Kort samengevat: Als u een draadloze oplader wilt kopen, is de output van de lader het belangrijkst. Hoe hoger de output, hoe sneller uw toestel zal laden. Daarnaast bepaalt het aantal en de grootte van de laad-spoelen in de oplader hoe precies u het toestel op de lader moet leggen.
Die waardes bepalen hoe snel de batterij van je smartphone weer vol zit. De goedkoopste opladers leveren 5 watt/1 ampère, waardoor opladen tot wel 5 uur duurt. Met een oplader van 10 of 12 watt (2,1 of 2,4 ampère) gaat opladen al 2 keer zo snel. Bovendien laad je ook apparaten met een grote batterij op (zoals tablets).
Draadloos opladen is bijna altijd langzamer dan bedraad opladen. Met een draadloze snellader laad je jouw toestel een stuk sneller op dan met een standaard draadloze oplader. Hoeveel sneller dat gaat, verschilt heel erg per merk.
Maar is dat niet slecht voor je batterij? Gemak dient de mens en het is ontzettend prettig om je telefoon 'achteloos' op een draadloze oplader te leggen. Toch weten we dat de efficiëntie van die technologie slechts tachtig procent is van een gewone oplaadkabel. Veel energie gaat simpelweg verloren.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Kun je een telefoon met hoesje draadloos opladen? De meeste telefoonhoesjes zijn tegenwoordig gemaakt van leer of kunststof (zoals TPU). Deze materialen blokkeren geen draadloze signalen, waardoor je een telefoon met hoesje in vrijwel alle gevallen probleemloos kunt opladen.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Veel Qi-gecertificeerde opladers laden een iPhone met de nieuwste versie van iOS op met een vermogen tot 7,5 watt. Deze opladers zijn verkrijgbaar bij de Apple Online Store en bij de Apple Store.
In een studie die in 2017 in opdracht van de Zwitserse ministerie van energie werd gepubliceerd, schatte de Research Foundation for Electricity and Mobile Communication de energie-efficiëntie van inductief opladen per Qi op ongeveer 50 procent.
Hoe meer Ampere, hoe meer stroomsterkte de oplader geeft. Ook wordt vermogen in Watt gebruikt bij opladers. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de oplader de telefoon accu op kan laden.
Toestellen met Adaptive Fast Charging ondersteunen opladen met maximaal 15 watt. Dat betekent dat je oplader minimaal 15 watt moet leveren om de maximale oplaadsnelheid te halen. Een oplader met een hoger wattage is niet sneller, maar ook niet schadelijk voor je smartphone.
Een smartphone opladen kost tussen de 5 en 10 watt. Dat verbruik bij geen gebruik komt doordat de adapter wisselstroom uit ons stopcontact omzet in gelijkstroom, dat onze apparaten gebruiken. Een oplader gaat gewoon door met dat omzetten als hij wel aan het stopcontact zit maar niets laadt.
Wij raden de Belkin Boost Up Charge aan. Deze oplader is samen met Apple ontworpen en kan je iPhone zowel liggend als staand opladen. Het maakt dus niet uit of je even een filmpje erop wil kijken tijdens het opladen. De oplader heeft een vermogen van 10W, dus je iPhone wordt zo snel mogelijk draadloos opgeladen.
Voor het draadloos opladen van Samsung smartphones heb je niet per se een Samsung lader nodig. Elke Qi gecertificeerde lader is prima. Je Samsung smartphone laadt dan minimaal op de standaardsnelheid op.
Met draadloos opladen doe je je iPhone-batterij geen plezier. Uit verschillende testen is gebleken dat de accu meer belast wordt, waardoor de batterij sneller slijt. Als je wilt dat de accu zo lang mogelijk goed blijft, is het dus beter om een kabel te gebruiken.
Je kunt de batterij van je iPhone 8 en nieuwer in ongeveer 30 minuten opladen tot 50 procent. Voor snelladen heb je een Apple USB-C-naar-Lightning-kabel en een van de volgende adapters nodig: Apple USB-C-lichtnetadapter van 18 W2, 20 W, 29 W, 30 W, 35 W, 61 W, 67 W, 87 W, 96 W of 140 W.
Voor iPhone 13 mini en iPhone 12 mini levert de MagSafe-oplader een piekvermogen van maximaal 12 W. Het is belangrijk om verbinding te maken met een stroombron voordat u de iPhone op de MagSafe-oplader plaatst.
Waarom kiezen voor draadloos? Draadloos opladen kost geen moeite, is betrouwbaar en veilig en gewoon dé nieuwe manier. Het beste van alles is dat draadloos opladen nu beschikbaar is voor alle soorten apparaten met Qi-technologie, van telefoons tot smartwatches, oordopjes, en nog veel meer.
Telefoonopladers zijn tegenwoordig zo zuinig dat ze in het stopcontact kunnen blijven, per jaar gebruikt het stekkertje zo'n 13 kWh, net iets meer drie euro dus. Per dag kost je dat iets meer dan een halve cent.
Fabrikanten stellen dat alleen de originele opladers van het eigen merk gebruikt moeten worden. Dat zou de levensduur van de accu verlengen. In de praktijk blijft vaak dat goedkopere opladers van imitatie-merken even goed werken.
Een stekker of adapter is dus niet nodig! Het enige wat u nodig heeft, is een Qi laadstation en een telefoon die draadloos kan opladen.
Draadloos opladen komt in de techwereld met name voor via de Qi-standaard (je spreekt uit 'chi'). Deze standaard voor draadloos opladen wordt door alle grote fabrikanten gebruikt, zoals Samsung, HTC en LG. De Qi-oplaadstandaard maakt gebruik van inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewerkt met magnetisme.
Deze waarschuwingen kunnen om verschillende redenen verschijnen: De oplaadpoort van uw iOS-apparaat is vuil of beschadigd. Uw oplaadaccessoire is defect, beschadigd of niet door Apple gecertificeerd. De USB-lader is niet ontworpen om apparaten op te laden.