's Nachts even wakker worden, is eigenlijk normaal. Dat kan door de overgang van de ene slaapfase naar de ander. Het kan zijn dat je het de volgende dag niet meer weet. Wanneer je echter 's nachts wakker wordt en moeilijk weer in slaap geraakt dan kan er sprake zijn van doorslaapproblemen.
's Nachts wakker worden verstoort je slaapritme. Er zijn verschillende redenen waarom je 's nachts wakker kunt worden. Dat kan variëren van fysieke aandoeningen, zoals slaap apneu of een overactieve schildklier, tot omgevingsfactoren, zoals licht of geluid.
Door de cortisol (stresshormoon) in je lichaam zal je dus wakker worden. Als je dan rond 3-4 uur wakker wordt gaan we vaak kijken hoe laat het is. Deze lichtbron zorgt naast je alertheid dat je brein een seintje krijgt voor een nieuwe dag.
Geestelijk gezien kan het betekenen dat je boos bent of veel woede hebt die je niet op een goede manier kan verwerken. Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen. Je moet vaak hoesten, en je hebt vaak last van slijm in je keel. Je kunt hiervoor het beste naar je huisarts gaan.
Slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door stress. Stress kan ervoor zorgen dat we minder goed inslapen, maar ook dat we vaker wakker worden gedurende de nacht. Mensen die bijvoorbeeld te laat actief zijn op hun laptop, tablet of smartphone met werkgerelateerde zaken slapen minder diep.
Oorzaken van problemen met doorslapen
Lichamelijke klachten als pijn, jeuk, benauwdheid (slaapapneu), hoesten, snurken, zuurbranden, hartkloppingen, kuitkramp of rusteloze benen. (Vaak) moeten plassen. Een snurkende partner. Zorgen aan het hoofd, door bijvoorbeeld werksituatie, ziekte, geld- of relatieproblemen.
Tussen 3:00 tot 5:00
Word je wakker rond deze tijd? Dan kan het zijn dat je ergens verdrietig om bent. De emotie die hier namelijk bij hoort is verdriet. Als je vaak wakker bent rond deze tijd kunnen ademhalingsoefeningen je helpen.
03.00 tot 05.00 uur – Longen
Dat doen ze omdat ze omdat hun longen voor dag en dauw optimaal functioneren. Longen zorgen immers voor de ademhaling en dat is iets waar ze zich tijdens het mediteren op concentreren.
Wanneer je iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaat, gaat je biologische klok zich aanpassen en word je op hetzelfde tijdstip wakker. Dit kan beginnen doordat je bijvoorbeeld 's nachts wakker wordt om te plassen, maar ook wanneer je met een hoofd vol zorgen gaat slapen.
Volgens de Chinese geneeskunde is de lever bijvoorbeeld tussen 1 en 3 uur 's nachts erg actief. En de galblaas tussen 23 uur 's avonds en 1 uur 's nachts. In andere woorden, tussen 23 uur 's avonds en 3 uur 's nachts is je lichaam actief de boel aan het schoonmaken.
Wakker tussen 1:00 tot 3:00
Je lichaam neemt dan de tijd om te ontgiften, want deze twee uren zijn die van de lever. En dat ontgiften gebeurt zowel fysiek als mentaal. Dus als je op dit moment plots ontwaakt, kan het betekenen dat je bepaalde emoties zoals frustraties en woede geen plek weet te geven.
Stress en piekeren
Er zijn veel verschillende redenen waardoor je elke ochtend te vroeg wakker kan worden. Dit kunnen zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidsklachten zijn. Stress en piekeren kunnen bijdragen aan slapeloosheid waardoor je wel in slaap kunt vallen, maar niet kunt blijven slapen.
Satanistische betekenis
Over het land viel een duisternis tot 3 uur in de middag, het moment waarop Jezus kwam te overlijden. De duivel maakte toen 3 uur in de nacht tot zijn uur. Dit om spot te drijven met de dood van Jezus, precies het tegenovergestelde uur gebruiken.
Als het donker is maakt je lichaam meer melatonine aan, wat je slaperig maakt. In het licht zakt het niveau melatonine en word je wakkerder. Dus open die gordijnen en ga 's morgens meteen naar buiten. Een wekker met een lamp die daglicht simuleert kan ook helpen.
Het tijdsinterval van 0.00 uur tot 1.00 uur, wordt ook vaak het spookuur genoemd ("Van twaalf tot één, zijn de spoken op de been"). Dit heeft te maken met het feit dat dit tijdstip het verst van de dag (het licht) vandaan ligt.
Waar kinderen en tieners makkelijk het klokje rond slapen, worden volwassenen gemiddeld zo'n twee tot drie keer per nacht wakker. De reden hiervan is dat ons lichaam minder goed tot rust komt, waardoor we lichter slapen.
De milt met piekeren, gevoel afhankelijk te zijn, geen controle te hebben. De longen met verdriet. De nieren met angst en onzekeherid. De lever/galblaas met boosheid.
01:00 en 03:00 uur
De lever is het orgaan dat rond deze periode de hoogste activiteit heeft. Mogelijk is er dus iets met je lever aan de hand.
Maar zijn er nog meer organen waar we zonder kunnen? Dat zijn er nogal wat, zo blijkt. Om te beginnen is het best goed te doen met slechts één nier, long, oor of oog. Daarnaast kun je zonder al te veel problemen leven zonder neus- en keelamandelen, galblaas en blinde darm.
Ja hoor, dat kan. Slapen en wakker zijn zijn geen twee tegengestelde dingen. Het is dus niet zo dat je ofwel slaapt, ofwel wakker bent. Verschillende hersendelen kunnen op verschillende momenten in slaap vallen, en op verschillende momenten wakker worden.
Door overdag veel daglicht te zien zal het brein meer melatonine aanmaken en kan het slaappatroon verbeteren; probeer overdag voldoende te bewegen. Bewegen is een uiterst effectieve manier om stress te verminderen en het zorgt ervoor dat je beter en dieper slaapt.
Zorg ervoor dat het eerste wat je doet 's ochtends iets leuks is. Dit maakt het opstaan een stuk makkelijker. Dit kan bijvoorbeeld meditatie zijn, een lekkere kop koffie drinken, even naar jouw favoriete muziek luisteren of iets anders. Kies iets wat je leuk vindt en wat je lekker op weg helpt in de ochtend.