Bovendien is steenwol een ademend isolatiemateriaal. De vezelachtige structuur en de aanwezigheid van lucht tussen de vezels zorgt voor een ademende dak bedekking.
Steenwol isolatiemateriaal is niet alleen dampopen en waterafstotend, maar ook kiemvrij en anorganisch. Dankzij al deze eigenschappen vormt steenwol geen voedingsbodem voor bacteriën en schimmelvorming.
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
Kenmerken steenwol
Het materiaal is onbrandbaar, vochtwerend, verteert niet en is relatief vormvast. De belangrijkste eigenschap van steenwol is natuurlijk dat het een hoge isolerende werking heeft, en daardoor warmte heel goed vasthoudt.
Een verschil tussen glaswol en steenwol is bijvoorbeeld dat steenwol iets beter tegen vocht kan dan glaswol. Glaswol verliest namelijk een deel van zijn isolatiewaarde als het vochtig is geweest. Glaswol wordt daarom ook voornamelijk binnenshuis gebruikt voor muren, schuine daken of onder houten vloeren.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Steenwol is waterafstotend, dampopen, vormvast en zeer brandwerend. De vormvaste eigenschappen van steenwol zorgen ervoor dat het materiaal altijd perfect aaneengesloten is.
ROCKWOOL steenwol heeft een zeer lange levensduur van gemiddeld 75 jaar. Het isolatiemateriaal behoudt zijn uitstekende isolerende werking en de kwaliteit blijft constant hoog gedurende de gehele levensduur van een gebouw.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Inademing van zeer kleine vezels (4-5 mi- crometer) van steenwol en glaswol kan irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen, of zelfs longfibrose veroorzaken.
Het isolatiemateriaal wordt met name gebruikt bij het isoleren van daken, vloeren en spouwmuren. Daarnaast is het ook geschikt voor de isolatie van onder andere luchtkanalen en leidingen, omdat het onbrandbaar is. Steenwol heeft een zeer lange levensduur van ongeveer 75 jaar.
In tegenstelling tot natuurlijke isolatiematerialen, bijvoorbeeld katoenisolatie of houtvezelisolatie, is minerale wol zoals steenwol niet in staat een teveel aan vocht vast te houden om weer af te geven wanneer de lucht te droog wordt. Het is dus niet vochtregulerend, zoals we dat proces ook wel noemen.
In vergelijking met vele andere materialen is de isolatiewaarde van steenwol erg goed. De waarde is vergelijkbaar met glaswol. En dankzij de brandwerende en geluidsisolerende eigenschappen is dit isolatiemateriaal dan ook ideaal voor woningisolatie.
Hout isoleert veel beter dan steen, staal of glas. En een houten constructie kent zelden koudebruggen. Maar dit lekker lichte materiaal heeft wel een lagere massa en houdt daardoor koude en warmte korter vast.
Bij huidcontact met glas- en steenwolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels de huid binnendringen. Glasvezels zijn scherper dan steenwolvezels. Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Dakisolatie is de meest effectieve vorm van isolatie van je woning. Isolatie van een schuin dak is op drie manieren aan te brengen: aan de buitenkant, binnenkant of door het spuiten van isolatiemateriaal onder je dakpannen. Aan de buitenkant isoleren levert het beste resultaat op.
Het vocht uit de lucht komt op die plekken en er ontstaan makkelijk schimmelplekken. Ook als je een hele ruimte of een hele muur niet isoleert, kunnen daar makkelijker schimmels ontstaan. Tips om je huis goed te isoleren, vind je op verbeterjehuis.nl.
Vocht na isoleren van spouwmuren
Het meeste effect heeft isolatie van het dak en de luchtspouw. Een nadelig effect van deze toepassing is dat daardoor het huishoudelijk vocht niet meer op een natuurlijke manier uit de woning afgevoerd kan worden, waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan.
Isolatie helpt niet alleen de temperatuur in je woning constant te houden, maar kan ook vochtproblemen helpen voorkomen. Een isolatielaag vormt een extra buffer tegen insijpelend vocht en voorkomt ook koudebruggen en de condensproblemen die daarmee gepaard gaan.