“Over het algemeen is pijn erger bij vrouwen,” zegt dokter Darnall. “Mannen ervaren pijn minder intens. Sommige vrouwen geven overigens aan dat nierstenen pijnlijker zijn dan bevallen.” Dokter Paul Christo, pijnspecialist in het Johns Hopkins Hospital noemt dit “waarschijnlijk de ergste pijn die je je kunt voorstellen.
Naweeën kunnen als een erg stekende, nare, intense pijn worden ervaren, vooral bij een tweede of volgende bevalling. Sommige vrouwen vinden het erger dan de bevalling zelf! De intensiteit neemt meestal na 3 tot 4 dagen af.
De beet van de kogelmier is de pijnlijkste ter wereld. De mannen van de Satere-Mawe stam in het Braziliaanse Amazonewoud hebben er heel wat voor over om een echte man te worden.
Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller en komt in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik. De pijn trekt vaak door naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen. Tijdens een aanval is er vaak extreme bewegingsdrang.
Sommige vrouwen die een kind hebben gehad vergelijken de weeën met de krampen die bij een flinke diarree horen, maar dan nog een graadje erger. Deze ontsluitingsweeën volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en als je baby bijna wordt geboren krijg je uitdrijvingsweeën of persweeën.
Bijna alle vrouwen hebben pijn tijdens de bevalling. De pijn is meestal het hevigst tijdens de ontsluiting. Dit is de tijd voordat u gaat persen. De baarmoeder trekt samen en zo krijgt u ontsluiting.
De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. Tot slot krijg je persweeën, die vooral vlak voor de geboorte pijn kunnen doen. Als je baby geboren is, houden de weeën op. Je voelt nog een paar krampen om de placenta los te maken.
Koliekpijn ontstaat wanneer een niersteen vanuit de nier de urineleider inschiet en daar blijft steken. Doordat de steen vastzit in de urineleider, kan de urine niet goed worden afgevoerd. De nier raakt hierdoor steeds verder gevuld met urine. Dit noemt men stuwing en dit kan veel pijn geven.
Een urineonderzoek is het eerste basisonderzoek bij vermoeden van een niersteen. Het kan de aanwezigheid van rode bloedcellen, witte bloedcellen, bacteriën en soms urinekristallen. De aanwezigheid van bloed in de urine en flankpijn is sterk verdacht voor nierstenen.
Door de urine te verdunnen wordt de kans op steenvorming kleiner. Om voldoende vocht binnen te krijgen adviseren we u extra te drinken rond de maaltijden, maar ook voor het slapengaan en tijdens de plasmomenten in de nacht. Het beste kunt u gewoon water drinken.
Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.
Volgens sommige internetberichten bezorgt het ter wereld brengen van een kind de vrouw 57 'del'. Del zou hierbij een maat zijn om pijn te meten, met 45 del als de hoeveelheid die een menselijk lichaam redelijkerwijs kan verdragen en 57 del vergelijkbaar met het breken van twintig botten.
Vrouwen zien vaak op tegen de bevalling: volgens UMC Groningen is 38% van de vrouwen bang voor pijn tijdens de bevalling. Ookal hoeven zij het niet te doorstaan, toch is 29% van de mannen ook bang voor de bevalling.
Sterke persweeën zorgen ervoor dat de baby in de regel snel geboren wordt. Bij een eerste kindje duurt dit persen gemiddeld 1-2 uur. Ben je al eerder bevallen kan het persen heel vlot gaan en kan een baby al binnen 5 – 30 minuten geboren zijn. Tijdens de bevalling controleren we of het met jou en de baby goed gaat.
Weeën doen pijn omdat de baarmoedermond erg gevoelig is en die wordt nu onder druk geopend. Bovendien hangt de baarmoeder aan allerlei banden (soort spiertjes) aan het bekken. De banden staan erg onder spanning omdat de baarmoeder gegroeid is.
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
Klachten bij niersteenaanval
Niersteenkoliek: acuut hevige "krampende" pijn in de flank, in aanvallen, uitstralend naar de lies. Bewegingsdrang en onrust: patiënt kan niet stil zitten of liggen. Misselijkheid en braken. Bloed in de urine, soms alleen onder de microscoop zichtbaar.
Tot enkele dagen na de verwijdering van de sonde kan er nog wat urine lekken, maar dat stopt vanzelf. De opening in de huid sluit spontaan. Wanneer er geen lekkage meer is, wordt ook de blaassonde (zie verder) verwijderd en kunt u in principe het ziekenhuis verlaten.
Nierstenen geven niet altijd klachten. De meeste nierstenen zijn kleiner dan 5 mm en kun je vanzelf uitplassen. Is de niersteen groter, dan kan deze in je urineleider blijven steken. Dit wordt een niersteenaanval of een niersteenkoliek genoemd.
Meer water drinken is daarom de beste, veiligste en goedkoopste oplossing voor het vermijden van nierstenen. Vermijd frisdranken die fosforzuur bevatten. Fosforzuur (E338) zit vooral in cola en zou de aanmaak van nierstenen bevorderen. Frisdranken bevatten bovendien veel extra suiker.
Een niersteen kan in de nier blijven zitten of in een urineleider terechtkomen. Als hij daar vast blijft zitten veroorzaakt dat veel pijn. Urologen noemen dit een koliek of een niersteenkoliek.
Heel precies is het niet te omschrijven, omdat ze voor iedereen anders voelen. Maar een wee kun je misschien nog wel het beste vergelijken met heftige menstruatiepijn. Je voelt die pijn in je onderbuik of vagina, maar er zijn ook weeën die uitstralen naar je rug of benen.
Er is niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag of je baby pijn ervaart tijdens de bevalling. Onderzoek uit Zwitserland heeft wel uitgewezen dat tijdens een vaginale bevalling een baby meer stress ervaart dan bij een keizersnede. Maar of dit komt door fysieke pijn, en of dit er überhaupt is, is nog niet bewezen.
Verdoofde zenuwen
Dat komt omdat de pijnstilling via een prik in de rug meteen terecht komt in de epidurale ruimte waar de onderbuikzenuwen liggen. De prik verdooft deze zenuwen. Zo voel je de bevallingspijn bijna tot niet meer.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind. Tijdens het eerste uur worden geen medische handelingen verricht, tenzij deze noodzakelijk zijn.