Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen. Qua vaste planten kunt u Hortensia's combineren met Zilverkaars, Lavendel, Herfstanemoon en Kattenkruid.
Lange en slappe planten komen beter tot hun recht als je ze een handje helpt. Door opbind- en steunmateriaal te gebruiken, is de kans kleiner dat ze omvallen. Planten die ik ondersteun zijn bijvoorbeeld kattenkruid, sedum, monarda, keizerskroon, zomerasters, riddersporen en phlox.
Hydrangea arborescens 'Annabelle' heeft vrij slappe takken die na een regenbui diep door kunnen hangen. Het is verstandig om deze bolhortensia binnen hagen te planten zoals beuk (Fagus) of venijnboom (Taxus). De hagen geven de bolhortensia de nodige steun.
Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november). Ze houden van kleiachtige, vochthoudende grond. De plantafstand is ca. 1 tot 1.5 meter.
Waar kan een hortensia niet tegen? Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Hortensia's groeien en bloeien het beste op een neutrale tot zure bodem. In een kalkrijke grond krijgen ze namelijk lichtgroene of zelfs gele bladeren. U dient ze dus nooit (kalkrijk) leidingwater te geven, als u roze of blauwe hortensia's wilt.
Hij heeft een voorkeur voor halfschaduw en enigszins vochtige grond. Plantafstand Hydrangea arborescens 'Annabelle'. Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de planten aan.
Op kalkrijke bodems zullen zogenaamde blauwe hortensia's altijd roze bloemtuilen hebben. Wil je blauwe bloemen dan is een voldoende lage zuurtegraad van de bodem noodzakelijk. Het omgekeerde is niet altijd waar, een aantal roze rassen zijn kleurvast en niet blauw te krijgen.
Het zijn eigenlijk leiplanten, die je zelf naar boven moet leiden, en regelmatig moet aanbinden. Doe je dat niet, dan gaan de takken naar beneden hangen. Bind ze tegen een rek of lattenwerk of tegen horizontale draden, die je telkens 50 centimeter van elkaar spant.
Gebruik een plantensteun
Het gebruik van een plantensteun is de makkelijkste en beste oplossing om ervoor te zorgen dat jouw Hortensia niet gaat hangen. In verschillende tuinen zie je bij de Hortensia een plantensteun die er voor zorgt dat de Hortensia niet over het gras of looppad gaat hangen.
Dan doe je er goed aan om de Festuca Glauca aan te planten. Deze siergras is blauw van kleur en wordt afhankelijk van de variëteit 15 tot 40 centimeter hoog. Vaak zie je dat de Festuca glauca gecombineerd wordt met wit kleurige hortensia's. De blauwe kleur combineert namelijk er goed met de witte bloemen.
Soorten bodembedekkers
Klokjesbloem (Campanula Poscharskyana) Ooievaarsbek (Geranium Macrorrhizum) Blauwkussen (Aubrieta) Hertshooi (Hypericum Calycinum)
Hoe houd ik mijn hortensia rood? Om je hortensia mooi rood te houden strooi je jaarlijks kalk. Hierdoor wordt de grond iets minder zuur, waardoor de hortensia mooi rood kleurt. Een hortensia is een zuurminnende plant en houdt dus juist erg van een zure grond.
Pluimhortensia 'Limelight'
De 'Limelight' hortensia wordt niet erg groot. Deze plant bereikt namelijk een hoogte tussen de 1 en 2 meter. Wat erg fijn is aan deze hortensia is dat de plant erg sterk is.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
Licht: De Hortensia Annabelle staat graag op een plek in de halfschaduw. Een plek in de volle zon wordt ook verdragen, zolang de bodem genoeg vochtig blijft. In de volle zon moeten ze dus regelmatig water krijgen om niet uit te drogen.
Wanneer je alleen schaduw hebt in de tuin is dat geen probleem voor de Hortensia. Het enige wat er kan gebeuren de Hortensia iets minder uitbundig zal groeien.
De Annabelle is een grote struik met grote, witte, ronde bloemen die lang mooi blijven. Deze tuinhortensia is winterhard en geeft elk jaar bloemen. Het is een zomerbloeier (juli-augustus) die zich zowel in de schaduw als in halfschaduw goed voelt.
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.