Pijn in het midden van de rug. Een steek in de zij wanneer u sport of beweegt. Pijn wanneer u niest of hoest. Pijn rond de ribben of op de borst (een drukkend gevoel)
In de meeste gevallen worden de brandend maagzuur klachten behandeld met medicijnen. De arts kan verschillende medicijnen voorschrijven afhankelijk van de ernst van de klachten. Maagzuurremmers zorgen ervoor dat het maagsap veel minder zuur is.
Denk aan een zeurend of ongemakkelijk gevoel op de borstkas, zeurende pijnen tussen de schouderbladen, lage ribben en/of wervels. Ook kunnen spanningen van het middenrif zich uiten in hyperventilatieklachten, door de functie als hoofdademhalingsspier.
Hieronder lees je het antwoord. Het middenrif is de grote ademhalingsspier die als een koepel onder je longen ligt. Het middenrif is vaak ontregelt en voelt pijnlijk aan na een COVID-19 infectie. Ook is er vaak sprake van kortademigheid.
Symptomen triggerpoints in het Middenrif
De pijn door triggerpoints kan worden gevoeld aan de onderkant van de ribben, bij de aanhechting van de spier aan de ribben. De pijn wordt alleen gevoeld bij het uitademen en kan kortademigheid tot gevolg hebben.
Wat kunt u doen aan middenrifpijn
Als u weet waardoor het wordt veroorzaakt kunt u het probleem soms eenvoudig oplossen: niet meer zwaar tillen of die vreemde beweging vermijden. Vaak is een pijnstiller een oplossing: dan bent u snel van uw klachten af.
Ga op uw rug liggen met een kussen onder uw hoofd en een ander kussen onder uw knieën. Plaats een hand op het bovenste deel van uw borst en een hand net onder uw ribben op uw buik. Adem langzaam in door uw neus en voel hoe uw buik zachtjes tegen uw hand drukt.
In het middenrif zit een opening, waar de slokdarm doorheen gaat. Als deze opening wijder is dan noodzakelijk, spreken we van een middenrifbreuk. Een middenrifbreuk wordt ook wel 'hernia diafragmatica' genoemd. Oorzaken van een middenrifbreuk kunnen zijn: ongeval of verslapping van de spieren.
Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die horizontaal langs de onderkant van de ribbenkas loopt. Zijn vorm dankt het diafragma aan de plekken waar het aanhecht, te weten de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom, en ook door de organen eromheen, met name het hart, de longen en lever.
Functies van het middenrif
Het is de belangrijkste spier waarmee we inademen. De middenrifspier trekt samen aan het begin van de inademing, waardoor de peesplaat naar beneden richting de buik getrokken wordt. Hierdoor ontstaat een negatieve druk in de borstkas, waardoor lucht de long in stroomt.
De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 cm lang en 1 - 3 cm dik.
De behandeling van het middenrif vindt direct op het middenrif plaats door ontspannende technieken of juist stimulerende oefeningen. Maar ook indirect, via een van de bovengenoemde organen, de wervelkolom, de borstkast of via het zenuwstelsel vanuit de nekwervelkolom.
De meeste mensen merken het niet eens dat ze een maagbreuk hebben, omdat ze nergens last van hebben. Soms is er sprake van een vol gevoel. Anderen hebben last van maagzuur. Ze ervaren een branderig gevoel onderin de borststreek, doordat de zure maaginhoud de slokdarm inloopt.
Moeite met slikken. Pijn met uitstraling naar de rug. Branderig gevoel of pijn achter het borstbeen.
In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm (borstholte) doorheen loopt naar de maag (buikholte). Bij een middenrifbreuk is de opening tussen borst- en buikholte wat wijder dan normaal. De middenrifbreuk kan aangeboren zijn (hernia diafragmatica) of op latere leeftijd ontstaan (hiatus hernia).
Operatie bij een middenrifbreuk
Wanneer leefregels en medicijnen geen verlichting meer geven, kun je een operatie ondergaan. Daarbij wordt het bovenste stuk van de maag om de onderkant van de slokdarm gedraaid. Hierdoor kan de maag niet meer omhoog door de opening in het middenrif en zullen je klachten verdwijnen.
Breuk van het middenrif
De zwakke plek in het middenrif is de breukpoort waardoor een deel van de maag in de borstholte komt te liggen. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, bij persen of hoesten) kan er makkelijk zuur en maaginhoud in de slokdarm komen en worden de klachten erger.
De natuurlijke opening in het middenrif kan te groot worden waardoor de maag (en/of andere buikorganen) richting de borstholte kan verplaatsen. Hierdoor kan het maagzuur gemakkelijker de slokdarm in stromen. Ook kan de maag op het hart of de longen drukken doordat deze richting de borstholte is verplaatst.
De nervus phrenicus is de zenuw die het middenrif doet samentrekken. Deze is kwetsbaar en raakt daarom nog weleens beschadigd, wat leidt tot een gehele of gedeeltelijke diafragmaverlamming.
Het middenrif scheidt de borstholte en de buikholte van elkaar. Boven het middenrif liggen de longen en het hart, en onder het middenrif liggen organen zoals de maag, lever en darmen. De buitenkant van het middenrif zit vast aan de ribben en de wervels van de ruggengraat.
Luister hierbij goed naar uw lichaam en probeer niet te forceren. Trainen van het middenrif door ademoefeningen is bij NA waarschijnlijk niet zinvol. Dit komt omdat de signalen die nodig zijn voor trainen door de kapotte zenuw niet bij het middenrif aankomen.