Curacao telt ongeveer 160.000 inwoners. Zo'n 40 tot 50 verschillende nationaliteiten leven op dit eiland wat met zich meebrengt dat er diverse godsdiensten zijn. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn Afrikanen, Nederlanders, Joden, Portugezen, Venezolanen, Surinamers en Chinezen.
Verder bezitten de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap.
Rond de twintigduizend Nederlanders wonen op Curaçao; een behoorlijk aantal op de totale bevolking van ruim 150.000 mensen. En ook al spreekt iedereen Nederlands en kun je boodschappen bij de Albert Heijn doen, het leven is on-Nederlands; er is namelijk altijd zon.
Curaçaoënaar - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
Op basis van cijfers Curacao beschrijven zal niet gaan zonder daarbij deze centra te benomen, de hoofdstad Willemstad beslaat ongeveer een derde van het eiland en heeft in haar groei een aantal kleinere kernen overgenomen die nu wijken van Willemstad vormen en waar verreweg de meeste mensen wonen.
Ook het tropische eiland Curaçao is populair onder de BN'ers. Niet alleen Jandino Asporaat komt graag op het eiland (waar hij nu een eigen stad bouwt), ook sterren als Gerard Joling, Nikkie de Jager, André Hazes en rapper Josylvio vertoeven er geregeld.
Wie echter in de buurt van winkels, restaurants en supermarkten wil wonen vestigt zich meestal in de wat oudere villawijken op het eiland zoals Zuikertuintje, van Engelen of Mahaai. Deze villawijken kwamen in de jaren 40 tot ontwikkeling toen de rijke families nieuwe huizen gingen bouwen op de voormalige plantages.
Daarnaast wordt 'hallo' niet vaak gebruikt, maar gebruik je in plaats daarvan het dagdeel. Zo zeg je bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of bon nochi (goedenavond). Als je 'dag' wilt zeggen, zeg je ayo, en als je iemand een fijne dag wilt wensen zeg je pasa bon dia.
De inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden hebben de Nederlandse nationaliteit en genieten ook van het Europees burgerschap.
Je hoeft je niet perse uit te schrijven in Nederland, om op Curaçao te wonen. Je hebt alleen een Verklaring van Rechtswege nodig. Wil jij echt emigreren? Dan moet je je uitschrijven in Nederland, een Verklaring van Rechtswege aanvragen en vervolgens je inschrijven op Curaçao.
Wanneer je gaat wonen of werken op Curaçao, is het verstandig om goed na te denken over de kosten. Het leven op het eiland is ietsjes duurder dan in Nederland en de salarissen liggen net wat lager. Maar daar krijg je wel dat heerlijke eilandleven voor terug!
Paspoort en visum
Als u naar Curaçao reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Het paspoort moet gedurende het hele verblijf op Curaçao geldig zijn. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart reizen naar Curaçao.
Onder de noemer Antillianen zijn in Nederland de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en hun nazaten bekend. Het betreft de inwoners van de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, en de Bovenwindse eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius.
Alle Antillianen en Arubanen hebben de Nederlandse nationaliteit, ze worden wel 'Caribische Nederlanders' genoemd.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland. Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland.
Toen de Spanjaarden arriveerden, leefden er naar schatting zo'n 2000 Caiquetío-indianen op Aruba, Bonaire en Curaçao. Volgens de legende waren de nogal kleine Spanjaarden geïmponeerd door de lengte van de indianen, waardoor ze Curaçao aanvankelijk la isla de los gigantes ('het eiland van de reuzen') noemden.
Het geweldige eiland staat natuurlijk bekend om de felblauwe zee, vuurtoren, fantastische onderwaterwereld en de gezellige inwoners. Curaçao telt maar liefst 155.000 inwoners, maar ontzettend veel verschillende bevolkingsgroepen.
In de Nederlandse straattaal wordt dushi gebruikt om een meisje aan te duiden. Het betekent dan ongeveer hetzelfde als schatje. Papiaments (ook wel Papiamentu-Papiamento) is een creoolse taal die onder andere in Curaçao, Aruba en Bonaire wordt gesproken.
Van harte gefeliciteerd! Mashá pabien, hopi aña mas di bida i salú! Van harte gefeliciteerd, “nog vele jaren en gezondheid”!
Het wordt gezien als beleefdheidsvorm. Dus stamp ze uit je hoofd: 'Bon dia' is voor de ochtend en gebruik je tot een uur of twaalf. Van twaalf tot zes uur is het middag, dus gebruik je 'Bon tardi' en vanaf zes uur ga je de avond in en zeg je 'Bon nochi'.
Als Nederlander heeft u het recht om op Curaçao zonder belemmeringen en vergunningen een (vakantie)woning te kopen.
U mag maximaal 30 dagen achter elkaar op Curaçao verblijven. Wilt u langer dan 30 dagen, maar korter dan 90 dagen blijven? Bekijk de website van de Toelatingsorganisatie van Curaçao voor meer informatie over verlenging na aankomst.