Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een boete krijgen als ze een strafbaar feit plegen. Bijvoorbeeld voor vernieling of als zij zwartrijden in het openbaar vervoer. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boete.
De PVV wil altijd snelrecht bij gewelds- en zedendelicten, en invoering van het volwassenenstrafrecht vanaf 14 jaar bij gewelds- en zedendelicten.
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar. De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) opleggen.
Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd. Verdachten tussen de 16 en 23 jaar (adolescenten) krijgen soms een bijzondere behandeling.
Leeftijd. De meeste jeugdigen die in een JJI verblijven zijn tussen de 14 en 21 jaar en de gemiddelde leeftijd bij plaatsing is 17 jaar. Op basis van het adolescentenstrafrecht kan de rechter jeugdigen tot 23 jaar een straf of maatregel opleggen volgens het jeugdstrafrecht.
In de jeugdgevangenis gelden strenge regels. Er is weinig keuze: alles is al voor je bedacht. Wat er in je cel staat, hoe laat je op moet staan, hoe lang je mag bellen en hoeveel zakgeld je krijgt. E-mailen en mobiel bellen zijn verboden.
Welke straffen zijn er? De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Iedereen die wordt verdacht van een strafbaar feit, kan worden aangehouden door de politie. Dat geldt dus ook voor minderjarigen vanaf 12 jaar.
Het jeugdrecht is een veelomvattend rechtsgebied. Het jeugdrecht ziet zowel op het jeugdstrafrecht als op het civiele recht zoals ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing en gezags- en omgangskwesties. Telkens staat de jeugdige centraal.
Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een boete krijgen als ze een strafbaar feit plegen. Bijvoorbeeld voor vernieling of als zij zwartrijden in het openbaar vervoer. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boete. Bij ernstigere overtredingen doet de rechter dat.
Passende straf
Laat je kind de rommel opruimen, repareren wat kapot is gemaakt, of meebetalen van het zakgeld. Leuke, fijne dingen afnemen of privileges intrekken. Denk bijvoorbeeld aan een internet- of telefoonverbod, het bankpasje inleveren, huisarrest, geen tv mogen kijken, of niet mogen logeren bij vrienden.
Bij jongeren tussen de 16 en 23 jaar kiest de rechter of de verdachte wordt veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht of het volwassenenstrafrecht. De leeftijd, het ontwikkelingsniveau en de ernst en omstandigheden van het delict spelen hierbij een rol.
Vernieling, (winkel)diefstal, straatroof, overval en mishandeling: als jongeren tussen de 12 en 23 jaar strafbare feiten plegen, spreken we van jeugdcriminaliteit. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd.
Ook minderjarigen, dat wil zeggen jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar, kunnen een strafblad krijgen. Voor de registratie van strafbare feiten gelden dezelfde regels als voor meerderjarigen. Justitiële gegevens van deze jongeren worden altijd verstrekt aan de rechter en de Officier van Justitie.
'Goede straffen' kunnen zijn: een time-out (even stil zitten in de gang of in een hoekje zonder aandacht) of een speeltje afnemen en het een etmaal verborgen voor hem houden. Ook slecht of zeurend gedrag compleet negeren kan bij sommige peuters werken. Een corrigerende tik is geen goed idee.
Straf je baby niet: op deze jonge leeftijd heeft dat nog geen zin. Bovendien gaat het er om dat je baby leert wat 'nee' betekent en wat goed en fout gedrag is. Word niet boos als dat niet snel genoeg gaat: het is de bedoeling dat je baby iets leert, niet dat je hem straft.
Doet je kind iets wat niet mag, of beter nog, maakt hij aanstalten om iets te doen wat niet mag, zeg dan rustig en duidelijk “nee”. Zorg er dan voor dat je gezicht ook op ooghoogte van je kind is, en kijk je kind aan, ga dus door je knieën. Leidt je kind af met iets dat wel mag, en beloon hem als hij naar je luistert.
Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen. Op vlak van seks heeft de wet wel wat te zeggen.
Vanaf de leeftijd van 16 jaar kunnen donorkinderen indien gewenst in contact komen met de spermadonor. De wijze van inseminatie is meestal IUI of KID. Houd wel rekening met wachtlijsten. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om zelf via internet op zoek te gaan naar een spermadonor.
Als je kind langer moet blijven, wordt het in verzekering gesteld. Je kind mag maximaal drie tot zes dagen langer op het politiebureau worden vastgehouden. Als de officier van justitie vindt dat je kind nog langer moet blijven, dan neemt de rechter-commissaris daarover de beslissing. Je kind wordt dan voorgeleid.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Een gevangenisstraf kan tijdelijk zijn (maximaal 30 jaar). Of levenslang. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Een rechter kan voor de zwaarste misdrijven een levenslange gevangenisstraf opleggen.
Je kind iets vervelends laten doen is ook een goede straf, zoals iets extra's doen in huis of de schade herstellen. Je kind zelf de gevolgen van ongewenst gedrag laten ervaren is een leerzame straf. Te lang getreuzeld? Dan maar eens te laat bij muziekles komen.
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar. Dan wordt de termijn van 30 jaar verlengd met 20 jaar (dus verwijdering na 50 jaar);