USB-C kan USB versie 3.2 aan en is dus stukken sneller
USB-C kabels kunnen USB versie 3.2 Gen 1 en Gen 2 aan, wanneer je een apparaat aansluit die USB versie 3.2 Gen 1 ondersteunt kun je datasnelheden van wel 5 Gbit/s halen. Bij een apparaat welke USB versie 3.2 Gen 2 ondersteunt tot wel 10 Gbit/s.
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
65W USB-C opladers
Veel moderne laptops en ultrabooks kunt u opladen met een USB-C oplader tot 65W. Onze USB-C opladers zijn universeel en geschikt voor alle compatibele apparaten tot 65W die op te laden zijn via een USB-C poort.
Bij iedereen bekend is de ouderwetse USB A poort, een poort met de vorm van een rechthoek. Daarna kwam de snellere USB 2.0 en nog snellere USB 3.0. De USB-C poort is te herkennen aan zijn ronde vorm.
Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je een USB C poort herkent. De poort is ovaal en heeft een symmetrische aansluiting. Dit houdt in dat je een stekker op twee manieren in de USB C poort kunt steken. Een ander kenmerk van de USB C poort is dat de poort kleiner is dan een USB A poort.
Als u het opladen wilt versnellen, gebruik u de oplader en kabel die zijn meegeleverd met uw apparaat. Gebruik de oplader en kabel die zijn meegeleverd met uw pc (of telefoon). Zorg ervoor dat u de oplader aansluit op de USB-C-oplaadpoort van uw pc (of telefoon).
Je laadt ze snel op met een usb C naar Lightning kabel en minder snel met een usb A naar Lightning kabel. Nieuwe Android smartphones, tablets en sommige iPads hebben een usb C aansluiting.
Koop bijvoorbeeld geen verloopstukje van usb-c naar type-a of type-b, want dan kun je een situatie krijgen waarin je een type-a naar type-a-kabel simuleert en dat is gevaarlijk. Als je die tussen twee usb-hosts zet, beschadig je je apparatuur. De type-c-specificatie verbiedt zo'n adapter dan ook expliciet.
Het belangrijkste bij het uitzoeken van een oplader is dat je een kabel met de juiste aansluiting kiest. Voor een iPhone heb je een Lightning kabel nodig. De meeste nieuwe Android telefoons hebben een usb C aansluiting. Oudere en goedkopere Android toestellen hebben nog een micro usb aansluiting.
Als je jouw laptop met usb c aansluiting wil verbinden met een apparaat met een HDMI aansluiting heb je een usb c naar HDMI kabel converter nodig. Met een HDMI naar usb c converter verbind je bijvoorbeeld jouw usb c laptop met een scherm of monitor met HDMI aansluiting.
USB kabels mogen maximaal 5 meter lang zijn (door tussenkomst van hubs te verlengen tot maximaal 30 meter)
Een aanvullende vernieuwing van USB-C is de hogere datatransmissiesnelheid. Naast USB 2.0 (480 Mbit/sec) ondersteunt de nieuwe standaard ook USB 3.1 Gen 1 (USB SuperSpeed) en Gen 2 (USB SuperSpeed+), waarbij transmissiesnelheden van tot en met 5 Gbit/sec respectievelijk 10 Gbit/sec mogelijk zijn.
Volgens de verordening moet USB-C als standaard aansluiting aanwezig zijn voor opladen van het apparaat. Dat gaat niet alleen gelden voor smartphones en tablets, maar voor meer apparaten. Veel fabrikanten gebruiken USB-C al, maar sommigen zoals Apple liggen nog dwars en gebruiken eigen propriëtaire aansluitingen.
USB Type C is een multifunctionele USB aansluiting. Het voornaamste voordeel van een Type C USB aansluiting is dat je deze aansluiting ook ondersteboven kunt inpluggen. Geen gedoe meer met het koppelen van je accessoires of laders! Verder heeft een USB C Type meer capaciteit om je apparaten sneller te laden.
USB-C komt voor bij bijvoorbeeld laptops, smartphones, tablets, opladers, mini-pc's en externe ssd's, maar USB-C heeft naast voordelen ook valkuilen door de variatie in soort. Varianten van USB-C-poorten. Kleine logo's of pictogrammen bij de poort verraden wat de betreffende USB-C-poort kan.
Een 90 Watt-laptopoplader kun je prima gebruiken voor je hoofdtelefoon en smartphone, maar een 18 Watt-oplader werkt niet met je laptop omdat hij niet krachtig genoeg is.
Telefoon 's nachts opladen is slecht voor telefoonaccu
Lithium-ion-batterijen slijten namelijk veel sneller na 80 procent, dan daarvoor. Dit heeft te maken met de chemische samenstelling van een telefoonaccu, die het best gedijt tussen een oplaadpercentage van zo'n 20 tot 80 procent.
Je hebt niet per se de originele oplader nodig
Voor de veiligheid maakt het niet uit of je een oplader van hetzelfde merk als je smartphone of een andere oplader gebruikt. Al onze opladers zijn veilig en beschadigen je batterij niet.
Je voorkomt brandgevaar
Vooral bij niet-originele opladers kan dit ontstaan, doordat de oplader snel erg warm kan worden. Daarnaast zijn de onderdelen vaak minder goed geïsoleerd, waardoor de hitte niet weg kan.
USB en industriële computers
Zowel USB Type-A-connectors als USB Type-C-connectors worden gebruikt om 5 Gbps- en 10 Gbps-verbindingen (USB 3.2 Gen 1 en Gen 2) te faciliteren. USB Type-C wordt ook gebruikt om de 20 Gbps- (USB 3.2 Gen 2×2), 40 Gbps- (USB4) en 80 Gbps-verbindingen (USB4 v2) te faciliteren.
A USB naar USB-C kabels vrouwelijk kun je gebruiken om o.a. je telefoon me op te laden. Je kan ze ook gebruiken als adapter voor o.a. je iPhone, Macbook en Chromebook. Het is een verloopstekker die je op je USB A kabel kan plaatsen zodat het een USB C kabel wordt.
USB-C is sneller dan USB 3
USB-C heeft een hogere data-overdrachtsnelheid dan USB 3 / USB 3.0: USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.