Voldoende vitamine C binnenkrijgen bevordert de opname van ijzer. Zowel diverse groentes als fruitsoorten zitten boordevol vitamine C. Met name aardbeien, bessen, citrusfruit en kiwi's zijn rijk aan vitamine C.
Wat ook wonderen kunnen doen voor je haar is watermeloen. Hierin zitten veel biotine, een voedingstof die helpt bij het bevorderen van de haargroei en maakt je haar sterker. De vruchten appels, perziken en abrikozen zijn ook zeer geschikt voor je eigen haar omdat ze een hoge dosis biotine bevatten.
Met name vitamine B1, biotine (B8), folaat (B11) en vitamine B12 tekorten kunnen haaruitval veroorzaken1. Maar vrijwel alle b-vitaminen zijn belangrijk voor gezond haar! B-vitamines zijn nodig voor de vorming van hemoglobine en rode bloedcellen.
Bij veel haartuitval verlies je meer dan 120 haren per dag en hierdoor wordt je haar dun. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, koorts, erg dun zijn, te weinig ijzer in uw lichaam, een bevalling, een ziekte of een operatie.
Haaruitval door stress is tijdelijke haaruitval. Als de stress afneemt kunnen de haren weer gaan groeien. Hoe korter de stressperiode heeft geduurd, hoe groter de kans op herstel. Binnen een paar maanden merk je dat je haar weer terug komt.
Elke dag je haar wassen heeft op zich geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen. Wees wel voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen: je haar is namelijk gevoeliger voor beschadiging als het nat is.
De behandeling hangt af van de oorzaak van de haaruitval. Een dieet, vitaminepillen, crèmes en shampoos helpen niet. Bescherm de huid op je hoofd goed tegen de zon. Bel de huisarts voor een afspraak als je je erg zorgen maakt.
Bij 80% van de vrouwen stopt het haaruitval na ongeveer vier maanden. Het is belangrijk dat je je haar de juiste haarverzorging blijft geven. Ga voor haarverzorging dat gericht is op het tegengaan van haaruitval.
Bananen zitten namelijk vol met vitamine A, B, E én kalium, zink, ijzer en mangaan. Dit is allemaal essentieel voor gezond haar en zorgt er ook nog eens voor dat je lokken gehydrateerd worden. Kortom: banaan wíl je in je lokken.
Het drinken van water verhoogt de gezondheid van je haar.
In kiwi's zitten enorm veel vitaminen C en anti-oxidanten. Vitamine C zorgt er voor dat je haar niet zo snel splitst en breekt. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vitamine E, foliumzuur, zink, calcium en ijzer. Onontbeerlijk voor een gezonde haardos!
De beste shampoos tegen haaruitval zijn Neofollics, Regenepure DR en Veta. Ze bevatten niet alleen diverse actieve ingrediënten tegen haaruitval, maar ook ingrediënten die haargroei stimuleren. Deze shampoos zijn geschikt voor mannen en vrouwen.
Bij de meeste mensen die voor het eerst één of meer kale plekken hebben, groeit het haar binnen een jaar weer terug. Dit is zo bij 50 tot 80 van de 100 mensen. Maar er zijn ook veel mensen die later opnieuw (voor korte tijd) kale plekken krijgen. Soms groeit het haar niet helemaal terug.
Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos.
Of je krijgt kale plekken op je hoofd. Haaruitval komt meestal door ouder worden. Je kunt ook kaal worden door stress, medicijnen of ziektes.
Meer haaruitval in de herfst en lente
Jaarlijks zijn er 2 perioden waarin er meer haren uitvallen dan in de rest van het jaar. Over het algemeen merken de meeste mensen dit in de herfst en de lente. Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval toe, met als hoogtepunt de maand oktober.
Wanneer je erg dik haar hebt, is één keer per week je haar wassen al genoeg. Dik haar heeft de neiging om langer vocht vast te houden, waardoor je haar minder snel uitdroogt en er gezond uit blijft zien. Te vaak je haar wassen kan de vochtbalans verstoren, dus zo min mogelijk wassen is het beste.
Diffuse haaruitval. Uw haren worden dunner en u verliest meer haren dan gebruikelijk. Dit kan veroorzaakt worden door koorts, ondergewicht, stress, ziekte, zwangerschap en/ of medicatie. Het ontstaan van littekens op uw hoofdhuid door een ziekte.
Haarverlies door stress verspreidt zich over de hoofdhuid. Telogeen effluvium kan leiden tot 50% haaruitval. De haren vallen overal op de hoofdhuid uit – volledige kaalheid is meestal geen symptoom.
Haaruitval door stress begint vaak met een jeukende en schilferige hoofdhuid. Daarnaast merk je dat bij het wassen van het haar er meer haren in het doucheputje achterblijven en ook tijdens het kammen blijft er meer haar achter in de borstel. Kenmerkend is dat de haaruitval gelijkmatig verspreid is over het hoofd.