Een reutje is geslachtsrijp tussen de 6 en de 8 maanden en is dan in staat om een teef te dekken. Dat is ook de leeftijd waarop dominant gedrag als gevolg van de testosteronspiegel kan gaan optreden. In principe is er geen medische reden om een reu te castreren en is dit ook niet ons advies.
Een teef wordt 1 à 2 keer per jaar loops, de eerste keer zal plaatsvinden tussen de 8-12 maanden (kan afhankelijk van het ras verder uiteenlopen). Vanaf de derde keer is het verantwoord om te gaan voor een nestje, de hond dient op zijn minst volwassen te zijn, ofwel 1,5 jaar (het liefst >2 jaar).
Het is aan te raden een teef pas vanaf de leeftijd van 2 jaar te laten dekken voor een eerste nestje i.v.m de volgroeiing van het moederdier. Bij jonge teven kan een split-oestrus voorkomen, waarbij de volledige rijpingscyclus van de eicel niet meteen volledig doorlopen wordt.
2.4 Aantal dekkingen: een reu mag maximaal 20 nesten per kalenderjaar voortbrengen.
Wanneer wordt een reu geslachtsrijp? Een mannetjeshond is geslachtsrijp vanaf het moment dat het dier begint te puberen. De puberteit van een reu start over het algemeen rond de zesde maand en houdt aan tot het beestje twaalf tot vijftien maanden oud is.
Jonge teven moeten zeker de tijd krijgen om met een reu te spelen voor ze zich ter dekking aanbieden. Onervaren reuen moeten vaak wat afgeremd en gestuurd worden; in hun enthousiasme proberen ze de teef in de flank of op de kop te dekken, waardoor het sperma buiten de vagina terecht komt.
Geslachtsrijpheid bij de reu
Een eerste aanwijzing voor het geslachtrijp worden van de reu is het vaker gaan plassen en het gaan optillen van zijn poot bij het plassen. Maar sommige pups tillen hun poot al op hele jonge leeftijd op. Een reu gaat vaker plassen en tilt zijn poot op om zijn terrein te markeren.
Volgens de JR vereniging moet een reu minimaal 12 maanden zijn. en Erfelijke oogafwijkingen om te mogen dekken. Persoonlijk vind ik het ook van belang dat er een stamboom bij zit, zo kan je namelijk bekijken of er geen inteelt plaats vind.
Deze begint als de hond tussen de zes en de twaalf maanden oud is, afhankelijk van de grootte van de hond en wat individuele verschillen. Honden zijn pas volledig fysiek en mentaal volwassen als ze anderhalf tot drie jaar oud zijn. Er zijn veel verschillende soorten hormonen.
Een groep van hetzelfde geslacht kan prima met elkaar gaan, maar dit kan ook voor problemen zorgen. Reutjes kunnen vaak blijven strijden om hun plek in de rangorde en wanneer twee vrouwtjes strijdt krijgen, dan gaat dit meestal er hard aan toe.
DE REU. Een reutje is geslachtsrijp tussen de 6 en de 8 maanden en is dan in staat om een teef te dekken. Dat is ook de leeftijd waarop dominant gedrag als gevolg van de testosteronspiegel kan gaan optreden.
Hulp voor een hitsige reu
Probeer regelmatig op plekken te gaan wandelen waar je reu niet geconfronteerd wordt met lekkere geurtjes, zoals in verlaten stukken bos of op het industrieterrein. Zo raakt hij niet opgewonden tijdens elke uitlaatronde. Er zijn ook supplementen die je kunt proberen, zoals PUUR Hypersex.
Verder speelt (on)ervarenheid van de reu soms een rol. Een enkele keer is er een fysiek probleem waardoor de dekking niet lukt, zoals een dik maagdenvlies bij de teef of een pijnlijke achterhand bij teef of reu. U kunt bij ons terecht voor onderzoek en advies wanneer het dekken niet wil lukken.
De voorkeur voor een reu of een teef is vaak een heel persoonlijk gevoel gebaseerd op anekdotische verhalen. Iemand adviseren welk geslacht het best bij hem of haar past, komt dus vaak neer op giswerk.
Meestal is een teef dekrijp tussen de 12e en 16e dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. We zien echter teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering. Op de 7e-8e dag van de loopsheid wordt het eerste bloedmonster genomen.
Of de nu een grote teefje of kleine teef hebt, ze kunnen gewoon gedekt worden, hond doet niet moeilijk over groote.
De meeste teven zijn rustiger en minder dominant dan reuen. Teven zijn 2 keer per jaar zo'n 2 tot 3 weken loops. In deze periode moet alle contact met reuen worden vermeden.
Vaak wordt het rijgedrag van honden geassocieerd met dominantie. De hond zou hiermee willen aantonen de baas te zijn. Het verband tussen rijgedrag en dominantie is echter nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Dat wil niet zeggen dat dominantie geen rol speelt, maar wel dat er ook andere redenen meespelen.
Opwinding – Veel honden gaan klappertanden omdat ze opgewonden zijn en iets leuks verwachten. Zoals een traktatie, een bal die wordt gegooid of wanneer ze worden gevoerd Sommige honden klikken met hun tanden als je thuiskomt. Dit is over het algemeen geen reden tot zorg.
Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dekrijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken.
Voor een succesvolle dekking is een vruchtbare reu noodzakelijk. Helaas komt het nog wel eens voor dat reuen ofwel onvruchtbaar zijn, ofwel dit in de loop van hun leven worden. Wilt u dus een reu gebruiken die nog nooit of al langere tijd niet gedekt heeft is het niet onverstandig een spermaonderzoek te (laten) doen.
Grote kans dat het iets lekkers of een speeltje is! Hiermee geeft je hond aan dat hij gekrabd of geaaid wil worden. Waarschijnlijk gaat het hier om een van de voorpoten, een bekend speels gebaar van een hond. Hiermee probeert hij duidelijk te maken dat je hem zijn speelgoed moet geven.
Likken aan de poot kan het gevolg zijn van een wondje. Sommige honden hebben de neiging om veelvuldig te likken aan wondjes op de poten om het schoon te houden, of om de jeuk te verminderen. Dat kan de wondjes juist ook verergeren. Het is belangrijk om te voorkomen dat je hond constant aan de wondjes likt.
Legt 'ie z'n poot op je wanneer je je hond aait? Dan wil hij gewoon even laten weten dat hij het fijn vindt om geaaid te worden en om je geeft.
Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal. Meestal kan met echo ook een goede schatting gemaakt worden hoeveel pups aanwezig zijn.