Een koningin kan maximaal zo'n 1900 eitjes per dag leggen. Voor de productie van die eieren heeft ze in haar achterlijf dan ook in verhouding bijzonder grote eierstokken.
Wanneer ze dit deurtje openzet, worden de eitjes bevrucht en kan ze werpen. De koningin legt zich op haar zij en werpt eieren ononderbroken van de lente tot de herfst, ondertussen wordt ze gevoed door de werksters. Het record ligt bij de drijfmier die in één jaar al 50 miljoen eieren kan produceren.
Volwassen vrouwtjes mieren of koninginnen mieren overwinteren en leggen eitjes in het voorjaar. De witte larven zonder poten komen 3 – 4 weken later uit de eitjes en worden door de koningin gevoed met een afscheidingsproduct van haar speekselklieren totdat ze volgroeid zijn en verpoppen.
Zo'n mierenkolonie bestaat uit één enkele koningin, die groter is dan een gewone mier, en haar werkmieren.
Zonder koningin is een mierenvolk ten dode opgeschreven. Alleen zij zorgt voor nageslacht. En daar zit nu juist het probleem. Want zodra mieren onraad ruiken verdwijnen de koninginnen direct diep in het nest.
Ze werpen hun vleugels af en beginnen zich in te graven. Dit is het perfecte moment om ze te verzamelen. Als ze geen vleugels meer hebben, kun je er zeker van zijn dat ze gedekt zijn. De beste manier om ze te verzamelen is het gebruik van een verenstalen pincet.
Mieren hebben verschillende natuurlijke vijanden, zoals vogels, reptielen en andere insecten. Als we de aanwezigheid van deze roofdieren stimuleren, kunnen we de mierenkolonies onder controle houden zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.
Werksters zijn er in grote aantallen. De wegmier heeft doorgaans maar één koningin in het nest; soms meerdere. Als zij doodgaat, verdwijnt het volk, tenzij er bijtijds een nieuwe koningin wordt geadopteerd. Klachten over mieren in huis vertonen een piek in het voorjaar en in de zomer.
Een mierennest kan een meter tot zelfs anderhalve meter diep in de grond zitten. Geen wonder eigenlijk, want een mierennest bestaat uit vele ondergrondse kamers en tunnels. Hoe groot het nest is en hoeveel mieren erin leven? Dat verschilt per mierensoort.
Mieren tussen tegels bestrijden met kokend water
Mieren maken hun nesten graag onder tegels. Om deze mieren te bestrijden, kun je elke dag kokend water tussen de tegels gieten. Grote kans dat op een gegeven moment de mierenkoningin het nest verplaatst.
Mieren bestrijden met kokend water
Eén van de meest bekende manieren om mieren te bestrijden is het gebruik van kokend water tegen mieren. Kokend water kun je in het mierennest gieten en de mieren zullen doodgaan van het kokend water of vluchten. Je kunt discussiëren of dit een fijne dood is.
In een enkele jaren oud mierennest leven 80-200 mieren (slankmieren bijvoorbeeld), 500-10.000 (wegmieren en steekmieren bijvoorbeeld), 5000-100.000 (bijvoorbeeld schaduwmieren, gele weidemieren en glanzende houtmieren) tot 30.000-1.000.000 (rode bosmieren). Een mierenkolonie kan uit verschillende mierennesten bestaan.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden. Vliegende mieren zijn gevleugelde vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen.
Er is in een kolonie maar één mier die eitjes kan leggen: de koningin. Dit is ook de enige mier die een kolonie kan starten. Zij legt eitjes en daaruit worden werksters geboren. De werksters nemen langzamerhand alle taken van de koningin over, behalve het leggen van eitjes.
Mier. Mieren doen in de loop van de dag dutjes van ongeveer een minuut per keer, samen goed voor 4 tot 5 uur per dag. De mierenkoningin slaapt tot wel 9 uur per dag.
Oorzaak mieren in de tuin
Als je opvallend veel mieren in de border signaleert, is de kans aanwezig dat je binnenkort last hebt van bladluizen. Mieren doden namelijk natuurlijke vijanden van de bladluis, zoals het lieveheersbeestje.
' 'Dat mieren niet verdrinken, ligt aan hun ingenieuze nestarchitectuur', vertelt entomoloog Johan Billen van de KU Leuven. 'In de gangenstelsels zitten deurtjes en poortjes. Met steentjes kunnen ze gangen afsluiten.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker.
Uiterlijk van de mierenkoningin
Het uiterlijk van een mierenkoningin kan per mierensoort verschillen, maar het borstgedeelte (thorax) is vrijwel altijd groter dan dat van haar werksters. Bij sommige mierensoorten is de koningin echter moeilijk te vinden, omdat werksters soms ook heel groot kunnen worden.
Verder hebben mieren niet veel 'echte' natuurlijke vijanden. Wel hebben een aantal spinnensoorten zich inmiddels op mieren als voedselbron gespecialiseerd. Dit zijn onder andere de galgspinnen, mierenjagers en de mierendieven. Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren.
Hij steekt zijn 60 cm lange tong zo'n 150 keer per minuut uit, en eet daarmee 30.000 mieren per dag. Door het kleverige speeksel op de tong blijven de dieren gemakkelijk plakken. Miereneters hebben geen tanden. Ze kauwen hun prooi met harde delen van hun gehemelte.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Mieren houden niet zo van koper, ze lopen er absoluut niet overheen. Je kan dus wat koperen euromuntjes neerleggen of een koperdraadje spannen. Zo blijven de mieren buiten de deur.
In de tuin kunnen mieren in de war raken van bloemen zoals afrikaantjes, goudsbloem, lavendel, bieslook, majoraan, salie, munt of basilicum op hun looproutes. Ook hierbij geldt: ruim je voedsel goed op en maak de kieren dicht, anders komen ze zo weer terug.