Wat heeft Jezus Christus voor ieder van ons gedaan? Hij heeft alles gedaan wat wij nodig hebben om onze aardse reis te volbrengen en de eindbestemming in het plan van onze hemelse Vader te bereiken.
Het zijn: het stillen van de storm (Marcus 4,3541), het lopen over het meer (Marcus 6,45-52), de wonderbare spijzigingen (Marcus 6,32-44; 8,110), het wijnwonder van Kana (Johannes 2,1-12), de wonderbare visvangst (Lucas 5,1-11; Johannes 21,1-14) en de vervloeking van de vijgenboom (Marcus 11,12-14.2021; Matteüs 21,18- ...
- Hij onderrichtte in de steden, de dorpen en op het platteland van Galilea. - Hij verkondigde 'het koninkrijk van God'. - Hij werd door velen als een genezer en exorcíst gezien. - Rond het jaar ging Hij naar Jeruzalem voor het joodse paasfeest.
[16] God maakte de twee grote lampen, de grootste om over de dag te heersen, de kleinste om te heersen over de nacht, en Hij maakte ook de sterren. [17] God gaf ze een plaats aan het hemelgewelf om de aarde te verlichten, [18] om te heersen over de dag en over de nacht, en om het licht van de duisternis te scheiden.
Na zijn dood werd Jezus 'Christus' (gezalfde, verlosser) genoemd, omdat hij alle zonden van de mens op zich had genomen. Christus aan het kruis werd het beeldmerk van het christendom. Vanaf de 13de eeuw ligt in kruisigingsvoorstellingen de nadruk op Christus' lijden.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
Zijn discipelen gingen met een boot naar de overkant van het meer van Galilea. Toen het avond werd, begon het te waaien en werden de golven hoger. Later die avond ging Jezus naar zijn discipelen toe. Hij liep op het water om naar de boot te gaan.
Op de vierde dag schiep Hij de zon om overdag te schijnen. Daarna schiep Hij de maan en de sterren om 's nachts te schijnen. Op de vijfde dag schiep God de vissen in de zee en de vogels in de lucht. Hij zegende wat Hij geschapen had: dat alles talrijk zou worden en de vissen de wateren zouden vervullen.
' De Mammon – een woord dat de betekenis in zich draagt van geld, zekerheid, vermogen – maakt namelijk aanspraak op de goddelijke troon. Het is een afgod. Een onrechtvaardige zelfs, volgens Jezus, een die verblindend werkt.
De zesde dag schiep God de mens, man en vrouw, Zijn beeld en gelijkenis. En Hij zegende de mens tot vruchtbaarheid en tot zorg over de schepping.
Hij wordt ook Christus genoemd, van het Griekse christos, wat 'gezalfde' betekent. Zijn leven en leer staan beschreven in het Nieuwe Testament van de Bijbel.
God zag er dus uit als een mens. Omdat God een wijze man was die als een vader waakte over de mensen, kozen kunstenaars er in de Middeleeuwen al voor om hem te tonen als een grijze oude man. Vaak had hij wit/grijs haar en een baard.
Het moderne Hebreeuws is doorspekt met woorden en uitdrukkingen uit het Aramees. Verondersteld wordt dat de meeste joden in Israël en Judea in het begin van onze jaartelling een vorm van West-Aramees als dagelijkse omgangstaal spraken. Dit Joods-Aramees zou de taal van Jezus zijn geweest.
Jezus verandert water in wijn. Dit is het eerste wonder van de Heere Jezus wat beschreven wordt in het Evangelie van Johannes.
Die naam komt bijna 700 keer voor. Jesaja en Jezus zijn in het Nederlands geen gebruikelijke voornamen. Izaäk komt zo'n 2.000 keer voor en geschreven als Izaak zo'n 2.500 keer.
Jezus werd niet geboren in het jaar 0
Als Jezus echt in de tijd van koning Herodes werd geboren, zoals in het Bijbelboek Mattheus te lezen is, moet hij vóór 4 voor Christus ter wereld zijn gekomen. Want in dat jaar overleed Herodes.
Het gevaar van rijkdom wordt ook in het Nieuwe Testament ontmaskerd als macht die de mens afhoudt van het vertrouwen op God. Daarom waarschuwt Jezus: 'Niemand kan twee heren dienen; gij kunt niet God dienen en Mammon', de antigoddelijke macht van bezit en rijkdom, waarvan men vergeefs heil verwacht.
Zeus was hun oppergod, de baas van alle andere goden. Overal bestond wel een god voor. De Grieken stelden hun goden voor, zoals ze zelf wilden zijn. Ze leken net mensen.
Zeus is de oppergod in de Griekse mythologie en de hoofdbewoner van de berg Olympus.
Hoe gebeurde dat? Lang werd aangenomen dat Joodse rabbijnen de canon van de Hebreeuwse Bijbel afsloten tijdens een soort van een 'concilie' in het stadje Jamnia, ongeveer in het jaar 100 voor Christus.
De Bijbel is geschreven door meer dan 40 auteurs.
De boeken van de Bijbel zijn toegeschreven aan de helden van het Joodse en Christelijke geloof. Mozes kreeg de credits voor de eerste vijf boeken van de Bijbel, meest van de profeten kregen de credits voor de boeken die naar ze genoemd zijn, etc.
Paulus noemt hem 'de eerstgeborene onder vele broeders' (Rom. 8:29). In een brief die vermoedelijk aan een leerling en geestverwant van de apostel der heidenen moet worden toegeschreven is sprake van 'de geliefde Zoon … de eerstgeborene van heel de schepping' … 'de eerstgeborene uit de doden' (Kol. 1:15,18).
In Jeruzalem is de restauratie afgerond van het Heilig Graf, waar volgens de Bijbel Jezus begraven lag voor zijn opstanding. Het graf ligt in de gelijknamige kerk in het oude, ommuurde deel van Jeruzalem en geldt als een van de belangrijkste monumenten van het christendom.
Geboorteplaats van Jezus: Geboortekerk en pelgrimsroute, Bethlehem. Deze plek ligt 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem op de locatie die door de christelijke traditie als de geboorteplaats van Jezus werd aangewezen sinds de 2e eeuw na Christus.
Octavianus is vooral bekend onder de naam Augustus. Dit was oorspronkelijk een eretitel die 'verhevene' betekende, maar Octavianus gebruikte het als naam. Augustus was keizer toen Jezus geboren werd. Toen Jezus stierf, was Augustus inmiddels opgevolgd door keizer Tiberius (14-37 na Christus).