Nederlanders eten per persoon elk jaar bijna 200 eieren. Dat zijn voor het overgrote deel kippeneieren. Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten.
Alle vogeleieren zijn eetbaar voor de mens, maar de meeste eieren stammen van enkele soorten: kip, gans, eend en kwartel. Viseieren, hoofdzakelijk van de steur en bekend als kaviaar, eieren van slakken en eieren van reptielen zijn ook bekend als menselijk voedingsmiddel, maar in mindere mate dan vogeleieren.
Nou, een duivenei smaakt precies als een kippenei. Het eiwit is wat zachter en meer doorschijnend. Misschien is het kenmerkend voor een duivenei, misschien lag het aan een versheid die de kwalificatie 'kakel' waardig is, maar niet-te-pellen die krengen.
Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en hebben een meer uitgesproken smaak. Deze eieren kunnen, net als de kippenvariant, worden gekookt, gebakken of gepocheerd.
Ze bevatten 3 tot 5 keer meer dioxine dan toegelaten. Dat blijkt uit een nationaal onderzoek onder leiding van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Wie de eitjes van zijn eigen kippen eet, heeft veel meer kans op gezondheidsproblemen dan wie eieren van legbatterijkippen in de winkel koopt.
Ook al zijn kip en eieren met vogelgriep veilig om te eten, om het risico op verdere verspreiding van de griep zo klein mogelijk te maken wordt er voor gekozen om kippen met vogelgriep te ruimen. Voor het slachten wordt de gezondheid van alle dieren gekeurd.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.
Er werd beweerd, dat eendeneieren besmet waren met de salmonella bacterie. Dat zou komen omdat de schaal van de eieren grote poriën hebben, waardoor de bacterie kon binnen dringen. Je mocht ze niet bakken, maar alleen koken en dat minstens tien minuten.
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten. Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan eveneens geregeld op het menselijke menu.
Hoewel het misschien wat cru klinkt, bevat een gekookt ei veel essentiële voedingsstoffen voor vogels. Wil je ze extra goed op weg helpen, plet dan ook de eierschalen en leg dit samen met het gekookte eitje buiten. De eierschalen zijn namelijk een bron van calcium, wat goed is voor broedende vogels.
In bepaalde exotische landen staan de eieren van krokodillen en schildpadden op het menu en ze schijnen ook lekker te zijn. Ook slangeneieren zijn eetbaar. Waterschildpadden en varanen vinden ze een delicatesse.
De duivensoort die je in de supermarkt of bij de poelier vindt, is een houtduif. “Maar daarmee vergeleken is de stadsduif erg mager en waarschijnlijk ook minder lekker,” zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “Daarenboven eten ze ook heel wat vuiligheid en kampen ze soms met specifieke ziektes.
Alle eieren zijn eetbaar. Ook die van slangen of schildpadden en amfibieën.
Het kan gebeuren dat er tijdens de vorming van een ei een bloedvaatje scheurt, waardoor er een kleine hoeveelheid bloed in terecht komt. Dat is dan te zien aan rode of bruine vlekjes in het ei, afhankelijk van in welke mate het bloed gestold is. Dat kan geen kwaad voor de kip en ook niet voor de eetbaarheid van het ei.
Eieren testen: zo doe je dat!
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Kun je een ei uit de supermarkt laten uitkomen? Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel.
Meeuweneieren smaken vissig. Je moet ze nooit rauw verwerken omdat ze sporen van paratyfus of salmonella kunnen bevatten.
Re: Kun je echt alle eieren eten? de windeieren kan je best niet eten. een ei met schaal zonder dooier zou je wel kunnen eten. je hebt dan alleen het eiwit.
Vers struisvogelei voor consumptie. Ideaal voor een hele hoop pannenkoeken, enkele cakes of een gigantische omelet. Een struisvogelei bevat minder vet, heeft een lager cholesterolgehalte dan een kippenei en een hoger magnesiumgehalte. 1 struisvogelei is equivalent aan 25-30 kippeneieren.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Een haan die met een hen wil paren, pakt eerst met zijn snavel een pluk veren achter haar kop, zodat zij niet kan weglopen. Dan duwt hij zijn cloaca tegen de cloaca van de hen aan. De cloaca van de haan stulpt uit, waardoor de zaadcellen in de cloaca van de hen komen. Die bevruchten dan de eicellen in de eileider.
Één ding is zeker: een kip komt uit een ei. Toch komen er uit de eieren in de supermarkt niet ineens kuikentjes gekropen. In de eieren die wij eten zal inderdaad geen kuiken zitten. Dat komt omdat een ei eerst bevrucht moet worden voordat er een kuiken in groeit.
Een bevrucht ei bevat een embryo (het nog kleine kuiken), voedsel (dooier) en een beetje lucht. Het beetje lucht in het ei is niet voldoende voor het kuikentje om te overleven, maar het ei heeft hiervoor de ideale oplossing. Hoewel het zo lijkt, toch is de eischaal niet volledig dicht.