De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
Wilt u online ossenhaas kopen? Dan is de prijs bij La Carne voor een bijzonder smaakvolle ossenhaas van het Simmentalerras: € 99,50. Dan krijgt u een flinke, mooie ossenhaas van 2 kilo (2000 gram).
Wat is het verschil tussen biefstuk van de haas en ossenhaas? Er is geen verschil tussen biefstuk van de haas en ossenhaas. Het zijn twee benamingen voor hetzelfde stuk rundvlees.
Het prijskaartje
Wagyu-rundvlees wordt beschouwd als een van de duurste vleessoorten ter wereld. De prijs voor authentiek Japans A5 Wagyu ligt tussen €300 en €550 per kilo.
Ongeveer vier procent van al het vlees van een rund is biefstuk. We onderscheiden drie soorten biefstuk, afhankelijk van welke plek het vlees komt. De 'gewone' Hollandse biefstuk, de nog malsere kogelbiefstuk en de biefstuk van de haas, beter bekend als ossenhaas.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken (tournedos).
Rundvlees is rijk aan eiwitten, B vitamines, ijzer, zink, selenium en omega vetzuren. Kies wel voor magere stukken rundvlees zoals ossenhaas, kogel- of lendenbiefstuk, tournedos of filet mignon.
Wat is wagyu? Wagyu wordt wereldwijd gezien als het beste rundvlees ter wereld, specifieker gezegd A5 wagyu. Dit is een specifieke score die gegeven wordt aan het allerbeste Japanse vlees. Dit vlees komt van koeien van een Japans ras, opgegroeid en geslacht in Japan volgens een specifieke procedure.
Chateaubriand wordt gesneden van het dikke uiteinde van de zogenaamde haas van het rund. Het is mager vlees en heeft daardoor een minder uitgesproken smaak dan bijvoorbeeld de ribeye. Het is daarom een uitstekend idee om dit vlees klaar te maken als er veel mensen komen eten.
Het is dan ook niet vreemd om zo'n €200,- neer te tellen voor 100 gram Kobe-beef steak.
Ze zijn absoluut verschillend, zowel qua smaak als qua textuur. Terwijl de ribeye een rijk vetgehalte heeft, is de ossenhaas niet zo vet. In tegenstelling tot andere stukken biefstuk is de ossenhaas echter iets malser, en sommigen beschrijven hem zelfs als boteriger.
Het antwoord is nee. De diamanthaas komt uit het schouderblad van de voorpoot van het rund en de ossenhaas uit het schouderblad van de achterpoot. Het zijn beide wel de meest malse stukken uit de schouderbladen bovenaan de poten. De diamanthaas lijkt qua vorm op de ossenhaas, maar is kleiner.
Ossenhaas: het meest malse stuk vlees van een rund, waar verschillende steaks uit gesneden kunnen worden.
Tournedos, ofwel biefstuk van de haas, is en mooie steak uit de ossenhaas. Dit is, naast de diamanthaas, het meest malse deel van het rund, omdat er geen vet en bindweefsel in zit. Tournedos is geen werkvlees en daarom heel zacht. Het komt uit de lende op de rug van het rund.
Longhaas lijkt een beetje op ossenhaas, maar is meer gemarmerd en heeft daarom veel meer smaak. Dit spiervlees heeft een vrij grove structuur. Door het midden van de longhaas loopt een harde zeen.
Ga je voor ossenhaas, biefstuk, filet of een ander stuk vlees zonder bot? Dan volstaat tussen de 100 en 150 gram per persoon, sterk afhankelijk wat je ernaast serveert. Dit geldt voor zowel rundvlees als gevogeltefilets en wild.
Ossenhaas, chateaubriand, tournedos, filet mignon
De kop van de ossenhaas wordt ook wel chateaubriand genoemd. Het middenstuk staat bekend als tournedos. En van de filet mignon snijdt de Keurslager ossenhaaspuntjes. Welk stuk je ook kiest, het is mals en zacht.
Bij elke koe is de haas – ook wel de ossenhaas – het meest malse en meest geprezen onderdeel. Dit is omdat de haas een spier is die de koe niet gebruikt. Het vlees heeft daardoor vrijwel geen zogenaamd bindweefsel en een heel fijne structuur wat het zeer mals maakt.
CHATEAUBRIAND prijs per kg € 18.95.
Het Europese gemiddelde is 61% en Polen telt met 68% de meeste vleeseters.
Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon. Zij worden gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen. Nederlanders zijn bescheidener en zitten gemiddeld op zo'n 85,50 kg (bruto*) vlees.
Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat.
Een stuk vlees van hoge kwaliteit waar je je familie mee kunt verrassen. De ossenhaas weegt afhankelijk van het gewicht van de koe tussen de 6500 en 9000 gram en kost €55,- per kilo. Geef het gewenste gewicht aan in het bestel proces bij opmerkingen. Dagelijks bij je thuis bezorgd!
Zout. Het geheim van de perfecte steak: Bestrooi de steak ruim met grof zeezout en laat het 1 uur intrekken buiten de koelkast. Doordat het zout het vlees intrekt breken de eiwitten af en verbeterd de structuur. Voordat de steak de pan in gaat uiteraard eerst het zout van de steak afhalen.
Kippenvlees is zeer gezond. Allereerst is kip gevuld met eiwitten, die de bouwstenen zijn van spieren. Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip krijg je de belangrijke B-vitamines binnen die je immuunsysteem versterken.