Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals een partner, ouder of kind) heb je recht op vier verlofdagen. Die gaan in van het overlijden tot en met de begrafenis of crematie.
Een werknemer die zijn partner of kind verliest, heeft momenteel recht op drie dagen klein verlet.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart).
Bij een natuurlijke doodsoorzaak geeft de arts een schriftelijke verklaring van overlijden af. Deze verklaring is nodig voor de aangifte van overlijden bij de gemeente. Bij een minderjarig kind neemt de arts altijd contact op met een gemeentelijk lijkschouwer.
Nadat een dierbare overlijdt, hebt u als werknemer vaak langer de behoefte aan vrije tijd dan de vier dagen die er nu vastgelegd zijn in de wet. Bij sommige bedrijven kunt u rouwverlof opnemen, maar een wettelijk recht hierop bestaat nog niet. Het is dan aan te raden om de werkgever te vragen naar de mogelijkheden.
De werkgever is verplicht om een overlijdensuitkering uit te betalen ter grootte van het maandsalaris inclusief vakantiegeld. Het loon moet worden doorbetaald tot aan de dag dat de werknemer overlijdt. Een eenmalige uitkering na overlijden (en de hoogte daarvan) is vaak onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Volgens de wet hebben werknemers na het verlies van hun partner vier vrije dagen om te rouwen. In de praktijk ligt het verzuim na een dergelijk verlies van een dierbare echter op 170 dagen.
Taalcolumniste Ann de Craemer lichtte dat woord in 2017 in De Morgen toe: 'Ouders die een kind verliezen, worden de wezen van hun eigen vlees en bloed'. Van Dale definieert weesouder sinds 2006 als 'ouder van wie een kind overleden is of ouder van een doodgeboren baby'.
Geef troost met een muziekdoosje of zo'n mooie sneeuwbol, met een troostpoppetje of maak een gedenkhoekje met de favoriete knuffel van de overleden baby. Ook een bakkie troost kan veel steun geven, gewoon een mooi pakket met heerlijke theesoorten.
Geef eerlijk antwoord op vragen: dat geeft je kind houvast en versterkt jullie band. Luister en benoem emoties: dat helpt je kind gevoelens te begrijpen en ermee om te gaan. Betrek je kind actief bij uitvaartrituelen: dat helpt je kind verdriet uit te drukken en zich verbonden te voelen met anderen.
Nabestaanden hebben 7 dagen de tijd om na het overlijden van hun dierbare de kamer in het verpleeg- of verzorgingshuis te ontruimen.
Rouwverlof biedt rouwende werknemers ruimte, zonder dat zij hoeven in te leveren op salaris of vakantiedagen. Ook kan het ten dele ziekteverzuim voorkomen. De meningen verschillen wel over hoe de regeling eruit zou moeten zien.
begrafenis, crematie, bijzetting) opnemen. Het personeelslid verliest bijgevolg zijn werkdag omstandigheidsverlof niet wanneer de plechtigheid met een niet werkdag (bvb. zaterdag) samenvalt. Het personeelslid moet zijn werkdag onmiddellijk of zo dicht mogelijk aansluitend bij het overlijden opnemen.
Concreet heeft de werknemer voortaan recht op 10 dagen rouwverlof bij overlijden van: de echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner van de werknemer; een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.
De werknemer krijgt hiervoor een aantal dagen “rouwverlof”. Hoeveel dagen rouwverlof de werknemer krijgt, hangt af van de relatie die de werknemer heeft met de overledene. Dit rouwverlof is een vorm van klein verlet en wordt betaald door de werkgever.
Twee dagen voor het overlijden van een inwonende broer, zus, schoonzus, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter, van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.
Leef met de ouders, familie en vrienden mee
Spreek daarom uit dat je niet weet wat je moet zeggen, dat je het ontzettend verdrietig vindt en dat je met ze meeleeft. Dit lijkt misschien overbodig om te zeggen maar voor iemand met veel verdriet is het fijn om te horen dat anderen meeleven.
De geboortedag herdenken van het overleden kind, de jaardag 'vieren' kan op allerlei manieren. Naast de speciale kaarten kan je ook verschillende liefdevolle producten bestellen. Denk aan mini kaarsjes voor een taart voor de verjaardag sterrenkind.
Hieronder een aantal dingen die je kunt zeggen, of schrijven: Wat een mooi jongetje/meisje, en wat is hij/zij geliefd. Het klinkt misschien wat gek, maar mag ik jullie ook feliciteren met jullie prachtige zoon/dochter? Gefeliciteerd met de geboorte van jullie lieve jongen/meisje/baby naam, hij/zij zal worden gemist.
Gevoelens van uw kind erkennen
Met woorden als “hmmm”, “oh” en “jaja” zorgt u ervoor dat uw kind zijn eigen gedachten kan ontdekken. Ze trekken hierdoor zelf conclusies en kunnen hierdoor tot een oplossing komen. Dit is beter dan dat u een oplossing aandraagt.
Men spreekt over buitenhuwelijks vaderschap wanneer een man de verwekker is van kind bij een vrouw met wie hij niet is getrouwd. Men spreekt over een koekoekskind wanneer een kind geboren is binnen het huwelijk maar heimelijk verwekt is door een andere man dan de echtgenoot.
Na de veertigste dag
Het is alleen de beëindiging van de officiële rouwperiode, er wordt verondersteld dat de ziel nu verder gaat en niet langer onder de levenden is. Het rouwproces voor de nabestaanden is niet voorbij maar meer gericht op een leven zonder de overledene.
Bij een plotseling verlies krijg je te maken met verschillende emoties. Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld. Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.