Topsnelheid (km/h): 250 km/u.
Het beste antwoord. Het komt er in het kort op neer, dat men zowel binnen als buiten de bebouwde kom niet harder mag rijden dan 20 km/h te hard. Op de snelwegen geldt 40 Km/h.
Tekst gaat door na het filmpje: Politieagenten hoeven zich bij de uitoefening van hun vak niet aan alle verkeersregels te houden, maar die vrijstelling is niet ongelimiteerd en aan diverse regels gebonden. Zo mogen ze niet harder dan 40 kilometer per uur boven de toegestane maximumsnelheid.
De snelste auto van de Nederlandse politie is de Audi A6 Avant 3.0 TDI quattro S Tronic. Deze politieauto beschikt over een 286 pk sterke dieselmotor en heeft een topsnelheid van 250 km/u. In 5,6 seconden zit de politie-Audi op de 100 km/u. Deze auto is het snelle interventie voertuig van de politie in Nederland.
2. Politiebus. De huidige politiebus is een Mercedes-Benz Vito 116 CDI Tourer Lang met een 163 pk viercilinder. Het personenbusje gebruikt de politie met name in steden en dorpen en is ook niet echt snel.
Snelle interventie voertuig
Audi, A6 Avant 3.0 TDI S-tronic Quattro. 286 PK dieselmotor. Acceleratie (0-100 km/h): 5,6 seconden. Topsnelheid (km/h): 250 km/u.
'De boot kan 60 kilometer per uur, maar dat is hier eigenlijk niet nodig', zegt politieman Bert Faaij. Op de plassen bij Reeuwijk mag je zes kilometer per uur. 'Alleen als er een incident is, dan is het nodig om even hard te varen. Of als een boot van ons wegvaart, dan geven we even gas bij,' legt Faaij uit.
De auto is vandaag voor het eerst op de Nederlandse wegen te bewonderen en zal in Delft bij de 112-dag op 4 oktober worden uitgestald waar hij van 10.00 tot 16.00 uur op de Jacoba van Beierenlaan te vinden is.
Volgens de vtsPN (voorziening tot samenwerking Politie Nederland) kost een gemiddelde surveillancewagen zo'n 40.000 euro. En daarvoor krijgen ze dan een auto met mobilofoon, navigatie, zwaailichten en sirene.
De snelheidsmeting kan ook plaatsvinden via de boordsnelheidsmeter van de politieauto. Dit houdt in dat de politie achter u aanrijdt en op met een gelijkblijvende afstand waarbij de op hun boordsnelheidsmeter in de politieauto de op dat moment gereden snelheid wordt afgelezen.
De politie stelt vast of u te hard heeft gereden en een snelheidsovertreding heb begaan. Het rijbewijs wordt ingevorderd indien u minimaal 50 km per uur te hard rijdt. Wanneer rijdt u 50 km per uur te hard? Dat is het geval als de maximumsnelheid 80 km per uur is, maar u rijdt minimaal 130 km per uur.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Nee, in principe mogen deze hulpverleners maximaal 40 km/u harder rijden dan de limiet die voor het overige verkeer op dezelfde weg geldt. Een uitzondering is er voor extra snelle politieauto's, zoals de Audi A6 die als Snel Interventie Voertuig (SIV) wordt ingezet.
Vluchtstrook Een vluchtstrook wordt bereden met een snelheid van maximaal 50 km per uur. Maximumsnelheid De rijbaan wordt bereden met een snelheid van maximaal 40 km per uur boven de ter plaatse geldende maximumsnelheid voor voertuigen ≤ 5000 kg TMM.
In sommige situaties rijdt de politie met spoed, maar zonder zwaailichten en sirene. Bijvoorbeeld bij gijzelingen, overvallen, inbraken en zelfdodingen. Dit doet de politie om de kans op een heterdaadsituatie te vergroten en daders te kunnen aanhouden, of om te voorkomen dat zaken (nog) ernstiger worden.
De chauffeur mag dan maximaal 40 kilometer per uur boven de geldende maximumsnelheid rijden. Ook mag de ambulance tijdens spoedritten over de vluchtstrook rijden en rood licht, signalen en borden negeren.
In de nieuwe brancherichtlijn is opgenomen dat kleine voertuigen (≤ 5000 kg TMM) 40 km/uur sneller mogen dan de geldende snelheid. Bij grotere voertuigen (> 5000 kg TMM) is dit 20 km/uur. Voor de chauffeurs van kleine voertuigen bij de brandweer geldt dat dit van 20 km/uur naar 40 km/uur is gegaan.
Een noodgeval? Het noodnummer “112” is het enige noodnummer waarnaar je in heel Europa gratis kan bellen als je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie.
Vaak gebruikt de politie een ratjetoe aan auto's, zo werden we pas nog ingehaald door een Peugeot 308 met zwaailichten en iets later door dienders in een onopvallende Mercedes A-klasse. Ze rijden sinds vorig jaar ook in Tesla's, zelfs. De X5 hierboven, is ter referentie.
De salarissen van de politie worden betaald door het Rijk en die van de buitengewoon opsporingsambtenaren door de gemeenten.
De merknaam is sinds 5 juli 2021 verkocht aan een joint venture die bestaat uit Porsche en de Kroatische autofabrikant Rimac.
De politie heeft ongeveer 14.000 voertuigen, waarvan er 5500 herkenbaar zijn. Er zijn zo'n 1500 basispolitievoertuigen. De vloot bestaat verder uit 5300 fietsen, 200 vaartuigen, 9 helikopers en 60 drones.
Om te beginnen willen ze zeker weten dat de achterklep dicht is en dat er niemand uit komt gesprongen. De tweede reden is het achterlaten van vingerafdrukken. Door een stevige handafdruk op de klep te zetten, markeren ze de auto.
De maximum snelheid op het Noordelijke deel van de Vecht is 9 kilometer per uur. Op het Zuidelijke deel is dat 6 kilometer per uur.
Maximumsnelheid motorboten
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/u, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt.
Fysiek fit
Wat we fysiek van je vragen is een combinatie van snelheid, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen. Want in het politievak moet je snel kunnen schakelen tussen sprinten, draaien, bukken en omhoog komen, bijvoorbeeld bij een aanhouding. Ook is het noodzakelijk dat je goed kunt zwemmen.