Er zijn 3 soorten bloedcellen: Bloedplaatjes (trombocyten). Rode bloedcellen (erytrocyten). Witte bloedcellen (leukocyten).
Van de rode bloedcellen zijn er de meeste, circa 4 miljard per liter. Van de witte cellen zijn er ongeveer duizendmaal zo weinig: 4 miljoen per liter. De kleine bloedplaatjes zitten ertussenin: circa 250 miljoen per liter.
Functies van bloed
Zo zorgen de rode bloedcellen voor het vervoer van zuurstof en kooldioxide door je lichaam. Maken de witte bloedcellen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers herkenbaar en onschadelijk. Verzorgen bloedplaatjes de korstvorming bij een wondje.
Stamcellen zijn cellen die nieuwe cellen voortbrengen en zitten in de beenmergholtes van onze botten. Bloedstamcellen maken de cellen die je in je bloed kunt vinden: Er zijn 3 soorten bloedcellen: rode bloedcellen.
Ze hebben allemaal een eigen functie. De rode bloedcellen vervoeren zuurstof en kooldioxide door je lichaam. De witte bloedcellen kunnen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers herkennen en onschadelijk maken. Bloedplaatjes zijn stukjes cel die zorgen voor het korstje op een wondje.
In het beenmerg vindt de aanmaak plaats van de drie verschillende soorten bloedcellen: witte bloedcellen (leukocyten), rode bloedcellen (erytrocyten) en bloedplaatjes (trombocyten).
Bloedplaatjes. De kleinste bloedcellen zijn de bloedplaatjes of in medische termen: de trombocyten. Bloedplaatjes zorgen voor de bloedstolling.
granulocyten: witte bloedcellen met granulen, die verder worden onderverdeeld in basofiele granulocyten, neutrofiele granulocyten en eosinofiele granulocyten. agranulocyten: witte bloedcellen zonder granulen, die verder worden onderverdeeld in lymfocyten, monocyten en macrofagen.
Witte bloedcellen worden ook wel leukocyten genoemd, in feite een verzamelnaam voor diverse cellen. We onderscheiden drie groepen : Lymfocyten (zoals B-cellen, plasmacellen en T-cellen) Monocyten (macrofagen)
Het lymfestelsel heeft onder andere als functie om voor de afweer van het lichaam te zorgen. De lymfocyten in het lymfestelsel bieden normaal gesproken bescherming tegen virussen en bacteriën. In het lymfestelsel, en dan vooral in de lymfeklieren zijn daarom veel lymfocyten opgeslagen.
Het beenmerg maakt verschillende soorten witte bloedcellen (leukocyten) aan, die actief zijn in je afweersysteem. Dit zijn de lymfocyten (B-lymfocyten, T-lymfocyten, natural-killer cellen), monocyten (macrofagen, dendritische cellen en mestcellen) en granulocyten (neutrofielen, eosinofielen, basofielen).
Ongeveer de helft van ons bloed bestaat uit rode bloedcellen. Een volwassen mens heeft er heel veel in zijn bloedvaten. Zeker wel 25.000 miljard.
Ongeveer 41% van het totale bloedvolume bestaat uit rode bloedcellen. De overige 4% bestaat uit witte bloedcellen en bloedplaatjes. Plasma bestaat voor het grootste deel uit water en voor 7% uit eiwitten (zoals albumine, antistoffen, stollingseiwitten), suikers, zouten, vetten, vitaminen en hormonen.
Rode bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Dit zit in je borstbeen, ribben en bekken. De aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg wordt gestimuleerd door een hormoon uit de nieren: erytropoëtine (EPO). Rode bloedcellen ontwikkelen zich daar vanuit stamcellen.
Hemoglobine is het stofje dat er voor zorgt dat de rode bloedcel roodgekleurd is. Hemoglobine is een eiwit dat opgebouwd is uit vier eiwitketens; twee van het alpha globine type en twee van het bèta globine type. Deze vier eiwitketens hebben allemaal een ijzer ion, waaraan zich zuurstof of kooldioxide kan binden.
Het hemoglobinegehalte (Hb) van het bloed geeft aan of er voldoende aanmaak en vulling is van de rode bloedcellen. Hemoglobine is verantwoordelijk voor het zuurstoftransport in het bloed.
MCV (Mean Corpuscular Volume) is de Engelse term voor de gemiddelde grootte van rode bloedcellen. Een te hoge MCV-waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een vitamine-B12 gebrek. Een te lage MCV-waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een ijzergebrek.
Voor een goede stolling zijn bloedplaatjes (thrombocyten) en stollingseiwitten (stollingsfactoren nodig). De bloedplaatjes worden door het beenmerg gemaakt en de stollingseiwitten door de lever.
Hoe laag kunnen lymfocyten zijn? Doorgaans vormen lymfocyten 20 tot 40 procent van alle witte bloedcellen in de bloedbaan. Normaal gesproken is hun aantal meer dan 1.500 cellen per microliter bloed (1,5 x 10 per liter) bij volwassenen en meer dan 9 cellen per microliter bloed (3.000 x 3 per liter) bij kinderen.
Een tekort aan lymfocyten wordt vaak geassocieerd met infecties, maar kan ook voorkomen bij het tekortschieten van het afweersysteem. Een neutrofielentekort kan mild, matig of ernstig zijn. Het kan acuut (binnen enkele uren tot dagen) of chronisch (binnen maanden tot jaren) ontstaan.
Deze witte bloedlichaampjes zorgen voor afweer tegen infecties. Als u hier een tekort aan heeft, dan bent u vatbaarder voor infecties. Bacteriën of ziekten die voor gezonde mensen ongevaarlijk zijn, kunnen bij u tot heftige reacties leiden met hoge koorts.
In ons bloed komen rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes voor. Het grootste deel van de bloedcellen bestaat uit rode bloedcellen oftewel erytrocyten. Op deze pagina lees je meer over de functie van rode bloedcellen en de 'normaalwaarde' van rode bloedcellen.
Oorzaak van te veel rode bloedcellen
Een reactie op zuurstofgebrek. Dit kan komen door zwaar roken, hartfalen, longziekten en verblijf op grote hoogte.