'Russen mogen kernwapen inzetten, als ze geen ander middel meer hebben' Volgens de Russische president Vladimir Poetin neemt het risico op een nucleaire oorlog toe.
Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80. Een groepje 'superforecasters' kwam uit op een kans van 0,067 procent in de komende maand (en 0,8 procent voor dit jaar). Een gelauwerd natuurkundige zegt 1 procent per maand.
Vermijd deuren en gangen, en zoek de hoeken op van kamers zonder ramen. Als er een kernbom ontploft, komt er straling vrij in de vorm van een verblindend licht en verzengende hitte. Ook volgen er krachtige schokgolven die tientallen kilometers kunnen afleggen.
Als de Russische president Vladimir Poetin besluit een kernwapen te gebruiken in de oorlog met Oekraïne, dan zal de Verenigde Staten samen met andere NAVO-landen ingrijpen om Russische troepen en hun materiaal te vernietigen. Dat is de verwachting van de Amerikaanse oud-generaal David Petraeus.
Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
Vladimir Poetin gaat geen nucleair wapen inzetten. Dat zegt luitenant-generaal buiten dienst en oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif in BNR's Big Five.
Het schijnt 2000 keer sterker te zijn dan de atoombom op Hiroshima en Nagasaki. Dus of ze met 1 atoombom Nederland plat kunnen gooien helaas zekers wel. Als die bom op Nederland zou gegooid worden dan is er geen ontsnappen meer aan.
De schokgolf komt na de heldere flits (waar je vooral niet in moet kijken) vaak na een paar seconden of zelfs een minuut, dus blijf even schuilen. Wacht sowieso ruim een uur, zodat de ergste resultaten van de kernbom in hun hevigheid zijn afgenomen.
mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten. Bijvoorbeeld een afzuigkap en toiletrooster; voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen.
Volgens een inmiddels miljoenen keren bekeken video op YouTube zijn er om één stad te vernietigen gemiddeld ongeveer drie atoombommen nodig. Er zijn 4.500 steden op aarde met meer dan 100.000 inwoners. Die zijn dus weggevaagd met 13.500 bommen. Daarbij sterven zo'n 3 miljard mensen.
Een “beperkte” nucleaire oorlog waarbij 0,5 procent van het wereldwijde nucleaire arsenaal gebruikt wordt, zou bovendien het klimaat ernstig verstoren. Mondiale temperaturen zullen dalen met 1,3 °C, de ozonlaag zal ernstig worden aangetast, en de landbouwproductie zal ernstig verstoord raken.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op.
Binnen de grijze cirkel zouden alle woonhuizen zijn verwoest. De buitenste gele ring laat zien hoe ver de hitte van de klap zou reiken. Door de bom op de Dam zouden zelfs bezoekers van het Van Goghmuseum nog derdegraads brandwonden oplopen. In totaal zouden er meer dan 80.000 doden en 160.000 gewonden vallen.
"De dreiging van een nucleaire oorlog wordt groter, het zou verkeerd zijn om dat te ontkennen", zei Poetin. "Maar wij zijn niet gek. We zijn ons ervan bewust wat kernwapens doen. Onder geen enkele omstandigheid gaan wij als eerste kernwapens inzetten, en gaan wij ook niemand bedreigen met ons nucleaire arsenaal.
Een bom van 1 megaton (circa 80 keer zo groot als Little Boy, maar naar moderne maatstaven nog steeds klein) kan je op een heldere dag tot op 20 kilometer afstand verblinden.
Een bom kan ontploffen in de ruimte, maar het effect is heel anders dan op aarde. Als een bom op aarde ontploft, ontstaat er een golf van hoge druk, die zich door de lucht voortplant. In een vacuüm, en dat is de ruimte, is er echter niets waar een drukgolf zich in kan uitbreiden.
Straling. De dodelijke straal van de atoombom is 1,34 kilometer. Daarbinnen krijgen alle mensen 500 rem aan straling te verduren, waaraan ze waarschijnlijk binnen een maand sterven. Voor de waterstofbom is die straal 5 kilometer.
Maar áls Poetin 'op de rode knop drukt' dan zal het waarschijnlijk gaan om een zogenoemd tactisch nucleair wapen. Dat zijn veel minder sterke explosieven dan de zogeheten strategische kernwapens.
Rusland heeft met 5.977 kernkoppen het grootste nucleaire wapenarsenaal ter wereld. Van de 5.977 kernkoppen zijn er momenteel 1.588 koppen die gebruiksklaar zijn.
Zonder medische hulp sterft alsnog 50 tot 90 procent, meteen of binnen een paar weken. In de buitenste cirkel, tot op 2 km afstand, kun je de eerste ontploffing zeker overleven. Je hebt in dat geval wel derdegraads brandwonden.
Boven Nova Zembla werd de zogeheten Tsar Bomba tot ontploffing gebracht. Deze drietraps waterstofbom zou een kracht hebben gehad van ongeveer 50 megaton en daarmee ruim 3500 keer sterker zijn geweest dan de bom die in 1945 door de Amerikanen werd gebruikt bij de aanval op de Japanse stad Hiroshima.
Rusland zegt tactische kernwapens te gaan plaatsen in Belarus. President Poetin heeft dat bekendgemaakt in een interview dat op de staatstelevisie is uitgezonden. De president wijst erop dat het Kremlin de controle houdt over de kernwapens.
Bij een nucleaire noodsituatie, is schuilen de beste manier om jezelf te beschermen. Zo voorkom je bestraling en besmetting. Blijf binnen of ga naar binnen in het dichtstbijzijnde gebouw. Blijf binnen tot je bericht krijgt dat het opnieuw veilig is.
'Publiek geheim'
In 2019 bevestigde een uitgelekt NAVO-document de aanwezigheid van kernwapens in het Europese NAVO-gebied. Niet alleen in het Nederlandse Volkel, maar ook in België, Duitsland, Italië en Turkije liggen ze opgeslagen.