Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland. Ze worden ook wel de BES-eilanden genoemd.
De Nederlandse Antillen zijn opgeheven en Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, naast Nederland en Aruba. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn sindsdien openbare lichamen van het land Nederland, vergelijkbaar met gemeenten.
Vanaf 1854 werd het gebied Curaçao en Onderhorigheden genoemd als kolonie onder het Koninkrijk der Nederlanden. Op 15 december 1954 kwam aan de koloniale status een eind toen het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden na acht jaar onderhandelen ondertekend werd door Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen.
Curaçao is een eiland in de Caraїbische Zee en behoort als land tot het Koninkrijk der Nederlanden. Klein Curaçao, een klein onbewoond eilandje ten oosten van het eiland, behoort ook tot Curaçao. Het eiland ligt 55 km van de kust van Venezuela af. Curaçao heeft een totale oppervlakte van 444 km².
Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn landen binnen het koninkrijk, net als Nederland. Sommige zaken doen de landen apart, andere doen ze samen. In het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden staat welke zaken de landen gezamenlijk doen en wat ze zelfstandig doen.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk.
Elk land binnen het Koninkrijk heeft een eigen regering. De landen hebben ieder een eigen gouverneur.
De moedertaal van de Curaçaoënaars is Papiaments: een creoolse mengeling van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en de inboorlingentaal van de Arawakken. De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands, Papiaments en Engels.
Vanaf 10 oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen ontbonden. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat dan uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Alle eilanden hebben een nieuwe status. Curaçao en Sint Maarten zijn nieuwe landen binnen het Koninkrijk.
Curaçao is 1 van de 4 landen in het Koninkrijk der Nederlanden. Het staatshoofd van Curaçao is koning Willem-Alexander. De gouverneur vertegenwoordigt de koning op Curaçao. Op de website van de Curaçaose regering vindt u informatie over alle beleidsterreinen waarover Curaçao autonomie heeft.
In 1954 verkreeg Curaçao samen met de andere Nederlandse Antillen politieke autonomie.
U heeft altijd een geldig paspoort nodig als u naar Curaçao reist, waarmee u zich kunt identificeren. Het paspoort moet gedurende het hele verblijf op Curaçao geldig zijn. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs reizen naar Curaçao.
Nederlanders op Curaçao
Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar de indicatie is dat jaarlijks rond de 3.000 Nederlanders zich vestigen op Curaçao, maar dat ook ongeveer een zelfde aantal weer terug gaat naar Nederland. Cijfers over het aantal Nederlanders dat op Curaçao woont zijn moeizaam te vinden.
De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden (ANG). Bankbiljetten zijn beschikbaar in 10, 25, 50 en 100 ANG. Al deze biljetten zijn in principe gangbaar.
Daarnaast wordt 'hallo' niet vaak gebruikt, maar gebruik je in plaats daarvan het dagdeel. Zo zeg je bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of bon nochi (goedenavond). Als je 'dag' wilt zeggen, zeg je ayo, en als je iemand een fijne dag wilt wensen zeg je pasa bon dia.
Wie echter in de buurt van winkels, restaurants en supermarkten wil wonen vestigt zich meestal in de wat oudere villawijken op het eiland zoals Zuikertuintje, van Engelen of Mahaai. Deze villawijken kwamen in de jaren 40 tot ontwikkeling toen de rijke families nieuwe huizen gingen bouwen op de voormalige plantages.
Curaçao telt circa 140.000 inwoners uit zeer diverse bevolkingsgroepen. De meerderheid heeft een Afro-europese; Creoolse afkomst. Hiernaast bevolken Brits-West Indiërs, Chinezen, Libanezen, Portugezen, Surinamers, Venezolanen, Dominicanen, Haïtianen en Colombianen deels illegaal het eiland.
Ook op Curaçao is het Nederlands een officiële taal (voor 8% van de bewoners de thuistaal), evenals op Aruba (voor 6% de thuistaal) en op Sint-Maarten (4% thuistaal). Op Curaçao en Aruba is Papiaments de meest gesproken thuistaal, op Sint-Maarten Engels.
'Bon Dia' en 'Bon Nochi'
Het is net als dat liedje van Bassie en Adriaan: Bon dia is goedemorgen, Bon nochi goedenacht.
Het Huidige Curaçao
Nederland en het nabijgelegen Aruba behoren ook tot het Koninkrijk. (Aruba scheidde zich in 1986 af van de Nederlandse Antillen en werd een autonoom onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden met een eigen status.)
Verder bezitten de inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap. Dit Europees burgerschap moet gezien worden als een aanvulling op het nationale burgerschap.
Toerisme, een van de belangrijkste inkomens voor Curaçao. De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse Gulden. Op het eiland zijn veel havens. Zo heeft Willemstad een grote haven met een olieraffinaderij.