Je wollen trui kun je het beste met de hand wassen. Maak de trui nat met koud of lauw water en maak hem vervolgens weer een beetje droog met een handdoek. Breng daarna wat crèmespoeling aan op de trui en kneed het zachtjes in. Even laten intrekken zoals je dat ook bij je haren doet, om het vervolgens uit te spoelen.
De vriezer in
Maak je kriebeltrui een beetje nat en leg hem een nachtje in de vriezer. Door de koude trekken de vezels samen, waardoor je trui minder gaat kriebelen. Eens de ochtend aanbreekt, kun je het kledingstuk weer laten ontdooien, maar doe dit heel rustig, omdat je anders de vezels breekt.
Kriebel wol
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.
Wat moet ik doen? Eerst kun je proberen de draad aan beide uiteinden weer vast te knopen. Dit kan een beetje lastig zijn, maar het is de beste manier om je wollen trui te repareren. Als dit niet lukt, kun je de gescheurde uiteinden aan de binnenkant met secondelijm of nagellak verlijmen.
Zo kun je je trui, wanneer je 'm helemaal nat hebt gemaakt, voor een nacht in de vriezer stoppen. Daarna haal je 'm eruit en laat je de trui helemaal ontdooien. Pas wanneer-ie helemaal ontdooit en droog is, kun je de trui weer aantrekken. Ook is het een optie om je trui te wassen met wat azijn erbij.
Wolvezels variëren in dikte van 10 tot 40 micrometer. Hoe dunner de vezel, hoe minder hij kriebelt. De meeste mensen krijgen last van jeuk als de wol dikker is dan 28 micrometer.
WAT NU ? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor wolvet (synoniemen: wolalcoholen, lanoline). Wanneer u hiermee in contact komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van groot belang dat u probeert contact met wolvet zoveel mogelijk te vermijden.
Voeg een scheutje azijn toe
Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen. Zo vermijd je dat er door de wrijving nog extra pluisjes bijkomen.
Tips om pillen te voorkomen. De bekendste methode om wolpilling te voorkomen is de vriezer. Stop je nieuwe wollen item gewoon in een plastic zak en plaats het min of meer 48 uur in de vriezer. Zodra de uren zijn verstreken, mag het item ontdooien en wordt het direct in de machine geplaatst voor een eerste wasbeurt.
Wat moet je doen? Maak je trui een beetje nat en leg hem vervolgens een nachtje in de vriezer. Door de kou trekken de vezels samen en daardoor zal de trui minder kriebelen. Haal de volgende ochtend je trui uit de vriezer en laat hem voorzichtig ontdooien.
Heb je eerder onze tips gelezen over wassen met azijn? Doe dit absoluut niet met je wol! Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan.
Heb je een prachtige wollen sjaal of trui in je kleerkast hangen? Stop hem dan gedurende 24 uur in je diepvries voor je hem aandoet. Deze tip werkt ook om stoffen zachter te doen aanvoelen.
Waarom mag je niet te heet wassen? En hoe kan het dat de wollen trui is gekrompen? Wol kan niet tegen te warm water of de hitte van een droogmachine, hier zal het kledingstuk zeker van krimpen.
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid. Wol van het Merino schaap, die meestal uit Australië komt, is de fijnste in zijn soort.
De zuivere, biologische wol is door de natuurlijke aanwezigheid van lanoline (wolvet) stofvrij en dus anti-allergeen.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen.
Gebruik voor wol een speciaal wolwasmiddel (géén biotex: de enzymen in biotex breken eiwitten af). Als u met de hand wast is het volgende heel belangrijk: wol krimpt (door vervilting) door temperatuurverschillen én door wrijving. Als u de wol dus wast in een lauw sopje (max 30 ˚C) moet u ook in lauw water spoelen!
Wollen kleding voelt heerlijk zacht aan. Wol is zo licht als een veertje. Wol is ademend. De vezels in de wol zijn enorm elastisch.
Het enige wat je kan doen om je wollen kleding mooi te houden is door een pluizentondeuse te gebruiken. Let op de pluizentondeuse is alleen geschikt bij kleding die niet te veel pluist en dus redelijk glad is. Door de tondeuse haal je alle pillen en bolletjes weg, het scheert als het ware je kleding vrij van bolletjes.
Wol met de hand wassen
Gebruik nooit warm water, maar altijd koud of lauw water. Als het kledingstuk extreem vies is kun je lauwwarm water gebruiken. Was je wollen kleding altijd met wasmiddel dat special voor wolwas is. Ook kun je het wasmiddel beter in de kleding 'knijpen' dan dat je erop gaat wrijven.
Na het wassen moet de wollen kleding gespoeld worden met schoon koud water van 30 graden. Gebruik ook hier de thermometer. Wol schrikt van temperatuursverschillen. Laat de wollen kleding liggend drogen, zo behoudt het zijn vorm.