"Voor een goed seksleven is het belangrijk dat je zowel geestelijk als lichamelijk gezond bent en goed in je vel zit. Als je bijvoorbeeld lichamelijk beperkt bent, (chronische) pijn hebt, je medicijnen slikt die je libido afremmen, je relatie niet lekker loopt of veel zorgen hebt, dan is de zin in seks ver te zoeken.
Het komt vaak door drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar of voor uzelf. Meer aandacht geven aan uw relatie en aan seks kan dan helpen. U kunt er ook over praten met uw huisarts.
Knuffelen en zoenen jullie nog weleens? Zolang dat goed zit, hoeft het ontbreken van seks geen probleem te zijn. Al vrij je één keer in de zes maanden. Als die seks mind blowing is, dan zit jullie relatie prima en hoef je je geen geen zorgen te maken.
Echte intimiteit begint allereerst met het voelen van verbinding met jezelf. Vooral verbinding met jezelf op zowel emotioneel, fysiek en seksueel gebied. En vervolgens jezelf open durven stellen voor een ander. Het durven delen van je meest kwetsbare gevoelens en je diepste verlangens en behoeften is dus belangrijk.
Begin te variëren in kleine dingen.
Probeer nieuwe standjes, andere vormen van seks, start in een andere volgorde, verander de sfeer (doe het eens in fel TL licht in plaats van altijd met kaarsjes), doe het op andere momenten van de dag op andere plekken en ga zo maar door.
Plan tijd in samen met je partner. Neem de tijd voor elkaar en geef elkaar positieve aandacht. Zin in seks ontstaat niet zomaar, daar heb je zelf invloed op. Als je regelmatig leuke dingen doet met je partner heb je eerder zin in seks.
Om zin in seks te krijgen, heb je een seksuele prikkel nodig: iets wat voor jou seksuele betekenis heeft. Intiem gestreeld worden, bijvoorbeeld. Daarnaast moet je brein gevoelig zijn voor prikkels. In ieder geval heb je daar de zenuwboodschappers dopamine en testosteron bij nodig.
Er zijn geen producten of stoffen waarvan is bewezen dat ze lustopwekkend zijn. Wel kan het gebruik van bepaalde kruidenpreparaten en supplementen risicovol zijn.
Jullie respecteren en aanvaarden elkaar, ook waarin jullie verschillen. Jullie dragen zorg voor elkaar en hebben vertrouwen in elkaar. Jullie hebben echt iets voor elkaar over. Er is een evenwicht tussen jullie in wat je geeft en krijgt.
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Mensen in een relatie hebben gemiddeld 1,4 keer seks per week. De hoeveelheid seks per week vermindert naarmate men ouder wordt en naarmate men langer in een relatie zit.
Mensen die nog in de beginfase van hun relatie zitten, waarin ze nog super verliefd zijn, duiken vaak 1 á 2 keer per dag met elkaar onder de lakens. Om dit even in perspectief te plaatsen: mensen tussen de 30 en de 39 jaar oud hebben gemiddeld nog maar 86 keer per jaar geslachtsgemeenschap.
Volgens Eric Corty en Jenay Guardiani ligt de lengte van een goed potje seks tussen 7 en 13 minuten. Een gemiddeld gewaardeerde vrijpartij duurt tussen 3 en 7 minuten en als de duur onder de 2 of boven de 10 minuten zit, wordt er gesproken van teleurstellende seks.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Ons wetboek van Strafrecht verbiedt in beginsel geen seksuele handelingen in het openbaar. Echter, bestaat er natuurlijk wel artikel 239 Sr dat in het algemeen de schennis van de eerbaarheid verbiedt en art 430a Sr dat naaktrecreatie verbiedt buiten de daartoe bestemde plekken.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Om je liefde te kunnen geven en voelen
Knuffelen is intiem. Ondanks dat er geen lichaamssappen worden uitgewisseld, is het een intiem moment alleen van ons twee. En dat koesteren niet alleen wij mannen, maar jullie vrouwen ook. Je kan even voelen hoe leuk we je vinden, hoe gek we op je zijn en hoe graag we bij je zijn.
Veel mannen hebben wel eens problemen met het stijf worden van de penis (erectie). Gezond leven kan helpen: veel bewegen, gezond eten en drinken, stoppen met roken als u rookt en genoeg ontspanning. De huisarts kan u helpen om naar de oorzaak te zoeken. Zorg voor genoeg seksuele prikkels.