijke datum. Zodra je een aanbod hebt geaccepteerd, moet je alle andere afspraken voor sollicitatiegesprekken afzeggen. Terugkomen op een al geaccepteerd aanbod maakt een slechte indruk.
Val meteen met de deur in huis. Begin je bedankkaart met een gepaste aanhef ('Beste', 'Lieve', 'Geachte') en schrijf meteen 'Hartelijk dank voor…' of 'Dank je voor …'. Laat dit volgen door datgene waarvoor je bedankt: '… het mooie cadeau', '…de leuke logeerpartij', '…
Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt.
Focus je dankbaarheid op iets concreets dat diegene die je wil bedanken, bereikt heeft. In plaats van te zeggen 'Bedankt voor het goede werk!' is het effectiever en geschikter om het specifiek te maken en dingen te zeggen als 'Bedankt om me gisteren te helpen bij het sluiten van die deal'.
De sollicitatie zelf nabellen helpt je in het eerste geval af van je twijfel en je kunt de persoon aan de lijn direct bedanken voor de kans. Mocht je het niet geworden zijn, dan kun je vragen op welke basis deze beslissing genomen is. Zo ben je in staat te werken aan verbeterpunten.
Doe dat dus ook. Of een antwoord zou kunnen zijn: “ mijn CV sluit perfect aan op de functievereisten en ik beschikt over de benodigde ervaring en vaardigheden. Ik hebt kennis van de producten en/of diensten die het bedrijf aanbiedt. Dus ik ben de ideale persoon voor deze functie”.
Ze willen weten of je de functie hebt onderzocht of gewoon willekeurig hebt gesolliciteerd. Een andere reden waarom werkgevers deze vraag stellen, is omdat ze willen weten wat jou anders maakt dan andere kandidaten, wat jou geschikt maakt voor de baan en waarom je goed zult presteren in deze functie.
De gebruikelijke uitdrukking is hartelijk dank, en het is bijvoorbeeld ook vriendelijk dank.
"Alvast bedankt," of "op voorhand bedankt," blijken dé manier om een antwoord los te krijgen. "Dankjewel," en "bedankt," prijkten op een mooie tweede plaats. Erg formele afsluiters, zoals "hoogachtend," gebruik je dan weer beter niet.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast. Mails naar vrienden kunnen gerust met minder formele afsluitzinnen beëindigd worden.
Mensen zijn echt gemotiveerd als ze niet alleen willen en kunnen, maar ook klaar voor de start zijn. Wanneer ze bereid zijn om op korte termijn met de verandering te beginnen. Je zou deze drie aspecten drie verkeerslichten kunnen noemen. Wanneer ze alle drie op groen staan, dan is iemand intrinsiek gemotiveerd.
Gezichtsuitdrukkingen spelen een belangrijke rol bij het uitstralen van enthousiasme. Laat merken dat je enthousiast bent door vrolijk te kijken en met regelmaat te (glim)lachen. Andere mensen ervaren een glimlach als een uitnodiging om met je te praten.
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Binnen twee weken moet je toch wel iets horen
Senior HR adviseur Marlica Ligtelijn van Rabobank Rotterdam: 'Normaal gesproken mag je binnen twee weken een reactie verwachten, tenzij vooraf duidelijk een andere termijn is aangegeven. '
“Een sollicitant viel gewoon in slaap.” “Een kandidaat begon tijdens het sollicitatiegesprek te vloeken.” “Een sollicitante werd tijdens het gesprek betrapt op een leugen in haar cv.” “Een kandidaat zei dat hij te laat was omdat hij de weg niet wist, maar de receptioniste zei dat ze hem in de koffiebar had gezien.”