Duur operatie: 10 - 15 minuten. Locatie: Poliklinische OK. Bij 50% na één behandeling al goed resultaat. 2 - 3 dagen na de behandeling een onaangenaam en pijnlijk gevoel.
De arts brengt met een rubberen bandje het uitgezakte slijmvlies weer iets naar binnen in uw anale kanaal. Er is geen verdoving nodig. De behandeling doet geen pijn, maar geeft wel even een vervelend gevoel. De aambeien worden afgekneld door het rubberen bandje en sterven binnen enkele dagen af.
De eerste dagen na de behandeling kunt u een onprettig gevoel of wat kramp in uw onderbuik voelen. Soms lijkt het of u steeds naar de wc moet. Pijn in uw onderbuik kan de eerste 2 weken voorkomen. Hiervoor kunt u paracetamol slikken.
Gebruik vezelrijk voedsel bij een moeilijke stoelgang. De dagelijkse activiteiten kunt u na 1 à 2 dagen weer hervatten. Heeft u narcose gehad dan dient u rekening te houden met een langere ziekteduur. De poliklinische controle vindt in overleg met de behandelend specialist plaats.
Ondanks correcte behandeling kunnen de aambeien na maanden of jaren opnieuw klachten veroorzaken. Tracht dit te voorkomen door de leefregels goed in acht te nemen.
De eerste twee tot drie dagen na de operatie kunt u last hebben van een onaangenaam en pijnlijk gevoel. Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Ook een warm zitbad kan de pijn verlichten.
Na twee weken neemt het bloeden af. Wel kan er soms wat vocht of pus uit de wond komen, dat is normaal. De pijn wordt nu ook minder. Na zes weken komt u voor controle terug naar het ziekenhuis en wordt het verdere verloop met u besproken.
Lichaamsbeweging stimuleert de darmfunctie en de bloedsomloop en versterkt de spieren, ook die in het onderlichaam. Probeer daarom zo veel mogelijk te bewegen. Ga wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, aerobics, yoga of kies andere lichamelijke activiteiten.
En gelukkig kunnen we ook zeggen dat er geen enkel verband bestaat tussen bloedende aambeien en darmkanker. Dus geen verhoogd risico. Wel mag men niet uit het oog verliezen dat men dit best toch laat onderzoeken, zeker als het blijft aanhouden, om zeker te zijn dat het om bloedende aambeien gaat.
Stress; Stress kan voor spijsverteringsproblemen en een overactieve bekkenbodem zorgen. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
Aambeien sterven na 5 tot 10 dagen af. Ze verlaten uw lichaam met de ontlasting, samen met de elastiekjes. Het wondje geneest met een klein litteken. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 weken.
Vooral bij harde ontlasting, of te veel en te lang persen, is de kans op aambeien groter. Harde ontlasting krijgt u bijvoorbeeld door het eten van te weinig voedingsvezels, en te weinig drinken. Dat kunt u zelf makkelijk veranderen. Zo helpt u aambeien te voorkomen.
Daarom moet u voor de operatie langs bij de anesthesist. Bij uw consultatie bij de chirurg worden daarvoor afspraken gemaakt. Soms is het wel nodig dat u één of meerdere dagen in het ziekenhuis blijft.
Aambeien, ook hemorroïden of speen genoemd, zijn het gevolg van de uitzetting en verzakking van het bloedvatrijke zachte weefsel in en rond de anus. Ze ontstaan vaak door een verhoogde druk rond de anus. Deze druk ontstaat door hard persen, bijv. bij constipatie, harde stoelgang, een bevalling of bij langdurig hoesten.
Aambeien kunnen bloedverlies, jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Het kan dan aanvoelen alsof er iets uit jouw anus komt en je kunt moeite hebben met het afvegen na het poepen.
Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helderrood bloed na of op de ontlasting. De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk tot gevolg heeft.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Er zijn ook zetpillen voor aambeien. Zetpillen werken minder goed doordat de werkzame stoffen vaak te hoog in de darm terechtkomen en ze eigenlijk dicht bij de sluitspier hun werk moeten doen.
Aambeien kunnen een weeïg gevoel veroorzaken in de onderbuik of in de anale streek. Dit kan gepaard gaan met jeuk of zelfs overgaan in pijn.
In het kort. Een aambei is een bobbeltje aan de binnenkant van uw darm, vlak voor uw anus (poepgat). Aambeien kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Ze komen vaak door hard persen bij het poepen.
Aambeien, anuskloofjes (fissuren), abcessen en fistels zijn veel voorkomende aandoeningen bij de anus. Dit kunnen vervelende aandoeningen zijn. Je kunt hierbij bloed of vocht verliezen uit je anus. Ook kan je pijn of jeuk hebben bij je anus.