Het effect van Ritalin en Concerta is niet bij iedereen hetzelfde, het kan zelfs averechts werken. Het gebruik van Ritalin (methylfenidaat) is vanaf 2006 en 2007 verdrievoudigd, met name voor de behandeling van kinderen met ADHD.
Flinke risico's
Maar het bezit of gebruik van methylfenidaat zonder recept is wel degelijk illegaal, waarschuwt IVM-gedragswetenschapper Hanneke Zwikker. Methylfenidaat staat namelijk op dezelfde lijst van de Opiumwet als drugs zoals cocaïne en xtc.
Methylfenidaat zorgt ervoor dat u meer aandacht heeft. Ook verbetert het uw stemming en werkt het opwekkend. Bij ADHD (u bent snel afgeleid, doet drukker en doet dingen zonder er bij na te denken). Ook bij narcolepsie (slaapziekte waarbij u overdag vaak plotseling in slaap valt).
Ritalin zorgt ervoor dat er meer dopamine vrijkomt in het striatum, een belangrijk gebied in de hersenen dat een rol speelt bij motivatie, handelingen en cognitie. Dopamine is een molecuul dat ervoor zorgt dat signalen worden overgebracht tussen zenuwcellen.
Risico's van Ritalin snuiven
Ritalin snuiven kan je neusslijmvlies ernstig beschadigen. Ook kan regelmatig Ritalin snuiven het slapen verstoren, met oververmoeidheid tot gevolg. Ritalin snuiven is niet dodelijk, maar kan wel gevaarlijk zijn, zeker wanneer je Ritalin snuiven en alcohol of andere drugs combineert.
Combinatie: Alcohol & ADHD-medicatie
Gebruik van alcohol in combinatie met methylfenidaat (Ritalin®, Concerta® en Equasym XL®) of atomoxetine (Strattera®) wordt afgeraden. Alcohol kan de bijwerkingen van methylfenidaat namelijk versterken.
Alcohol kan de centrale bijwerkingen verergeren en kun je dus beter niet gebruiken samen met methylfenidaat. Methylfenidaat gaat niet goed samen met amfetamine, cocaïne en andere opwekkende middelen.
Risico's. Ritalin is een medicijn dat de concentratie verbetert en daarom vooral gebruikt wordt door mensen met ADHD (aandachtsstoornis met hyperactiviteit). Het wordt echter ook steeds vaker gebruikt door studenten, die merken dat studeren met Ritalin hun prestaties verbetert.
Beide stimulantia (methylfenidaat en dexamfetamine) hebben ongeveer dezelfde bijwerkingen, maar bij methylfenidaat komt soms somberheid voor, tot depressieve gevoelens toe. Als dit een bijwerking is dan is vervangen door dexamfetamine vaak een goede oplossing.
Je gebruikt Ritalin. Een doosje kost € 3,63. Dit wordt volledig vergoed uit de basisverzekering en valt dus onder je eigen risico. De prijs van € 3,63 betaal je dus zelf tot je hele eigen risico op is.
Hoe populair ook, het is illegaal om ritalin te verhandelen en het hoofdbestanddeel Methylfenidaat staat op lijst 1 van de opiumwet als 'harddrugs'. De (door)verkoop buiten de apotheek om is strafbaar.
Bijwerkingen van stimulantia (zoals Ritalin, Concerta, dextro-amfetamine) zijn: minder eetlust en slaap.
De effecten van ADHD-medicijnen lijken op de effecten van speed of cocaïne bij mensen zonder ADHD. De meeste mensen zonder ADHD die de medicijnen nemen krijgen meer energie en zin om te praten. Ze voelen zich wakker en soms een beetje blijer. De pillen met cafeïne en L-theanine geven minder sterke effecten.
Mensen met ADHD kunnen zich moeilijk concentreren en zijn snel afgeleid. Door Ritalin te nemen, hebben ze minder last van rusteloosheid, zijn ze minder hyperactief en zijn ze beter in staat om zich te focussen en concentreren.
Uit de review van Millichap en Yee (2012) komt naar voren dat een dieet met veel suikers en vetten ADHD verergert, en dat een ADHD-vriendelijk eetpatroon de symptomen kan verlichten. De auteurs adviseren om suikers, toegevoegde stoffen, conserveringsmiddelen en allergenen te schrappen.
Die lopen uiteen van verhoogde bloeddruk en hartproblemen tot slapeloosheid, depressiviteit en psychose. Methylfenidaat staat op lijst 1 van de Nederlandse Opiumwet en dat maakt het gebruik ervan als partydrug of 'brain enhancer' illegaal.
De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Dit is een stof die nauw verwant is aan amfetamine. De werking van methylfenidaat is vergelijkbaar met amfetamine, maar is minder sterk. De effecten houden ook minder lang aan.
Uit het onderzoek van Schweren blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor schadelijke langetermijneffecten van ADHD-medicatie op de ontwikkeling van het brein.
Bij een normale dosis (zo laag mogelijk en bepaald door een ervaren arts die vertrouwd is met ADHD) zal men na enige tijd niet méér van het middel moeten gebruiken om eenzelfde effect te hebben. Er ontstaat dus geen gewenning en lichamelijk wordt men evenmin afhankelijk van Rilatine.
De gemiddelde dagdosering ligt tussen 40 en 100 mg. De maximum dosering van methylfenidaat bij volwassenen is onbekend; in de praktijk komen de meeste patiënten uit beneden een totale dosering van 150 mg per dag.
Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt? De tabletten en capsules werken allemaal even snel, maar de werkingsduur verschilt. Gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat): de werking van de gewone tabletten begint na 1-2 uur. Dit houdt 3-6 uur aan.
Cannabis wordt vaak gebruikt om symptomen van ADHD zoals onrust en slaapproblemen te bestrijden. Het nadeel van cannabis is dat de concentratieproblemen van ADHD erdoor toenemen. Cannabis doet de gunstige effecten van stimulantia op de concentratie dus teniet.
Ritalin werkt maar 2 tot 4 uur. Als het uitwerkt kun je last krijgen van rebound (versterkte onrust). Daarom is het belangrijk dat het de hele dag door regelmatig wordt ingenomen. Bijwerkingen zijn: hoge bloeddruk, hoofdpijn, hartkloppingen, problemen met inslapen en een verminderde eetlust.
Courante nevenwerkingen, vooral in het begin van de therapie, zijn hoofdpijn, nervositeit, rusteloosheid en moeite met inslapen. Bij veel mensen neemt ook de eetlust af. Minder frequent, en vooral bij een te hoge dosering, zijn hartkloppingen, een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk.