Zo check je dat: Hier kom je achter door op de onderkant van de meloen te drukken. Geeft deze mee, dan is de meloen rijp. Vaak kun je ook aan de geur bepalen of een meloen rijp is: bij een zoete geur zit het meestal goed.
Dat kun je heel eenvoudig checken door eraan te ruiken en de schil in te drukken. Een galia meloen die iets meegeeft en een zoete geur heeft, is in de meeste gevallen rijp. Een harde galia meloen die weinig geur geeft, is nog niet rijp. Vaak ziet een onrijpe galia meloen er ook nog wat groener uit.
De galia meloen is herkenbaar aan het 'netje' om de huid en heeft een goudgele kleur met groen vruchtvlees. De galia heeft een sterk aroma en is zoet van smaak. Een rijpe galia meloen is herkenbaar aan de zoete aromatische geur van de schil en een stevige buitenkant.
Even kloppen is de laatste test die je kunt doen bij het kopen van een watermeloen om te checken of hij wel rijp is. Dat gaat als volgt: klop even op de meloen en luister wat voor geluid 'ie maakt. Een rijpe meloen zal een hol geluid maken. Hoor je een dof geluid dan is de meloen zeer waarschijnlijk 'overrijp'.
Leg de meloen gewoon op de fruitschaal, zeker bij ander fruit, en ruik elke dag even hoever de Galia meloen is gaan rijpen of nog moet rijpen. Wanneer fruit bij elkaar ligt rijpen zij sneller dan wanneer deze alleen ligt. Door stoffen, die door fruit worden afgegeven, gaat het rijpingsproces sneller.
Kleur van de watermeloen
,,Een goede indicator voor de rijpheid van een watermeloen is een geel-, goudkleurige ligplek. De meloen ligt tijdens het groeien en rijpen namelijk op de grond. De gehele meloen kleurt groen door de zon behalve het stuk dat in contact is met de grond.”
De geoogste vruchten laat u op kamertemperatuur verder rijpen. Twee à drie dagen later zijn ze eetbaar. Wil je ze nog wat langer bewaren? Bewaar de meloenen dan niet onder de 8 °C, er ontstaan dan waterige plekken die snel schimmelen.
Watermeloen is rijk aan antioxidant lycopeen. Het helpt om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade en het heeft een ontstekingsremmende werking. Daarnaast ondersteunt lycopeen het behoud van gezonde ogen. Het kan namelijk de kans verkleinen dat het gezichtsvermogen afneemt.
Maar wat maakt deze meloenen nu zo duur? Net als bij champagne kan het fruit alleen in een bepaalde regio groeien. De zoetigheid van vrucht schijnt een bijzonder fenomeen te zijn, waar mensen graag wat (veel) geld voor neerleggen. De perfecte Yubari-meloen is rond en heeft een uitzonderlijk gladde schil.
Een galiameloen heeft zachter en sappiger vruchtvlees en smaakt zoeter dan de cantaloupe.
De cantaloupe meloen is mooi rond, heeft een geelgroene schil en de binnenkant is knaloranje. De cantaloupe heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse stad Cantalupa, waar hij voor het eerste verbouwd werd. Van alle meloensoorten is de cantaloupe de zoetste, daarom wordt hij ook wel eens suikermeloen genoemd.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Dan kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren zodat hij kan narijpen. Een rijpe meloen kun je beter zo snel mogelijk consumeren. In de koelkast is de vrucht 1 tot 2 dagen houdbaar. Bewaar een watermeloen overigens wel altijd in de koelkast, gekoeld is hij ook het lekkerst!
Overrijpe meloenen hebben de neiging erg zoet te worden, te ” snotterig” van structuur en kan gaan vergisten. Eet een meloen dus zo snel mogelijk op na aankoop. Let goed op dat je geen verrotte meloenen eet. Deze zijn zelfs gevaarlijk en je kunt er echt vreselijk ziek van worden.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Vooral Cantaloupe-meloen is wereldwijd een van de gezondste meloensoorten.
Hoeveel watermeloen kun je eten? – Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor : ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl.
Watermeloenen smaken zoet en lekker sappig. Gekoeld is het een heerlijke dorstlesser.
Zo kun je het beste watermeloen snijden
Halveer de watermeloen in de lengte. Leg beide helften met het vruchtvlees naar beneden op de snijplank en halveer de helften opnieuw in de lengte (je hebt nu 4 parten). Snijd elk part in schijven van ongeveer 1 centimer. Et voila!
Watermeloen is op zichzelf natuurlijk al heerlijk, maar misschien nog wel lekkerder als je het op smaak brengt met lekkere groene kruiden. Kruidige basilicum en en frisse munt passen er perfect bij! Ga bijvoorbeeld voor een heerlijke, zomerse salade met ui en feta.
Ze zijn rond of iets afgeplat van vorm en zijn aan de buitenkant verdeeld in segmenten of bedekt met wratachtige knobbels. Het bekendste ras uit deze categorie is de charentais of cavaillon. Ook het ras Oranje Ananas behoort tot dit type en heeft ook oranje-geel vruchtvlees.
Als hij heel rijp is zou ik het s ochtends snijden, en anders de avond van tevoren. Ik ben redelijk makkelijk met eten maar rijpe meloen eten we hier direct op. Hier dus afhankelijk van hoe rijp of hard hij is. Als hij heel rijp is zou ik het s ochtends snijden, en anders de avond van tevoren.
Om een meloen in parten te snijden, halveer je de vrucht eerst in de lengte. Schep met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd de kwarten vervolgens in gelijke dikke of dunne parten. Verwijder vervolgens de schil. Dit kun je ook met een kleiner mesje doen.