Huismuizen zijn alleseters. Het liefst eten ze graanprodukten, maar wanneer dit niet voorhanden is, kunnen ze ook teren op bijvoorbeeld zeep, stearine of zelfs kit. Een volwassen muis heeft circa 3 gram vast voedsel per dag nodig.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie. Dit soort oliën hebben in Nederland geen toelating als bestrijdingsmiddel.
Muizen hebben een hekel aan katten en andere roofdieren
Ze rennen achter alles aan wat snel beweegt en willen vaak elk beestje vangen. Muizen weten dit als geen ander. De geur van katten boezemt de muizen angst in waardoor ze jouw woning liever vermijden dan dat ze er gaan wonen.
Muizen houden niet van sterke geur
Muizen houden ook niet van sterke geuren. Uien, azijn, chloor en peper zijn hier goede voorbeelden van.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
Schijn met een zaklamp in een schuine hoek op de vloer en u kunt de sporen zien. Helaas is niet te achterhalen hoe oud deze sporen zijn, tenzij u deze ruimtes regelmatig schoonmaakt. Door 's avonds een laagje bloem of talkpoeder op de vloer te strooien kunt u zien of de muizen nog steeds aanwezig zijn.
Natuurlijke vijanden zijn uilen en roofdieren zoals kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Wezels achtervolgen huismuizen zelfs tot in hun hol. De urine die huismuizen overal achterlaten, geeft ultraviolet licht af dat door roofvogels kan worden waargenomen.
Je kunt muizen verjagen door een paar druppels chloor te verspreiden op plekken waar muizen aanwezig zijn. Ze zullen deze plek dan snel verlaten. Het is aan te raden om chloor als bestrijdingsmiddel alleen in te zetten in ruimtes waar je zelf niet vaak komt, zoals de zolder, kelder of berging.
Muizen verjagen met chloor
Muizen hebben ook een verschrikkelijke hekel aan chloor. Door iets chloor op die plaatsen neer te druppelen waar de muizen de woning, schuur, kantoren ed binnen komen zul je ze met dit middel wat buiten kunnen houden.
De muis smult ervan. Muizen lusten werkelijk alles en zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg.
Het ultrageluid heeft een frequentie tussen de er 20.000 hertz (20 kHz) tot 800 miljoen hertz (800 MHz). Muizen kunnen geluiden horen tussen 1000 hertz en 90.000 hertz (90 kHz). Het gehoor van muizen is zeer goed ontwikkeld. Muizen kunnen ultrasone geluiden horen tot ongeveer 90 kHz.
Kunnen muizen tegen water? Muizen kunnen goed tegen water. Over het algemeen houden muizen niet van water.
Gaatjes en kieren dichten.
Past er een potlood in? Dan kan de muis er ook doorheen. Check de muren en kastjes op gaten en spleten en maak deze dicht. Zorg er wel voor dat je de gaten dichtmaakt met materiaal waar de muizen niet doorheen kunnen knagen zoals kit, staalwol of ijzergaas.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Oorzaken muis in huis
Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren. (Ook vogelvoer kan muizen aantrekken.) Verder biedt uw woning bescherming tegen natuurlijke vijanden zoals roofvogels. Muizen die normaal gesproken alleen buiten leven zoals de veldmuis kunnen soms ook binnen komen.
Ze hebben aan een gaatje van 0,5 cm genoeg om een huis binnen te komen. Een vuistregel is hierbij dat als een potlood in het gat past, er ook een muis doorheen kan. Hoewel ze goed kunnen klimmen, zullen ze eerder via de kruipruimte een woning binnen komen dan via een openstaand raam of de dakgoot.
Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten.
Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt. Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
Muizenkeutels van een muizenplaag herkennen
Dit is één van de meest voor de hand liggende kenmerken als het gaat om een muizenplaag. Een enkele muis legt namelijk al zo'n 50 tot 80 muizenkeutels per dag. Deze zult u niet op een enkele plek terugvinden maar door uw hele huis.
Overdag houden ze zich vaak schuil en zul je er doorgaans weinig van merken. 's nachts verlaten ze hun schuilplaats op zoek naar voedsel. Doordat je muizen in de praktijk niet direct ziek kan het soms weken duren voordat een muizenplaag opgemerkt wordt.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Toch is het niet verstandig om aluminiumfolie tegen muizen te gebruiken. Het folie is namelijk erg dun waardoor muizen er doorheen kunnen knagen. Als je aluminium wilt gebruiken om muizen te weren kun je het beste schuurspons of staalwol gebruiken.