Bij een conversiestoornis zorgen uw hersenen ervoor dat sommige delen van het lichaam tijdelijk niet goed werken. U kunt verschillende klachten krijgen. U kunt bijvoorbeeld uw armen of benen niet meer bewegen, u verliest uw bewustzijn, of u krijgt problemen met praten, zien of horen.
Zorg ervoor dat u minstens 30 minuten per dag actief beweegt, bijvoorbeeld door te fietsen, zwemmen of wandelen. Als u last heeft van vermoeide benen, is het eveneens aan te raden om uw benen regelmatig omhoog te leggen en geen strakke, beknellende kleding te dragen.
Als de aders in uw benen, om wat voor reden dan ook, niet optimaal werken, kunnen ze minder goed het bloed naar uw hart vervoeren. Er blijft dan (te veel) vocht in uw benen en hierdoor voelen uw benen zwaar en vermoeid aan. Daarom kunnen vermoeide benen wijzen op problemen met de bloedcirculatie in uw benen.
Onzeker op je benen staan en wankelen kan voorkomen als symptoom van een soort neuropathie. Zonder dat daarbij de spierkracht minder is. Een neuropathie is eigenlijk een bizarre aandoening. Er zijn vele soorten, en ze worden in het algemeen omschreven op basis van wat de oorzaak is.
Symptomen zware benen
Bij vermoeide of zware benen kunnen klachten optreden zoals lome, zware, tintelende gevoelens aan de benen, pijnlijke benen, gezwollen voeten/ enkels en nachtelijke kuitkrampen. Spataderen kunnen daarbij ook aanwezig zijn. Ook kunnen zogenaamde “restless legs” of rusteloze benen klachten optreden.
Restless Legs Syndrome (RLS) of het rustelozebenensyndroom is een aandoening die vooral 's avonds en 's nachts optreedt, als u stilzit of ligt. De benen voelen geïrriteerd en branderig aan. Dat onaangename gevoel vermindert als u uw benen even beweegt.
Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart.
De oorzaak van loopstoornissen kan neurologisch zijn, bijvoorbeeld door een klapvoet bij een hernia. Maar ook een slechte bloedcirculatie of een aandoening aan het evenwichtsorgaan kan leiden tot een verstoord looppatroon.
Een beknelde of beschadigde zenuw kan zorgen voor krachtverlies in de benen. Een rughernia, stenose of ernstige slijtage zijn voorbeelden van aandoeningen waarbij dit gebeurt. Krachtverlies kan ook beperkt blijven tot één plek. Plaatselijk krachtverlies kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen.
Een perifere neuropathie is een aandoening van de perifere zenuwen die sensibele en motorische klachten kan veroorzaken. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot verlamming.
Spierzwakte. Door krachtsverlies in de spieren van uw bovenbenen ontstaan er problemen met lopen. Dit merkt u bijvoorbeeld met traplopen of opstaan uit een stoel. Vaak gebruikt u dan uw armen als hulpmiddel.
Als u steeds door uw knie zakt kan dat komen doordat uw voorste kruisband gescheurd is. De voorste kruisband kan scheuren doordat u een verkeerde (draaiende) beweging maakt. Een gescheurde kruisband ontstaat vaak tijdens het sporten. In het ziekenhuis onderzoekt de orthopedisch chirurg uw knie, soms met een MRI-scan.
Symptomen van spierzwakte
Slap gevoel in ledematen. Slappe spieren. Krachtverlies. Vermoeidheid.
Zware en vermoeide benen zijn doorgaans het gevolg van een verstoorde bloedcirculatie, waardoor het bloed niet goed terug stroomt haar het hart. Sommige mensen hebben hier af en toe last van, bijvoorbeeld na een dag lang staan en bij anderen is het een alledaags probleem.
Dikke benen worden veroorzaakt door problemen met de doorbloeding. Steunkousen kunnen vaak een oplossing bieden. Bij dikke benen wordt er vocht vastgehouden. Dat komt omdat de aderen niet (meer) goed in staat zijn om al het bloed af te voeren naar uw hart.
ALS begint vaak met zwakke spieren in uw armen of benen. Het kan ook beginnen met problemen met slikken of praten. De eerste klachten zijn meestal niet zo duidelijk: U bent wat onhandig: u struikelt bijvoorbeeld vaker of u kunt knoopjes niet meer goed dichtmaken.
Als u last heeft van uitvalsverschijnselen, kunt u gedurende een aantal minuten last hebben van tintelingen, krampen, vlekken in uw zicht, problemen met spreken of het schokken van uw ledematen. Vaak verdwijnen de klachten na een aantal minuten. Oorzaken van uitvalsverschijnselen zijn onder andere: De ziekte van Lyme.
Gestoord evenwicht
Patiënten met een neuropathie en evenwichtsproblemen zullen dan ook niet graag in het donker lopen, of in ieder geval aan de arm van iemand anders. In plaats van dat deze mensen tijdens het lopen naar voren kijken, staren zij vooral op de grond om te zien of ze wel hun voeten goed neerzetten.
Pijn. Pijn aan je gezicht of ogen: als de zenuwbaan beschadigt raakt, kun je pijn voelen. Ook kun je een branderig, prikkelend gevoel in je armen en benen hebben. 's Nachts of als het warm is, kan je pijn verergeren. Pijn kan ook komen door spierstijfheid, een verkeerde houding, te weinig beweging of verstopping.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Ze zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel. De spieren reageren hier vervolgens op door nog meer aan te spannen.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Door stress heeft u wellicht minder energie en de gespannen spieren nodigt niet uit tot bewegen. Juist in dit geval is het belangrijk om dat wel te doen! Beweging zorgt voor een goede doorbloeding en helpt uw spieren weer los te maken. Het zorgt er ook voor dat uw spieren nadien weer beter kunnen ontspannen.