Een voedzaam ontbijt geeft je energie en houdt je wakker en alert. Mensen die dagelijks ontbijten, voelen zich minder moe en gestrest dan mensen die de dag beginnen met alleen een kop koffie. Eet iets met lekker veel vezels en eiwitten, dan zit je lang vol en blijft je energieniveau op peil.
Verschillende vitamines en mineralen geven je energie. De B-vitamines (B2, B3, B5, B6 , B11, B12) en vitamine C zijn belangrijk bij onze energiestofwisseling. Ze ondersteunen het energieniveau en helpen vermoeidheid te verminderen. En ook magnesium en ijzer helpen een handje.
Een tekort aan energie uit voeding kan een oorzaak zijn van vermoeidheid. Vitamines zoals B2, B3, B5, B6, B12, C en D dragen bij aan een normale energiehuishouding. Een tekort van deze vitamines kan ervoor zorgen dat je energiehuishouding ontregeld is en je je vermoeid voelt.
Een vitamine B-tekort kan je herkennen aan vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, duizeligheid, versnelde hartslag en concentratieproblemen. Vitamine B1 of thiamine zorgt voor mee voor een goede werking van je hartspier, zenuwstelsel, geheugen en concentratie.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.
Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
In combinatie met B-vitamines helpt magnesium om vermoeidheid te bestrijden, maakt het ons weerbaarder tegen stress en ondersteunt het de goede werking van ons immuunsysteem. Wie in vorm wil blijven, doet er dus goed aan elk magnesiumtekort te voorkomen.
U herkent een vitamine D-tekort onder andere aan: Vermoeidheid en tekort aan energie. Spierpijn. Zwakkere botten.
Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de eerste symptomen van je lichaam dat het allemaal wat teveel wordt. Wanneer je langdurig veel stress, angsten of spanningen ervaart, schiet het lichaam namelijk in de bekende 'vecht-of-vluchtstand', waarbij onder andere de hartslag en de ademhalingsfrequentie omhoog gaan.
Alles is urgent, je ziet niet altijd helder meer waar de prioriteiten liggen en je blijft maar doorgaan. Je zit in de over-drive en bent constant aan het doen. Je bent ervan overtuigd dat je tijd te kort komt en onmisbaar bent. Me-time inplannen, een dag vrij nemen of taken aan iemand anders geven….
Overmatige slaperigheid gedurende de dag noemen we ook wel hypersomnie. Hypersomnie is dus niet hetzelfde als vermoeidheid. Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen.
Vitamine B5 ondersteunt niet alleen tijdens drukke werkzaamheden,maar ook in spannende tijden en in stress-situaties. Zowel voor lichaam als geest. Samen met vitamine B12 helpt vitamine B5 ook bij vermoeidheid en moeheid te verminderen. Beide vitaminen leveren een bijdrage aan een normale mentale prestatie.
Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde soorten vitaminen zonder dat ze daar iets van merken. Op den duur kunnen klachten als vermoeidheid, slechte concentratie, slapeloosheid en lusteloosheid optreden. Langdurig vitaminegebrek kan tot heel specifieke ziektes leiden.
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Bij te weinig rode bloedcellen in het bloed kan zuurstof minder goed door het lichaam vervoerd worden. Door deze bloedarmoede treden vermoeidheid, duizeligheid en een slap gevoel op. Bloedverlies, ijzergebrek of een aandoening waarbij de aanmaak van rode bloedcellen wordt tegengewerkt kunnen oorzaken zijn.