Stap 1: Doe de gewenste hoeveelheid oploskoffie in een kopje of mok en meng het met pakweg één eetlepel koud water. Stap 2: Giet nu kokend water over de koude koffie en roer nog eens goed. Stap 3: Je koffie is klaar. Voeg suiker en/of melk naar smaak toe en geniet!
Oploskoffie wordt gemaakt van geconcentreerde gezette koffie die, om het water te laten verdwijnen, wordt gesproeidroogd in hete lucht of gevriesdroogd bij -40°C. Dan ontstaan pure korreltjes koffie die goed kunnen worden bewaard en met heet water of hete melk door opschenken een kop koffie geven.
Een barista zet koffie met een espresso apparaat of met andere koffiezetmethoden zoals de french press, chemex en andere slow koffie zetmethoden. Elke zetmethode vereist een andere maalgraad en levert dus andere resultaten op.
De gewenste aroma's en smaakstoffen van gemalen koffie worden het beste opgenomen door water met een temperatuur van 93-95°C. Water dat kouder is, neemt het aroma ook niet goed op en zorgt ook voor een nare bijsmaak. Gebruik dus geen kokend water, hierdoor 'verbrandt' de koffie en ontstaat een nare bittere smaak.
Een fijnere maalgraad zorgt voor meer druk tijdens het zetten van de koffie. Zo ontstaat er een mooie, romige cremalaag. De knop van de maalgraad zit in het bonenreservoir. Zet de maalgraad één of een paar standen lager.
Dit is waarom je koffie bitter smaakt
Dit kan komen door: de kwaliteit of temperatuur van het water waar je je koffie mee zet. Een vies apparaat. Koffiebonen van slechte kwaliteit, die vaak ook nog eens te donker gebrand zijn.
In vergelijking met onder andere oploskoffie is filterkoffie een stuk gezonder. Filterkoffie bestaat namelijk voor 98,8 procent uit water, dus geen calorieën. Bovendien bevat koffie geen suikers, koolhydraten, eiwitten en vetten. Wel zitten er in de olie van koffiebonen verzadigde vetten zoals cafestol en kahweol.
Gebruik van kokend water
Gebruik geen kokend water om koffie te zetten. Door het gebruik van kokend water komt er meer zuur en bitterheid vrij uit de koffie. De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld.
Elk kopje NESCAFÉ-koffie bevat deze antioxidanten en is bijzonder rijk aan polyfenolen, die er samen met andere mineralen voor zorgen dat het lichaam en de cellen optimaal functioneren, waardoor ziekten worden voorkomen en je in het algemeen een goede gezondheid houdt.
Resumerend: is oploskoffie gezond? Nee, maar ook niet ongezond. Het is een GENOTSMIDDEL die we met MATE moeten consumeren. Kies ook liefst voor biologische oploskoffie, en zorg ervoor dat de oploskoffie alleen uit 100 % koffie bestaat.
Het goedkoopst zijn filterkoffie en ongemalen koffiebonen (per kilo circa 8,10 en 8,30 euro). Daarna komen de soft-pads die in Senseo-apparaten passen (11 euro per kilo) en oploskoffie (13 euro per kilo). Veruit het duurst is koffie zetten met een Nespresso-apparaat.
Met de termen oploskoffie en instant koffie wordt eigenlijk hetzelfde bedoeld. Welke term je ook kiest, het gaat in alle gevallen om een droog koffieproduct wat door toevoeging van heet water verandert in een dampende kop koffie.
De beste melk voor cappuccino is volle melk. Doordat de smaak van volle melk veel beter is dan van magere melk bij het opschuimen.
Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het schuim dan magere melk. De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk.
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
Het water stroomt sneller langs grof gemalen koffiebonen dan langs fijn gemalen koffiebonen. Hoe langer het water in aanraking is met de gemalen koffie, hoe meer koffiesmaken het water kan opnemen. Een fijne maalgraad geeft daarom sterke koffie (met meer smaken) dan een grove maalgraad.
Geen vers water = bitter kopje koffie!
Het is heel belangrijk dat je vers water in je machine hebt zitten, zodat je lekkere koffie kan zetten die niet bitter is. Gebruik bij voorkeur gefilterd water (door een ontkalker te gebruiken bijvoorbeeld). Zo voorkom je dat het water negatief effect heeft op de koffiesmaak.
Maar toch kunnen we wel stellen dat arabica koffie over het algemeen MEER uitgesproken smaken heeft. De meeste fruitige smaken in koffie komen vanuit de arabica koffieplant. Dit is waarschijnlijk de reden waarom 100% arabica koffie zo populair is.
Als je niet houdt van de uitgesproken, bittere koffiesmaak, moet je eens een snufje zout proberen. Zout bevat natriumionen die de bitterheid onderdrukken en de smaak verbeteren.
Wanneer gemalen koffie namelijk in aanraking komt met water, gaat de koffie smaak afgeven. Dat heet extractie. In de eerste fase lossen de organische zuren op, die geven de koffie vanzelfsprekend een zure smaak. Daarna volgen de zoete verbindingen, die geven je koffie die florale zacht zoete smaak.
Gezondheidsvoordelen van koffie en honing
Bovendien heeft honing antimicrobiële eigenschappen, die kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. In combinatie met koffie, die ook antioxidanten en andere heilzame stoffen bevat, kan dit duo in potentie zorgen voor een gezonde en bevredigende drank.