Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Een leeg gevoel, wat is dat eigenlijk? Een leeg gevoel heeft niet een echte definitie, terwijl velen weten hoe het voelt. Woorden als richtingloosheid, gevoelloosheid, zinloosheid, geen gevoel van toekomst hebben, geen houvast hebben, geen wortels of geen verbondenheid voelen geven er een richting aan.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
U hebt er minder zin in dan voorheen of u hebt het gevoel dat u de energie er niet voor op kunt brengen. Zelfs kleine dingen, zoals de boodschappen doen of koken, kunnen een grote opgave lijken. Het kan daarnaast zijn dat activiteiten die u wel uitvoert trager verlopen dan eerst.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Je voelt je regelmatig overweldigd, wanhopig en pessimistisch. Je hebt het gevoel dat je een slachtoffer bent en dat je weinig tot geen mogelijkheden hebt om verandering tot stand te brengen. Je laat je leven steeds meer bepalen door je angsten en onzekerheden.
Wat verstaat men onder een emotionele blokkade? Bij emotionele blokkade kun je denken aan: niet bij je gevoel kunnen, gevoelens niet durven herbeleven. niet open staan voor bepaald gevoel.
Als het niks meer voelen tot suïcidegedachten leidt, is het belangrijk dat je niets overhaast doet. Bel ons om hierover te praten en hulp te krijgen bij geen emoties meer voelen. Pak de telefoon en bel naar 113 of gratis naar 0800-0113 of chat met onze hulpverleners als je dat prettiger vindt.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Symptomen eenzaamheid
Als je eenzaam bent, voel je je niet verbonden met anderen, met de omgeving, met de wereld. Daar kunnen allerlei gevoelens en gedragingen bijkomen. Dit zijn voorbeelden van symptomen die horen bij eenzaamheid: Een verdrietig, leeg, machteloos of angstig gevoel.
Je voelt je ondergesneeuwd en je komt niet meer uit de verf. Je kunt nauwelijks meer verwoorden waar je voor staat en waar je in gelooft. Je weet niet waar je heen wilt met je leven. Je twijfelt vaak en je bent ontevreden over jezelf.
Het is bewezen dat beweging helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel en het loslaten van opgekropte emoties. Volgens onderzoek is yoga een effectieve manier om PTSS te bestrijden. Maar ook andere bewegingsvormen, zoals acupressuur, massage en dans, helpen bij het verminderen van stress.
Het is een combinatie van cynisme, uitputting en inefficiëntie. Je bent emotioneel uitgeput, overweldigd en voelt je hulpeloos.
Niet kunnen huilen kan een teken zijn van stress en depressie. Misschien is het zo erg dat je niet weet hoe je verder moet. Voorkom erger. Denk je wel eens aan zelfdoding?
Indien we onze emoties niet uiten, kunnen ze lichamelijke pijn veroorzaken. Emoties kunnen zich opstapelen, waardoor ze een 'emotionele bagage' gaan vormen. Deze verzameling aan vaak traumatische levenservaring, hebben een grotere lichamelijke impact dan de meeste mensen denken.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.
Er zijn aantal dingen die op dit moment onbewust voor een rot gevoel kunnen zorgen. Voorbeelden hiervan zijn: Je hebt het heel druk, waardoor je niet aan ontspanning toe komt of stress hebt. Je hebt juist te weinig te doen, waardoor je je verveelt of geen voldoening uit de dag haalt.
Intimiteit groeit vanzelf.
Onderzoek toont het tegenovergestelde aan. Wanneer partners op een dag veel persoonlijke informatie met elkaar hebben gedeeld, goed naar elkaar hebben geluisterd en elkaar hebben gesteund, ervaren ze meer intimiteit in hun relatie.
Kan de liefde tussen twee mensen overgaan? Vanuit mijn ervaring als relatietherapeut geloof ik niet dat liefde ”op” kan raken. Wel kan een mens zo diep gekwetst raken of zichzelf zo kwijt raken in zijn/haar relatie, of zo uitgeput zijn, dat z/hij zich afsluit uit zelfbescherming.
Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.