Gelukkig is het antwoord hierop: niet! Energiemaatschappijen mogen in geen enkel geval hogere tarieven rekenen of je dwingen over te stappen. Zo oordeelde ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM): “Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan.”.
Maakt u geen afspraak over de energieprijs met een vaste looptijd en vast tarief? Dan kan de prijs van uw stroom of gas wijzigen. Meestal gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. De energieprijs kan dan hoger of lager worden.
Wie een contract van een bepaalde duur heeft afgesloten, kan niet veranderen van leverancier. Ook dat is een misverstand. Je kan op eender welk moment van contract veranderen. Het enige waar je rekening mee dient te houden, is een opzegtermijn van 4 weken.
Afsluiten van een nieuw energiecontract. Of je kiest tussen een variabel of vast energiecontract hangt af van de marktsituatie. Het is in ieder geval goed om te weten dat het op elk moment mogelijk is om te veranderen van energieleverancier, ook als de looptijd van het contract nog niet is afgelopen.
Heb je een vast contract dat binnenkort afloopt? Je krijgt dan binnenkort helaas te maken met de stijgende energieprijzen. Van je bestaande leverancier ontvang je een nieuw contractvoorstel. Je gaat dan automatisch over naar een variabel contract van jouw bestaande leverancier.
Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan. Op grond van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas is het beëindigen van de levering in de winterperiode (1 oktober tot 1 april) zeker niet zomaar toegestaan.
Je kunt je huidige contract automatisch laten omzetten in een variabel contract of je stelt zelf een nieuw vast energiecontract samen bij je huidige energieleverancier. Een andere mogelijkheid is overstappen naar een andere energieleverancier.
Dan hebt u variabele tarieven. Deze tarieven mogen veranderen. Dit staat in de algemene voorwaarden bij uw contract. Vaak gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook kortingen aan bij vaste contracten.
Gelukkig is het antwoord hierop: niet! Energiemaatschappijen mogen in geen enkel geval hogere tarieven rekenen of je dwingen over te stappen. Zo oordeelde ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM): “Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan.”.
De looptijd van je contract aanpassen
Je kunt 3 maanden voor het einde van je contract kosteloos overstappen op een ander contract van Eneco. Dan hoef je geen opzegboete te betalen. Je kunt de looptijd van je contract of de startdatum van de levering aanpassen door contact op te nemen met onze Klantenservice.
Mijn energiecontract met vast tarief loopt af, wat doe ik? De meeste vaste tarieven hebben een looptijd van één jaar. Twee maanden voor de einddatum verstrijkt, zal je energieleverancier jou een nieuw voorstel doorsturen.
Ook bij andere energiebedrijven schommelt het aantal klanten met vaste tarieven rond de 50 procent. Alleen bij Eneco wordt een groter deel van de klanten geconfronteerd met de fors hogere energieprijzen. Daar heeft een kwart van de klanten op dit moment een vast contract.
Vast contract
Het prijsplafond geldt alleen als jouw energietarief boven de de waarden van het prijsplafond uitkomt. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je verbruikt. Als je vaste contract volgend afloopt gelden de tarieven en verbruikslimieten in het prijsplafond weer.
Het vast contract van Engie heeft een looptijd van één jaar en is gericht aan gezinnen en kmo's, niet aan grote bedrijven. "Het contract is voor klanten met een vast contract dat afloopt op juni 2023 en iedereen die geïnteresseerd is", zegt Scheerlink.
Bij stijgende energieprijzen bent u beter af met een vast contract, bij dalende energieprijzen profiteert u mee met een variabel contract. Voor u een contract kiest, maakt u dus best voor uzelf uit hoeveel prijsrisico u bereid bent te lopen.
Een energiecontract met een looptijd van 3 jaar is slim als: je geen zin hebt om elk jaar naar je energiecontract te kijken. de tarieven voordelig zijn en je deze voor 3 jaar wilt vastzetten. je verwacht dat de prijzen gaan stijgen en je dit risico wilt uitsluiten.
In 2022 is Greenchoice door overstappers en Gaslicht.com uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland.
Momenteel heeft 56 procent van de Nederlandse huishoudens een variabel contract. Dat aantal was aan het begin van het jaar nog 50 procent en vorig jaar nog 44 procent. Het afgelopen half jaar gingen 400.000 huishoudens over op een variabel energiecontract meldt Autoriteit Consument en Markt (ACM).
We hebben goed nieuws voor je. Vanaf nu biedt Essent weer vaste contracten aan voor 1 of 3 jaar. Zo weet je waar je aan toe bent. Dat geeft rust.
Energiemonitor 2022: 50% van de Nederlanders heeft variabel energiecontract. De helft van de mensen in Nederland heeft een variabel energiecontract. Dit betekent dat hun energieleverancier het tarief voor gas en elektriciteit twee keer per jaar, of vaker als dat vanwege marktomstandigheden nodig is, kan aanpassen.
De periode waarin stroom en gas wordt ingekocht verschilt per energieleverancier. Essent past haar variabele tarieven niet eens per maand maar eens per kwartaal aan, zodat klanten niet te vaak te maken krijgen met tariefwijzigingen en toch snel meebewegen met prijsdalingen in de markt.
Een vast contract heeft een vaste prijs en een vaste looptijd. Je zet de prijs van je energie dan voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar vast. In die periode verandert je leveringstarief voor gas of stroom dus niet. Dat is fijn als je zekerheid wilt over je maandelijkse energie-uitgaven.
Wanneer je een vast contract hebt is het toch mogelijk dat je voorschotbedrag verhoogd wordt. Dit is eigen aan de energiemarkt en gebeurt omdat de datum van je contract niet noodzakelijk overeenkomt met de datum van je jaarlijkse meteropname, afrekening of voorschotaanpassing.