Afleiding en ontspanning zoeken helpt om de tinnitus draaglijker te maken. Spanning en stress veroorzaakt extra druk in het binnenoor, waardoor de tinnitus-klachten verergeren. Probeer je dus niet al te druk te maken, zoek afleiding en probeer je te ontspannen. Diverse ontspanningstechnieken kunnen je hierbij helpen.
Tinnitus kan leiden tot mentale klachten zoals slaapproblemen en angst, maar toch betekent dat niet dat je leven voorbij is na de piep. Integendeel: vandaag bestaan er verschillende therapieën die mensen helpen leven met deze aandoening. Tinnitusonderzoekers prof. Annick Gilles en prof.
Een deel van deze mensen hebben er zoveel last van, dat zij hierdoor psychosociale problemen hebben gekregen. De meeste mensen die tinnitus hebben, hebben uiteindelijk geleerd om zo goed mogelijk om te gaan met dit probleem. Zij kunnen gelukkig weer goed functioneren op hun werk en in hun sociaal leven.
Blijft de tinnitus uw leven beheersen, dan kan de huisarts, praktijkondersteuner of een psycholoog u helpen met het leren omgaan en accepteren van de klachten. Door gesprekken en oefeningen kunt u leren om te ontspannen en aan het geluid te wennen. Uiteindelijk leert u het oorsuizen te accepteren.
Tinnitus kan verergeren door allerlei externe omstandigheden, inclusief eten, drinken van alcohol, roken etc. Dit verschilt van persoon tot persoon. Tinnitus kan ook verminderen door rust en ontspanning, ook dit variëert van persoon tot persoon.
Vitamine B12 en zink tekort. Wetenschappers lieten zien dat mensen die tinnitus hebben vaker een vitamine B12 of zink tekort hebben dan mensen zonder tinnitus.
Onder mensen met tinnitus worden vaker psychische problemen gevonden dan onder mensen zonder tinnitus, maar er is weinig bekend over de oorzaak-gevolgrelatie. Die kennis kan wel van belang zijn om een effectieve behandeling te vinden voor tinnitus en de daaruit voortkomende klachten.
Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Vooral in de beginfase kan je je machteloos voelen. Je wil het geluid stoppen en niet meer horen maar krijgt het niet onder controle. Snel geïrriteerd zijn, concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie, angst zijn bijgevolg vaak voorkomende gevolgen van tinnitus.
Bij herhaalde blootstelling aan te veel lawaai kan het oorsuizen echter blijvend worden omdat er een definitieve beschadiging in het binnenoor is opgetreden. Bij een gehoortest is deze beschadiging dan als een geluidsdip meetbaar bij 4 tot 6 kHz.
Tinnitus ontstaat bij acute stress en bij langdurige stress. Het is niet alleen een gevolg van stress, maar ook een oorzaak.
Tinnitus is dus meestal niet te genezen. Het is geen ziekte, maar een fantoomgeluid dat ontstaat in de hersenen doordat haarcellen in het oor beschadigd zijn. Wereldwijd vinden er wetenschappelijke onderzoeken plaats om een remedie te vinden. Er zijn wel behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven.
' Ook andere beroemdheden als de theoloog Luther, de Spaanse schilder Francisco Goya en onze wereldberoemde schilder Vincent van Gogh leden aan tinnitus. Veel musici worden getroffen door tinnitus zoals Neil Young, Barbara Streisand, en dichter bij huis André Hazes.
Overleg met uw KNO-arts of met een audicien over adequate gehoorbescherming. Daarnaast kan tinnitus negatief beïnvloed worden door vermoeidheid en stress.
Leef minder gehaast, eet gezond, zorg voor voldoende rust. Ga regelmatig sporten en/of doe ontspanningsoefeningen als yoga of massage. Minder het gebruik van o.a. koffie, alcohol, chocola, cola en nicotine. Deze middelen kunnen je tinnitus namelijk verergeren.
Luister je veel naar muziek, neem dan regelmatig een pauze om je gehoor rust te geven. Zo kunnen de fijne haarcellen in het oor zich herstellen. Bij hard en voortdurend lawaai beschadigen de haarcellen, omdat ze onvoldoende zuurstof krijgen, aan elkaar kleven of afbreken.
Krachtige spiercontractie in de nek- of kaakspieren kunnen zo de intensiteit en kwaliteit van het subjectie oorsuizen beïnvloeden. Oorsuizen zou daarmee een indicatie voor fysiotherapie kunnen zijn.
Er is geen specifiek medicijn bewezen effectief tegen chronische tinnitus beschikbaar. Wel kunnen medicijnen tegen specifieke comorbiditeit behandeld worden met medicamenten, zoals bijvoorbeeld antidepressiva bij depressiviteit.
Als er sprake is van gehoorverlies kan herstel hiervan vaak leiden tot afname van de tinnitus (het oorsuizen). Dat kan met gehoorapparatuur en soms met een operatie/ingreep.
Uit het onderzoek kwam naar boven dat magnesium suppletie een significante verbetering had op de ernst van tinnitus. Al na 1 maand trad er een significante verbetering op.
We noemen de meest voorkomende: Stress: stress is een mogelijke oorzaak van tinnitus en kan het ook erger maken. Ontspanningsoefeningen kunnen eventueel helpen. Weersinvloeden: dit heeft mogelijk te maken met een veranderende druk op de oren.
In het algemeen is alle medicatie waarbij de bijwerking tinnitus vermeld staat in de bijsluiter. De ergste zijn erythromycine (antibiotica), aminoglycosiden (antibiotica per infuus, niet die in oordruppels zitten), lisdiuretica (furosemide), chemotherapie, anti-malaria medicatie, NSAID (pijnstillers).
Behandeling. Soms verdwijnen de klachten vanzelf. Maar je kunt er ook langer dan 6 maanden last van hebben. Je hebt dan chronische tinnitus.