Slaapstand, sluimerstand of uitzetten. In de slaapstand worden alle taken van de computer gepauzeerd. De computer slaapt als het ware, tot hij weer wakker wordt gemaakt door bijvoorbeeld een druk op het toetsenbord of een muisklik. De computer is dan weer helemaal klaar voor gebruik.
Wanneer u uw pc in de slaapstand wilt plaatsen, drukt u op de aan/uit-knop van uw desktop, tablet of laptop. Als u een laptop gebruikt, kunt u ook het deksel van de laptop sluiten. Op de meeste pc's kunt u weer verder werken door op de aan/uit-knop te drukken.
De sluimerstand gebruikt minder stroom dan de slaapstand en is beschikbaar voor laptops. Het duurt iets langer om te hervatten dan de slaapstand, maar het hervat alles waar u was gebleven nadat de computer weer is ingeschakeld. Gebruik de sluimerstand wanneer u uw computer gedurende langere tijd niet gebruikt.
Als je je laptop alsmaar dichtklapt en in slaapstand zet en hem eigenlijk nooit helemaal afsluit, kun je de harde schijf van het apparaat beschadigen. Hoe dat zit? Als je je laptop niet uitzet blijven bepaalde processen in stand. Zo blijft bijvoorbeeld de ventilator draaien en ook je harde schijf.
Als u een computer of monitor uit de slaapstand, stand-bymodus of sluimerstand wilt halen, beweegt u de muis of drukt u op een toets op het toetsenbord. Als dit niet werkt, drukt u op de aan/uit-knop om de computer uit de slaapstand te halen.
In het algemeen is het advies om de computer helemaal uit te schakelen als u er langere tijd geen gebruik van maakt. Gebruikt u hem gedurende de dag een aantal keer, zet hem dan tussendoor in de slaapstand of de sluimerstand. Gebruikt u de computer langer dan een dag niet, zet hem dan uit.
De slaapstand kun je vergelijken met het indrukken van de pauzeknop op je tv. Zodra je weer verder wilt werken dan kan dit vrijwel meteen. Zonder dat je de computer helemaal opnieuw opstart.
Je laptop zelden of nooit volledig uitschakelen, kan gevolgen hebben voor de losse onderdelen van je laptop. Zo blijven je onder andere ventilator en je harde schijf draaien. Wanneer je laptop een HDD-schijf heeft, een schijf die werkelijk draait, blijft deze schijf draaien in slaapstand.
In slaapstand staan een PC in feite gewoon uit, maar het is een misvatting dat een PC als deze uit staat helemaal geen stroom meer verbruikt! Uit onze tests blijkt dat de machines zodra ze zijn uitgeschakeld nog altijd tussen de 4 en de 8 Watt verbruiken, te verklaren door lekstromen.
Wanneer een computer de slaapstand ingaat, blijft er informatie in het RAM-geheugen aanwezig. Dat kan om uiterst gevoelige informatie gaan, zoals encryptiesleutels. Cybercriminelen kunnen deze informatie met een succesvolle cold boot-aanval ophalen uit een computer die in de slaapstand verkeert.
In de slaapstand gaat de computer in een energiebesparende modus. De computer gebruikt het RAM-geheugen om je huidige geopende documenten en applicatiegegevens op te slaan, zodat je niets verliest wanneer de computer in de slaapstand gaat.
Met behulp van slaapmodus is het mogelijk om automatisch de slaapfocus in te schakelen aan de hand van je bedtijd. Stel je hebt 23:30 uur ingesteld als tijd om te gaan slapen, dan zal vanaf dat moment ook de focus worden ingeschakeld.
Dus: Een pc in de slaapstand verbruikte vroeger veel stroom alleen nu vrijwel niet. Energieverbruik van een computer die uit staat is 4 watt. Een pc die in standby staat verbruikt 8 watt. Een watt een jaar aan laten staan kost 1,5 euro.
Open hiervoor de instellingen van je toestel. Kies in het menu Weergave of Display. In dit onderdeel van het menu vind je Slaapstand of Time-out scherm. Wanneer je hierop tikt, kan je dit aanpassen.
Als de computer niet uit de slaapstand of sluimerstand wordt gehaald, moet u de computer opnieuw opstarten, de instellingen wijzigen of de software en stuurprogramma's bijwerken om het probleem op te lossen.
Een laptop verbruikt aanzienlijk minder: tussen 50 en 100 wattuur (Wh) voor 1 uur gebruik, afhankelijk van het model. Bij een dagelijks gebruik van acht uur schommelt het verbruik dan tussen 150 en 300 kWh/jaar.
Een gemiddeld televisietoestel verbruikt tussen de 60 en 80 watt per uur. Als je 365 dagen per jaar zo'n drie uur per dag televisie kijkt, betekent dit dat je op jaarbasis tussen de 65 kWh en 90 kWh verbruikt. De kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier, maar liggen rond de 21 eurocent per kWh.
Als energiebeheer aanstaat (dat wil zeggen dat de desktop op stand-by staat, als ze niet gebruikt wordt) kost het buiten werktijd aanstaan zo'n € 7 extra per jaar voor een PC (2019). Als energiebeheer van de desktop echter niet aanstaat kost dat ongeveer € 150 extra per jaar (2019).
Als je de laptop aan de oplader hebt hangen, stopt het laden als de accu vol is. Vervolgens wordt de batterij automatisch bijgeladen om deze op 100 procent te houden. Hierdoor verliest je accu op den duur aan capaciteit. Bovendien gebruik je stroom uit het stopcontact, terwijl dit niet hoeft.
De moderne lithiumbatterijen hoef je niet helemaal leeg te laten lopen en volledig op te laden. Tussen de 30 en 70 procent is de ideale oplaadcapaciteit. Door deze hoeveelheid aan te houden, kan jouw batterij en daardoor je laptop langer meegaan.
Levensduur laptop-accu
Lithium-ion-accu's gaan meestal 3 tot 5 jaar mee. Is de accu echt 'op'? Dan zit er niets anders op dan de laptop permanent met een snoer aan de netstroom te hangen of de accu te vervangen.
Pc moet actief blijven. In slaapstand is deze niet actief en kan deze niet downloaden.
Methode 4: Gebruik sneltoets (Ctrl + Alt + Delete)
U moet naar de rechterbenedenhoek van het scherm gaan, op het aan/uit-pictogram klikken en vervolgens de optie Slaap in het menu selecteren. Het zal uw pc onmiddellijk in de slaapstand zetten.
Nadat de computer in de slaapstand is gegaan, kunt u verder werken door op de aan/uit-knop van de computer te drukken, op een willekeurige toets op het toetsenbord te drukken, op een muisknop te klikken of het deksel van een laptop te openen.