Het beste kan je BHs om de 2 à 3 dagen dragen wassen. Draag je ze langer, dan zullen zweet, huidvet en verzorgingsproducten het materiaal van de BH aantasten en dit is wederom niet goed voor het elastiek.
Het elastische materiaal in bh's verliest juist sneller zijn kracht als de vezels niet goed schoon zijn. Wij raden onze klanten altijd aan om na 3 á 4 dagen een bh wasje te doen, maar als jij wat meer transpireert is het natuurlijk slimmer om wat vaker te wassen.
Tien tot vijftien minuten is voldoende. Een tip: Wrijf niet! Wanneer je met de hand gaat wrijven over een BH, dan gaat het vuil alleen maar meer in jouw BH zitten, weken is dus écht voldoende. Spoel je BH na het weken af met koud water (zonder te wrijven) Laat je BH's vervolgens liggend (met de cup naar boven) drogen.
De levensduur van een beha hangt vooral af van hoeveel beha's je hebt en hoeveel je ze draagt. Een beha kan makkelijk 2 jaar meegaan als je regelmatig afwisselt. Draag je hem zeer veel dan zal deze na een jaar zijn steun verloren zijn en vervang je die beter.
"Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
In je borst lopen ligamenten die ook wel de ligamenten van Cooper worden genoemd. Dit is bindweefsel wat helpt om je borsten in vorm en op hun plek te houden. Geen beha dragen zou ervoor zorgen dat deze ligamenten minder sterk worden, waardoor je borsten zouden gaan hangen en hun vorm zouden verliezen.
Een beha die perfect geschikt is voor JOUW activiteiten. Kies voor natuurlijke materialen, zoals katoen of zijde; deze zijn stevig een veerkrachtig en laten de huid ademen. Om de juiste en goede beha te vinden/kopen, laat je altijd door een deskundige verkoopster adviseren en begeleiden.
Volgens Henriëtte heeft een vrouw minimaal vier bh's nodig. “Een bh draag je, een andere mag in de was zitten, eentje hangt te drogen en tenslotte heb je nog een bh die je voor speciale gelegenheden draagt.
Het verschilt per persoon maar gemiddeld moet een bh na 4 keer dragen gewassen worden. Let wel, als je wat sneller transpireert is het aan te raden je bh eerder te wassen.
Er zijn nog meer redenen waarom een bh relatief veel stof kost en tijd om te maken. Zo wordt bij duurdere bustehouders het patroon van de stof gespiegeld en dat betekent meer snijafval dat niet kan worden gebruikt. Ook maakt het uit of de patroondelen uit de stof worden gestanst of gelaserd.
De cups zijn te klein en snijden in de boezem. De cups zijn te groot en sluiten niet aan of er zitten plooien in. Uw bh moet achteraan en vooraan op dezelfde hoogte zitten, mag bij het dragen niet verschuiven en nergens snijden of duwen. Een optimale ondersteuning van de borsten is belangrijk.
Zorg daarom dat je minimaal vier bh's in je kledingkast hebt liggen, adviseert ze. Zo hoef je ze maar één keer per week te wassen en heb je veel langer plezier van je favoriete bh. Twijfel je of je bh nog voldoende stevigheid biedt? Zo zie je wanneer het tijd is om 'm te vervangen.
Als je beha mee omhoog komt, dan is hij te klein. Samengevat moeten we dus rekening houden met drie zaken: als een beha insnoert in de borst, of de beugel prikt in de borst, of hij komt omhoog als je de armen omhoog doet, dan is hij te klein.
Nadelen van slapen met beha
Het zweet kan irritaties op je borsten veroorzaken, je kunt er zelfs schimmels door krijgen! Daarnaast zal een beha met ijzeren beugels snel in je lichaam porren, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook inwendige cystes kan veroorzaken.
Het is namelijk beter voor je huid en borstweefsel en het kan rugklachten voorkomen. Doordat er geen bh tegen je huid schuurt, wordt de huid zachter als je een beha achterwege laat. Ook zou striae rond je borsten verminderen en de huid steviger worden.
80% van de vrouwen draagt de verkeerde bh maat. Een onderzoek van TNS Nipo onder ruim duizend vrouwen toont dit aan. Een kwart van deze vrouwen heeft nooit de bh maat op laten meten.
Veel bh's zijn gemaakt van kwetsbare materialen zoals kant, satijn of zijde en moeten daarom met zorg behandeld worden. Doe je dat niet, dan kan de wasmachine de beugel en de cups vervormen. Was bh's daarom alleen samen met kledingstukken van hetzelfde materiaal, op een fijnwasprogramma van maximaal 30 graden.
Nog even je favoriete beha in je al volle wasmachine proppen nadat je dit artikel hebt gelezen, niet doen! De cups van je beha's kunnen hierdoor al binnen één wasbeurt hun vorm verliezen en dat wil je niet. Was ze liever met een klein wasje mee, het liefst in een waszakje, dan blijven ze mooi!
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Plaats het meetlint horizontaal om het lichaam en over de BH (ter hoogte van de tepels). Adem even uit en laat het meetlint strak over jouw borsten aansluiten, zonder dat het knelt. Lees vervolgens de omtrek af. Rond naar boven af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
Vier op de tien trekt gemiddeld 21 à 40 euro voor een bh uit. 14% betaalt 80 tot 100 euro. Het budget reikt bijna nooit verder dan 100 euro (3%).
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Meer steun nodig
De eisen aan steun van de beha veranderen met het ouder worden omdat de buste minder stevig wordt. Door een beha met een goede lifting wordt huidirritatie door huid die tegen huid ligt, vermeden. Een beugelbeha geeft een extra goede lifting en sublieme steun.
Kruipt je bh-band aan de achterkant omhoog? Dan is je bh-band waarschijnlijk te los en draag je een te grote omvangs maat. Snelle oplossing: verstel je bh band door je bh sluiting te verstellen naar een strakkere sluiting.
Kijk uit voor te strakke slips en te krappe bh's. Een te kleine cup kan ook weer voor ontsierende rolletjes zorgen. Een grotere maat voorkomt dat je ondergoed op bepaalde plekken gaat knellen. Hierdoor tekent de stof die je erboven draagt ook minder, wat voor een mooier silhouet zorgt.