Wist je dat we gemiddeld zo ongeveer acht oliebollen per persoon eten tijdens en rondom de jaarwisseling.
Het aantal oliebollen per Arnhemmer
Televisieprogramma Willem Wever ontdekte dat Nederlanders gemiddeld acht oliebollen per persoon per jaar verorberen. Arnhem heeft 163.888 inwoners. Dat betekent dat we ongeveer 1.311.104 oliebollen per jaar eten!
Volgens de marktleider in bakproducten worden er in ieder geval zo'n 55 miljoen oliebollen zelfgemaakt. Wanneer daarbij het aantal bollen wordt opgeteld dat bij bakkers, supermarkten en andere verkooppunten wordt aangeschaft, dan komt het cijfer van honderd miljoen in beeld.
Maar om een kilo aan te komen moeten er flink wat meer van verschanst worden. Per halve kilo gaat het om een extra inname van 3.500 calorieën, bovenop de gemiddelde inname van 2.000. Daarvoor moeten bijna 20 oliebollen gegeten worden. Voor een kilo gaat het dan om bijna 39 oliebollen.
2000 jaar geleden al brengen de oude Germanen rond het eind van het jaar een offer om de godin Perchta te plezieren. Het offervoedsel wordt in meel gewikkeld, in de olie gebakken en vervolgens nog even met meel bestrooid. En dan maar hopen, dat de godin dit eten net zo goddelijk vindt...
De provinciewinnaars van de Oliebollentestonline 2021 zijn bekend. De oliebollen van de Zuid-Hollandse Gebakkraam Nico Sterrenberg kregen de beste beoordeling van de jury, een 10.
De Amerikanen noemen oliebollen 'Dutch doughnuts'. Ze zijn een overblijfsel van de Nederlandse aanwezigheid tijdens de 17e eeuw in Nieuw- Nederland, dat overeenkomt met de huidige staten New Jersey, Delaware en gedeelten van Connecticut en Pennsylvania. Het plaatsje Bolsward staat synoniem voor oliekoeken.
Waar oliebollen een typische oud en nieuw lekkernij zijn, kan je in Duitsland het hele jaar door Berliner Bollen halen.
In Duitsland kennen ze geen oliebollen zoals wij die kennen. Hier worden bijvoorbeeld Krapfen, ook wel Berliner bollen genoemd, gegeten. Deze zijn echter gewoon het hele jaar verkrijgbaar en niet specifiek voor de jaarwisseling.
Vandaag de oliebol: een zeer oude traditie! Geloof het of niet, maar al bij de Bataven en de Friezen, aan het begin van de Christelijke jaartelling, werden aan het einde van het jaar bollen gebakken die te vergelijken zijn met de oliebol. Tijdens het Joelfeest werd voedsel geofferd om de goden tevreden te stellen.
Ze bevatten veel calorieën en dragen niet bij een gezond voedingspatroon. Oliebollen zijn dus niet gezond. Je kunt rond de jaarwisseling genieten van een lekkere oliebol, maar net als bij koek en snoep geldt: neem er niet te veel van.
In enkele streken in Vlaanderen wordt het gerecht een 'smoutebol' genoemd, omdat ze vroeger in smout (ook wel 'reuzel' genoemd) werden gebakken. Een oliebol in Vlaanderen is doorgaans niet gevuld, in tegenstelling tot de Hollandse oliebol. Zo'n eventuele vulling bestaat uit rozijnen, krenten en appel.
Met 1 kg mix bak je ongeveer 50 oliebollen. Hoeveel oliebollen kan ik bakken met 1 kg mix? Met 1 kg mix bak je ongeveer 50 oliebollen.
oliebollen. Een typisch gerecht dat in Vlaanderen ook wel bekendstaat onder de naam smoutebollen.
Al eeuwen is het eten van oliebollen een typisch Nederlandse traditie. De eerste oliekoeken werden gegeten door de Batavieren en de Friezen in het begin van onze jaartelling. Omdat het deeg in een klein bodempje olie gebakken werd, kreeg je platte oliekoeken in plaats van oliebollen.
Juiste sfeer. Ook heeft hij een duidelijk verschil tussen de Nederlandse en Spaanse klant ontdekt. 'De Spanjaarden kopen meestal één of twee oliebollen en eten deze vervolgens op straat op, terwijl de Nederlandse klanten een zak met een stuk of elf bollen mee naar huis nemen.
Sefardim, die tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland vluchtten zouden hun recepten hebben meegenomen. In Portugal at men destijds al iets wat op oliebollen lijkt: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. Er zijn nog meer redenen om een Sefardisch-Joodse oorsprong voor de oliebol aan te nemen.
Dat de oliebol of -koek naar Amerika is meegereisd met immigranten staat wel vast. De schrijver Washington Irving heeft het in een publicatie uit 1809 al over doughnuts, die een soort 'olykoek' zijn. Gaandeweg is de spelling versimpeld van doughnut naar donut.
oliebol {de}
deep-fried dough ball {znw.}
De oliebollen en krentenbollen worden het meest in de kraam verkocht. Ook zijn er appelflappen, allerlei andere bollen en appelbeignets verkrijgbaar.
Waar je vorig jaar dus €1,20 voor een losse oliebol betaalde, gaat dat dit jaar naar €1,40 voor één oliebol.
Waar de oliebol - zoals de naam doet vermoeden - bolvormig is, was de oorspronkelijke oliekoek plat. De reden daarvoor is de hoeveelheid olie waarin de koek gebakken werd. Om een mooie ronde bol te krijgen is namelijk een flinke pan olie nodig en daarvoor was in de middeleeuwen doorgaans te weinig geld.
Ook is het erg belangrijk om tarwebloem te gebruiken met een hoge eiwitkwaliteit. Dit zorgt voor een goede vochtopname in het deeg, waardoor er een maximale hoeveelheid gebonden water is. Hierdoor neemt de oliebol bij het bakken minder vet op.