Ben je bevallen met een keizersnede, dan kan osteopathie je helpen! Dat zit namelijk zo: hoe soepeler het littekenweefsel van een keizersnede, des te minder kans je hebt op verklevingen.
Verklevingen van het litteken
Verklevingen zijn strengen van bindweefsel die zich kunnen vormen na een ongeval, infectie, ontsteking maar ook na een litteken. Bij een keizersnede liggen deze bindweefselstrengen tussen de buikorganen onderling en tussen de buikorganen en de buikwand.
Pijn ter hoogte van het litteken. Buikpijn in de onderbuik (verklevingen van de blaas kunnen bijvoorbeeld pijn geven van het schaambeen tot aan de navel) Blaasproblemen: pijn bij urineren, vaak het gevoel van een terugkerende blaasontsteking zonder dat er ontstekingsfactoren aanwezig zijn in de urine.
Je lichaam waarschuwt als je teveel doet, je krijgt dan veel meer last van buikpijn of wondpijn. Verwacht niet teveel van jezelf en doe het voorlopig rustig aan. Luisteren naar je eigen lichaam en geest is eigenlijk het belangrijkste advies wat we je kunnen geven.
Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en zo kan het litteken helen. Dus wil je zwanger worden na een keizersnede? Wacht liefst 6 tot 12 maanden.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen.
Methoden. Vroeger werd voor een keizersnede de buik met een verticale incisie geopend, dit noemt men een mediane laparotomie. Tegenwoordig is deze verticale incisie verlaten en wordt vrijwel uitsluitend de dwarse 'bikinisnede' toegepast.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
Het belangrijkste risico is dat tijdens de weeën het litteken in de baarmoeder van de eerdere keizersnede scheurt (littekenruptuur). Dit is heel zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben voor u en uw baby.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Klachten en symptomen bij verklevingen
diarree. winderigheid. buikpijn. opgezette buik.
Op je zij slapen vlak na een keizersnede is mogelijk nog pijnlijk. Dit is normaal en kan een paar dagen (soms weken) duren. Probeer de eerste zes weken via zijligging uit bed te komen. Hiermee ontzie je de rechte buikspieren.
Symptomen van verklevingen in de baarmoeder
Als de binnenwand volledig verkleeft, wordt een vrouw niet meer ongesteld. Een pijnlijke menstruatie kan ook een kenmerk zijn van verkleving. Niet zwanger kunnen worden (onvruchtbaarheid ofwel infertiliteit) en herhaalde miskramen zijn andere mogelijke symptomen.
Verklevingen zijn met echoscopisch onderzoek niet zichtbaar. Meer informatie over echoscopisch onderzoek vindt u in de folder Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen. Het beoordelen van de buikwand De buikwand is soms erg pijnlijk bij vrouwen met chronische buikpijn.
Het absolute risico om te overlijden na een keizersnede is nog steeds erg laag, namelijk 13 vrouwen per 100.000 keizersneden, en sterk gedaald sinds de jaren '90.
Een keizersnede is en blijft toch een operatie met een kleine kans op complicaties. Toch is het meestal een grotere aanslag op het lichaam van de vrouw dan een natuurlijke bevalling zonder complicaties, maar vooral het herstel met een keizersnede is vaak zwaarder en heeft langer de tijd nodig.
Bij een keizersnede wordt de baby geboren via een operatie. Wanneer je eerder vaginaal bent bevallen, is de kans dat het opnieuw lukt 90%. Ongeveer 3 op de 4 vrouwen (75%) die eerder een keizersnede hebben gehad, kiest bij een volgende bevalling voor een vaginale bevalling.
Het herstel na een keizersnede is pijnlijker en duurt langer. Niet waar. Volgens onderzoek wordt de vaginale pijn na een natuurlijke bevalling als even heftig ervaren als de pijn na een keizersnede.
De dokter snijdt de huid open, gaat door de vetlaag en spieren heen zodat hij in de buikholte kan komen. De buikspieren worden vervolgens uit elkaar getrokken en de blaas wordt omlaag geduwd. Zo kunnen ze goed bij de baarmoeder. Die snijden ze open om het kindje eruit te halen.
Het is verstandig om de eerste 6 weken na de ingreep rustig aan te doen. Dit betekent niet zwaar tillen, bukken en sjouwen.
Voor het kind is een keizersnede niet beter of slechter dan een vaginale bevalling. Een keizersnede brengt voor de moeder risico's met zich mee, zoals bloedingen, wondinfecties en problemen bij een volgende bevalling.
Tip 2: Je litteken na keizersnede insmeren met een littekencrème. Zodra de wond gesloten is (na zo'n 2 à 3 weken), kun je gaan starten met het smeren van ALHYDRAN littekencrème. Smeer een littekencrème nooit als de wond nog niet gesloten is of als hechtingen, die nog verwijderd moeten worden, nog niet verwijderd zijn.
Bij een keizersnede wordt je baby via een snee in de buik geboren. Een keizersnede is nodig als een gewone vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of je baby. Bijvoorbeeld als je baby dwars ligt. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling.