Folie is hittebestendig, maar niet helemaal hittebestendig. Als je hoge temperaturen gebruikt met aluminiumfolie op de bodem van de oven, kan de folie smelten en jouw apparaat permanent beschadigen. Het gebruik van folie op ovenrekken kan de warmteverdeling in de oven verstoren en optimale kookresultaten verstoren.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bakpapier.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Aluminium bakjes kennen vele toepassingen als verpakking voor versproducten en andere voeding. Het grote voordeel is dat aluminium bakjes voor in de oven kunnen worden gebruikt. Dit verpakkingsmateriaal wordt verkocht voor het inpakken van vele soorten vlees, diverse groentes, kip en gevogelte.
Keuzestress bij het bereiden van groenten in de oven? Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
Aluminiumfolie kan je gebruiken om restjes af te dekken om later in de koelkast te bewaren, maar je gebruikt het beter voor andere dingen. Dé eigenschap van aluminiumfolie is dat hij hittebestendig is. Je kan de folie gebruiken in de oven en zelfs op de barbecue.
Heb je geen bakpapier in huis, dan kan olijfolie je in de meeste gevallen uit de nood helpen. Door je bakplaat in te oliën krijg je hetzelfde effect. Het is iets minder handig, maar het werkt perfect. Ook boter of een speciale bakspray werken op dezelfde manier.
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
Het verschil tussen bakpapier en aluminiumfolie
Omdat bakpapier een antikleeflaagje heeft, is het dan ook perfect om kaasachtige of kleverige etenswaren mee te bereiden. Aluminiumfolie wordt in de meeste gevallen gebruikt om ovenschotels mee af te dekken of bij het stomen van bepaalde etenswaren.
De reden dat aluminiumfolie verschillende kanten heeft, heeft niets met de werking ervan te maken, maar met de productie. Tijdens het persen van de folie wordt de ene kant glanzend en de andere kant mat. Dat komt doordat er 2 lagen tegelijk door de wals gaan, om te voorkomen dat ze scheuren.
Bakjes die niet in de magnetron kunnen
Maar ook bakjes van aluminium kunnen niet tegen de magnetron. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid geven, wat ook nog eens voor kortsluiting kan zorgen.
Aluminium kan wat moeilijker uit het restafval gehaald worden dan staal. Daarom is het extra goed om aluminium blikjes, schaaltjes en folie in te leveren via de zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken.
De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord.
Kan een plastic bakje in de oven? Nee, in de regel niet. Ze zijn doorgaans van een soort plastic die niet bestand is tegen oventemperaturen. Andersom kan meestal wel; vrijwel alle schalen kunnen in de magnetron met uitzondering van poreuze, aardewerken schalen die vocht op kunnen nemen (zoals een romertopf).
Wil je een klein steentje bijdragen aan een betere wereld? Uit onderzoek van Keuringsdienst van Waarde blijkt dat plasticfolie beter voor het milieu is. Het produceren van aluminiumfolie kost namelijk erg veel energie; per kilogram maar liefst zo'n vijftien kWh aan energie.
Volgens de woordvoerder van aluminiumfoliefabrikant Toppits maakt het niet uit welke zijde je gebruikt, ze werken precies hetzelfde. Dat de doffe kant de warmte beter vasthoudt zou een fabeltje zijn. Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Temperatuur. Toch moet je goed opletten als je bakpapier in de oven gebruikt, het papier is namelijk brandbaarder dan je denkt. Gebruik het daarom niet als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt. Het papier is namelijk maar bestand tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius.
De klassieke manier: de oven
Bedek een bakplaat met een laagje bakpapier en leg daar je pizzapunten op. Bedek de plaat daarna met aluminiumfolie: zo droogt je pizza niet uit. Schuif de bakplaat onderaan in de oven. De ideale temperatuur om een pizza op te warmen is 180°C.
Een natte prop
Doe dan de prop weer voorzichtig open en strijk het glad met je handen. Het bakpapier scheurt een stuk minder snel als het nat is en je kunt het bovendien een stuk makkelijker in de bakvorm leggen. Daarbij droogt het papier mee in de oven, dus het kan ook verder geen kwaad!
Het papier kan namelijk in brand vliegen. Dit komt doordat het bestand is tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius. Het is daarom belangrijk dat je het niet gebruikt wanneer je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt.
Het werkt eigenlijk heel simpel: verwarm je oven voor op 180 graden en bedek een (eventueel met bakpapier beklede) bakplaat met een laag kokosrasp. Rooster in de oven en wanneer de kokos begint te kleuren, haal je de plaat eruit. De plekken waar de rasp het snelst bruin is geworden, daar is je oven het heetst.
Zowel glas als opaal zijn perfect geschikt voor de oven.