Luizen leggen eitjes (neten). Dit zijn kleine bruine of zwarte korrels van 1 millimeter groot. Luizen plakken de eitjes vast aan de haren, vlak bij de huid. Uit de eitjes komen na 1 week luizen.
Ook als u geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes, de eitjes (neten), kunnen zich ontwikkelen tot luizen. Doe de controle van het haar met een fijntandige kam, zoals een luizenkam.
Daarnaast kan het haar achter de oren en in de nek worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van luizen. Het aantonen van een levende luis of levende neten op het behaarde hoofd is het bewijs voor een infestatie.
Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Als je controleert, kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. Je ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als je geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis.
In die maand legt hij elke dag 5 of 6 eitjes. Deze komen na 7 tot 10 dagen uit en zijn weer 7 tot 10 dagen later volwassen. Dan gaan ook zij eitjes leggen en begint de cyclus opnieuw. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus belangrijk.
Luizen gaan niet vanzelf weg. Als je ze niet bestrijdt, zullen ze alsmaar vervelender worden. Luizen vermenigvuldigen zich namelijk erg snel: een volwassen hoofdluis legt tot 6 eitjes (neten) per dag die ongeveer een week later uitkomen.
Een hoofdluis leeft ongeveer een maand en kan 250 eitjes leggen. Meestal zitten er niet meer dan een stuk of 20 hoofdluizen op het hoofd op het moment dat het ontdekt wordt.
De hoofdluis komt al duizenden jaren op aarde voor. Zo zijn restjes van hoofdluis gevonden in graftombes in Egypte en beschermt de elite zich in de achttiende eeuw met de bekende 'sierpruik' tegen de kriebelige beestjes.
Probeer eens haarlak of haargel! Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat kinderen die haarlak of gel gebruiken, veel minder last hebben van hoofdluis dan jongeren die dit soort middelen niet gebruiken.
Een stijltang tegen luizen gebruiken is echter niet zonder gevaar en bovendien is het absoluut niet bewezen dat de luizen en neten doden met een stijltang effectief zou zijn. Het afscheren van de haren kan ook helpen om luizen te bestrijden.
Wanneer er enkel neten gevonden worden, ongeacht of men vermoedt dat het levensvatbare neten zijn of niet, mag er geen behandeling gestart worden. Het kan zijn dat er recent een behandeling werd uitgevoerd. Het kan ook gaan om een onbehandelde infestatie, in dat geval zitten er ook levende luizen in het haar.
Prioderm Dimeticon Lotion doodt hoofdluizen en neten. De lotion bevat geen pesticiden en werkt in 15 minuten. Prioderm Dimeticon Lotion bestaat voor het grootste gedeelte uit dimeticon (meer dan 95%). Dit is een silicoon dat doordringt in de ademhalingsorganen van de hoofdluizen en neten zodat ze stikken.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren. Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Waar kunnen luizen niet tegen? Malathion, permetrine en dimeticon. In de praktijk blijkt dat luizen steeds ongevoeliger worden voor malathion en permetrine. Aanbevolen door het RIVM: middelen met dimeticon.
De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt. De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar hoofdluizen blijven in de luizenkam achter. Als u twee weken elke dag kamt, kunt u alle hoofdluizen verwijderen.
De neet (het ei), is het eitje van een hoofdluis. De grootte van een neet kan je vergelijken met een speldenkop en vind je tussen de 3 en de 4 mm van de hoofdhuid. De nimf (of larve), vormt de basis voor een nieuwe luis. Een volwassen luis, welke tot wel tien eitjes per dag kunnen leggen.
- Twee weken lang elke dag kammen met een netenkam (daarmee vang je zowel luizen als neten). Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten (dood of levend) voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassen luizen en voorkomt daarmee dat nieuwe eitjes worden gelegd.
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen. Neten daarentegen zitten bij de huid.
Besmetting met de hoofdluis is niet het gevolg van een onhygiënisch milieu. De hoofdluis heeft geen voorkeur voor schoon of niet-gewassen haar. Hoofdluizen kunnen niet springen, vliegen of zwemmen. Alleen door direct contact kan de hoofdluis zich verspreiden naar een andere gastheer.
Hoofdluizen kunnen prima op volwassenen leven. De kans dat volwassenen hoofdluis hebben is echter kleiner omdat ze minder haarcontact hebben met anderen.
Kunnen luizen springen? Nee, luizen springen niet. Ze kunnen zich met hun klauwtjes langs haren klimmend voortbewegen en nog behoorlijk snel ook, maar ze kunnen niet springen en ook niet over gladde oppervlakten lopen.
Rond de 53% van de mensen is niet allergisch en bij hen ontstaat er helemaal geen jeuk, zelfs niet wanneer zij honderden of duizenden luizen hebben.
Gewone conditioner of crèmespoeling is net zo effectief bij het verwijderen van de eitjes van hoofdluizen (neten) als speciale netenverwijdermiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent. Eitjes van hoofdluizen, zogenaamde neten, zijn heel moeilijk te verwijderen.