Met een stoma kun je in principe alles eten en drinken. Je hoeft dus geen speciaal dieet te volgen.
Een uitstulping van de stoma, prolaps; Huidirritaties rond de stoma; De stoma komt onder het huidniveau, retractie; Lekkage van de stoma.
Een hogere leeftijd hoeft op zichzelf dus geen reden te zijn om patiënten een stoma te onthouden. Een verklaring dat ouderen met een stoma minder beperkingen ervaren, ligt waarschijnlijk aan verschillen in lichaamsbeeld en omgaan met de nieuwe situatie tussen oudere en jongere patiënten.
Bij een inwendig stoma heeft u een urineopslag in uw lichaam. U moet zelf uw blaas legen met een slangetje (katheteriseren). Bij een nieuwe blaas kunt u gewoon plassen.
Complicaties bij een stoma
Stuwing van de stoma. Hierdoor kan deze zwellen of van kleur veranderen. Vernauwing of verstopping van de stoma. Hierdoor kan ontlasting of urine niet meer door de stoma naar buiten.
Ruik je een stoma? Bij het juiste gebruik van uw stomamaterialen hoort uw stoma niet te ruiken. In het stomazakje dat u gebruikt, zit een filter dat geur tegenhoudt.
Huidplakken kunt u 2 tot 5 dagen laten zitten. Hoelang verschilt per persoon. Overleg met uw stomaverpleegkundige hoeveel dagen u de huidplak kunt laten zitten.
Meestal worden er oplosbare hechtingen gebruikt. Nu de stoma is opgeheven, krijgt de ontlasting weer zijn normale verloop. In het begin kan de aandrang tot ontlasting frequent en onregelmatig zijn. Vaak herstelt dit binnen enkele weken.
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon, gemiddeld verwisselt u het zakje twee à drie keer per dag. Bij dunnere ontlasting moet u het zakje vaker verwisselen of legen.
Op de plek van uw stoma is de buikwand wat zwakker. Door bijvoorbeeld te zwaar te tillen of veel hoesten, wordt de druk in de buik te hoog en komt er meer van de darm via de opening in de buikwand naar buiten. Dit ziet eruit als een zwelling/bolling onder de huid naast uw stoma. Hierdoor kan uw stoma bekneld raken.
Stomaverpleegkundige. Een stomaverpleegkundige (of stomaconsulent) is een verpleegkundige die zich in de stomazorg heeft gespecialiseerd. De meeste stomaverpleegkundigen zijn verbonden aan een ziekenhuis. Zij ondersteunen en adviseren mensen die een stoma gaan krijgen en mensen die al een stoma hebben.
In de beginfase is het stoma gevoelig en kwetsbaar. Het stoma bloed snel en kan relatief makkelijk infecteren. Omdat er nog geen goede barrière is, kunnen de bacteriën makkelijk het lichaam binnendringen en een infectie veroorzaken. Uw huid rondom het stoma kleurt dan rood, de stomp wordt warm, dik en pijnlijk.
Lekkage bij een ileostoma
De ontlasting uit de dunne darm is erg irriterend voor je huid. Om lekkages te voorkomen is het belangrijk dat je huidplaat goed aansluit aan je stoma, er mag geen huid onbedekt blijven rondom je stoma. Wanneer de opening in de huidplaat te klein is, knip het dan iets bij.
Het materiaal van de broek is ook van belang, de stof moet kunnen ademenen. Kies daarom voor katoen, wol of viscose. De kleding moet goed wasbaar zijn in verband met eventuele lekkage en het is belangrijk dat de stoma kleding dames en stoma kleding heren lekker zit, niet irriteert en makkelijk aan en uit te trekken is.
Daarom is dit de meest geschikte periode voor de verzorging van de stoma. Een stoma met een eendelig opvangsysteem dient één keer per dag helemaal vervangen te worden. Bij een stoma met een tweedelig opvangsysteem moet de huidplak 2 à 3 keer per week vervangen worden.
Na de behandeling
Als alles goed gaat, kunt u ongeveer een week na de operatie naar huis. Dit is echter afhankelijk van uw herstel. Vanuit het ziekenhuis wordt thuiszorg geregeld. De medewerkers van de thuiszorg kunnen u in de thuissituatie verder begeleiden bij het verzorgen van en omgaan met uw stoma.
Wij raden u aan het opvangzakje regelmatig te legen en één keer per dag te vervangen. Bij het tweedelige systeem moet u de huidplaat in principe twee tot drie keer per week vervangen. Verzorg de stoma bij voorkeur 's morgens voordat u iets gegeten of gedronken heeft. Op dat moment is de stoma het minst productief.
Fietsen. Fietsen met een stoma is geen probleem.
Indien je stoma 1 à 2 dagen niet produceert en je geen klachten van buikpijn of ziekzijn ervaart, kunt je dit verder afwachten. Met een vezelrijk voedingspatroon, voldoende drinken en bewegen, komt de ontlasting meestal vanzelf weer op gang.
U mag de eerste zes weken niet meer tillen dan vier tot vijf kilo tegelijk. Na zes weken niet meer dan 10 kilo. In overleg met de stomaverpleegkundige kunt u speciaal materiaal regelen om de stoma te beschermen bij tillen of als bescherming bij sporten of andere lichamelijke activiteiten.
Darmspoelen via een dikke darmstoma
Niet alle stoma's zijn echter geschikt voor spoelen. Je komt hiervoor alleen in aanmerking als de stoma zich op het laatste deel van de dikke darm (colostoma) bevindt. Stomaspoelen is alleen toegestaan als je behandelend arts hiervoor toestemming heeft gegeven.
Stomamateriaal hoort bij het zogenaamde 'restafval' (meestal de grijze) in bijna alle gemeenten.
Een urinestoma is een kunstmatige uitgang voor urine. Een urinestoma wordt aangelegd als urine het lichaam niet meer langs de natuurlijke weg kan verlaten. Een urinestoma ziet eruit als rood slijmvlies zoals bijvoorbeeld de binnenzijde van de wang. Een stoma is ongevoelig.
De stoma bestaat uit slijmvlies. Dat voelt vochtig, net als het slijmvlies in je mond. De stoma zelf is gevoelloos, het bevat geen zenuwuiteinden. Een stoma is geen ziekte maar een aanpassing in je lichaam.