De belangrijkste veranderingen zijn: De gemeente gaat inburgeringsplichtige nieuwkomers begeleiden bij hun inburgering. Voor asielstatushouders doen zij dit vanaf het moment van koppeling aan een gemeente. Iedereen krijgt een inburgering op maat.
Inburgeraars vestigen zich blijvend in Nederland en een volgende stap kan naturalisatie zijn. Nieuwkomers verkrijgen dan de Nederlandse nationaliteit en kunnen een Nederlands paspoort aanvragen. Een aanvraag tot naturalisatie is over het algemeen mogelijk na een verblijfsduur van vijf jaar in Nederland.
Als u niet op tijd bent ingeburgerd, kan DUO u een boete geven. Vraag daarom altijd raad aan DUO als u denkt dat u uw examen niet gaat halen of als u niet weet wat u moet doen.
U moet inburgeren onder de Wet inburgering 2021
U kunt de extra tijd pas aanvragen 2,5 jaar na het begin van uw inburgeringstermijn. Vanaf 2024 vindt u hier meer informatie.
Verplichte inburgeraars
Het gaat om bijvoorbeeld EU-burgers, personen die omwille van een ziekte of handicap blijvend niet in staat zijn het inburgeringstraject te volgen, inburgeraars die 65 jaar of ouder zijn,… Voor de verplichte inburgeraars blijft de inburgeringsplicht bestaan zolang ze die niet zijn nagekomen.
U moet 19 vragen goed beantwoorden.
Als u niet op tijd inburgert, kunt u een boete krijgen van DUO. De gemeente kan u ook een boete geven als u zich niet aan de afspraken houdt. Heel soms kunt u ook uw verblijfsvergunning verliezen.
De kosten van een cursus alfabetisering, inburgering en staatsexamen hangen af van de duur van de cursus en het soort traject. De gemiddelde prijs per uur bedraagt € 14,40. De cursus Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) kost € 848,70.
Dan hebt u 3 jaar om het inburgeringsexamen te halen. Lukt dit niet, dan krijgt u een boete van DUO. U krijgt een brief van DUO. De brief heet 'Vooraankondiging termijnoverschrijding'.
Als u via naturalisatie Nederlander wilt worden, moet u onder andere zijn ingeburgerd. Dit wil zeggen dat u behoorlijk Nederlands kunt spreken, lezen, schrijven en verstaan. Ook moet u zich kunnen redden in de Nederlandse maatschappij. Om dat aan te tonen moet u een inburgeringsdiploma halen.
U hebt minimaal 1 keer het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) gedaan. U hebt alle andere examens die u nog niet hebt gehaald, minimaal 2 keer gedaan. Inburgeringsexamens én Nt2-examens tellen mee. Uw inburgeringstermijn is 2,5 jaar geleden gestart.
Taalniveau blijft A2 in 2023
De Nederlandse regering is van plan om het te behalen taalniveau voor het aanvragen van een sterkere verblijfsvergunning en naturalisatie te verhogen van niveau A2 naar niveau B1.
De Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN) bepaalt dat het Nederlanderschap automatisch verloren gaat als een Nederlander langer dan 13 jaar buiten het Koninkrijk of de Europese Unie woont. In het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' staat dat dit automatisme wordt herzien.
U verliest uw Nederlandse nationaliteit meestal als u een andere nationaliteit aanneemt. U kunt uw Nederlanderschap ook verliezen als u een dubbele nationaliteit heeft en u uw paspoort of identiteitskaart niet op tijd vernieuwt.
Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.
Inburgeren kan op twee manieren. De meeste inburgeraars doen het inburgeringsexamen. Als je moet inburgeren ontvang je een brief van DUO. Het staatsexamen NT2 doe je als je een beroepsopleiding wilt gaan doen of als je wilt studeren.
Het examen is niet moeilijk. Als u meedoet met een deel van een beginnerscursus, of een paar privélessen te voorbereiding op het examen kunt u slagen voor het examen. Wilt u meer informatie of een een afspraak maken?
Het PIP betekent Persoonlijk plan Inburgering en Participatie. In dit plan staan afspraken over hoe je gaat inburgeren en hoe je gaat meedoen in de samenleving. Je maakt in het PIP ook afspraken met de klantmanager over wanneer je elkaar weer ziet om te kijken hoe het gaat met je inburgering.
Jouw diploma blijft geldig. Altijd. De IND beslist over naturalisatie.
Inburgeringscursus en examen betalen
Dan betaalt de gemeente uw inburgeringscursus en examen. U moest beginnen met inburgeren op 1 januari 2022 of later.
Immigranten die voor langere tijd of definitief naar Nederland komen moeten mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving. De overheid vindt het daarom belangrijk dat deze nieuwkomers inburgeren. Ze leren dan onder meer de Nederlandse taal. Nieuwkomers zijn immigranten die naar Nederland komen voor werk of hun partner.
U krijgt de uitslag van uw inburgeringsexamen binnen 8 weken.
U krijgt vragen over filmpjes en u luistert naar teksten. Het examen op A2-niveau duurt 45 minuten. De examens op niveau B1 en B2 duren 90 minuten. Op staatsexamensnt2.nl Link opent externe pagina staat informatie over de inhoud.