Er wordt echter juist ook gekeken naar bomen die goed zijn in de opname van CO2. Een meer veelzijdige aanpak. Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Hoe helpen bomen bij klimaatverandering
Van alle planten vangt de boom verreweg het meeste CO2 op. Met meer bomen komt er dus minder CO2 in de lucht. Dat helpt tegen klimaatverandering. Daarnaast zijn bomen ook goed voor je woonklimaat.
Een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar
Dit is gebaseerd op de schatting dat één kubieke meter hout net iets minder dan een ton CO2 absorbeert. Maar eigenlijk neemt een boom gemiddeld tussen de 10 en 40 kg CO2 op per jaar, afhankelijk van een heleboel factoren.
Als je een persoonlijk zuurstofbos aanplant, is de eik een goede keuze. Deze snelgroeier slaat in zijn eerste zestig levensjaren elk jaar gemiddeld 31 kilogram koolstof op. Dat staat gelijk aan de productie van zo'n 83 kilo zuurstof. Vier eiken produceren jaarlijks dus genoeg zuurstof om jou te laten ademen.
Voor het wegvangen van gasvormige verontreinigingen, zoals stikstof (NOx) en ozon (O3) zijn juist loofbomen het meest geschikt. De gassen worden via de huidmondjes in het blad opgenomen, om door stofwisselingsprocessen in het blad te worden verwerkt. Door het bredere bladoppervlak zijn loofbomen hiervoor effectiever.
De waarde van een boom
Verhagen schat de waarde van één boom uit de bedreigde beukenlaan op ongeveer 30.000 euro. "Omdat het een rij van 700 beuken is, daalt de waarde per boom naar 10.000 euro. Nog steeds een enorm bedrag. Als we kijken naar CO2-vastlegging, dan hebben de bomen elk zo'n 10.000 kilogram vastgelegd.
Per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. Dat is zo'n 7 procent van de jaarlijkse CO₂-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen.
Hierbij enkele bomen die ideaal zijn om te planten voor klimaat (voor lange termijn dus): Acer pseudoplatanus, Sycamore 200-300 jaar. Carpinus betulus, Haagbeuk 200-300 jaar. Fagus sylvatica, Beuk, 300-400 jaar.
Maar te véél stikstof in de bodem is wél een probleem. Planten die van stikstof houden (zoals brandnetels, bramen en gras), groeien daardoor veel sneller en overwoekeren de planten die minder stikstof nodig hebben (bijvoorbeeld heide, maar ook zeldzame planten in natuurgebieden).
De fossiele brandstoffen olie en aardgas zijn bij verbranding de grootste CO2-uitstoters, vooral als ze verstookt worden om elektriciteit te produceren. Maar vervoer, industrie, het kappen van regenwoud en andere menselijke activiteiten spelen ook een grote rol in de CO2-uitstoot.
Wintergroene bomen = minder afval
Denk dus aan wintergroene, bladhoudende soorten zoals de Steeneik (aanrader), hulst (een beetje oudbollig) of Laurier (kan ook op stam, de donkergroene Portugese laurier is naast haag ook solitair als kleine boom / heester geschikt).
Als samenvatting uit de diverse studies kan besloten worden dat de jaarlijkse CO2-compensatie varieert tussen 21,77 kg CO2/boom tot 31,5 kg CO2/boom. Om 1 ton CO2 te compenseren zijn er vervolgens 31 tot 46 bomen nodig. In Europa staan er per hectare 300 tot 500 bomen.
Geen vergunning
Of je al dan niet een vergunning nodig hebt voor het kappen van een boom in je tuin, hangt in eerste instantie af van de stamomtrek. Deze wordt gemeten op de hoogte van een meter boven het maaiveld. Bedraagt de stamomtrek minder dan een meter, dan heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig.
Binnen 2 meter van de erfgrens: de boom mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Als de schutting 2 meter hoog is, dan mag de boom dus ook maximaal 2 meter hoog zijn. Verder dan 2 meter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de boom.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
“Eiken, lindes, essen en sommige esdoorns zijn geschikt voor verkoeling en doen het goed op droge plekken.
Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) – 115,9 meter
Het hoogste exemplaar, en dus 's werelds allerhoogste boom, staat in Californië. Hij werd ontdekt in 2006 en kreeg meteen maar de naam 'Hyperion' – naar één van de Griekse titanen, en letterlijk vertaald 'de hoogste'.
De Boom van het Jaar 2022, inzending European Tree of the Year 2023. De Utrechtse Markiezeneik op het landgoed Amelisweerd heeft een 9e plaats behaald bij de Europese verkiezing Tree of the Year. De bijna 250 jaar oude eik kreeg van het Nederlandse en Europese publiek 8.616 stemmen.
De Areca palm, staat op de eerste plaats in de GroenRijk Top 10 luchtzuiverende planten, omdat deze palm als beste de lucht zuivert.