Ongelovigen heten atheïst of
Het woord 'atheïsme' is samengesteld uit het Griekse α (a) dat 'niet' betekent en θεος (theos) dat 'god' betekent. Atheïsten ontkennen niet alleen het bestaan van een persoonlijke God, maar ook het bestaan van meerdere goden of een of andere goddelijke werkelijkheid.
Een niet-gelovige is 'iemand die niet gelooft in een bepaalde god'. De betekenis van ongelovige is afhankelijk van het (religieuze) standpunt van de spreker. Vanuit het perspectief van een christen bijvoorbeeld is een ongelovige doorgaans iemand die niet-christen is.
Een agnost gelooft dat de mens niet met zekerheid kan weten of het bovennatuurlijke, inclusief een god, kan bestaan. Je kan een specifieke religie of levensbeschouwing aanhangen, dan ben je een katholiek, protestant, moslim, boeddhist, …
Personen die niet in een god geloven noemen zich soms een atheïst of een agnost. De twee verschillen wezenlijk van elkaar. Een atheïst ontkent het bestaan van een godheid, terwijl de agnost gelooft dat de mens niet zeker kan weten of het bovennatuurlijke, inclusief een god, kan bestaan.
Deïsme is de gedachte dat het mogelijk is het bestaan van God te kennen met behulp van alleen de rede. Volgens dit inzicht speelt openbaring geen rol in de kennis van God. De term staat ook in verband met de idee dat God het heelal heeft geschapen en daarna verdween. Het heelal werd overgelaten aan zijn eigen wetten.
De aanhangers van religieus atheïsme geloven in 'meer', maar sluiten een bovennatuurlijke God uit. Omdat niemand weet hoe dat 'meer' eruitziet, kun je nauwelijks nog van 'geloven in' spreken. Geloof vervaagt. Zicht op de omvang van dit atheïsme heeft Smedes niet.
Minst religieus
Het minst religieuze land ter wereld is China, met 61 procent overtuigde atheïsten, op ruime afstand gevolgd door Hongkong (34 procent) en Japan (31 procent). In deze landen is respectievelijk 7, 34 en 31 procent religieus.
Net als ieder mens hebben ook atheïsten angst voor de dood. Omdat de dood in de ogen van atheïsten het einde van het menselijk leven is, richten zij zich zeer sterk op de kwaliteit van het leven hier en nu. Er bestaan uiteraard atheïsten die dat invullen met een leven waarin genot en plezier de enige doelen zijn.
Noord-Korea voert de lijst al jaren aan. Ook Afghanistan, Somalië, Libië en Pakistan staan in de top vijf. De organisatie ziet Nigeria, China en India als “opvallende stijgers”. Wereldwijd zouden 340 miljoen christenen gebukt gaan onder vervolging.
Waarom jij niet in jezelf gelooft kan meerdere redenen hebben. Het kan zijn dat je in je jeugd wat hebt meegemaakt waar je je nog voor schaamt, of dat iets of iemand jou heeft laten voelen alsof je er niet toe doet. Ook het maken van een fout kan de oorzaak zijn geweest van het niet geloven in jezelf.
sceptisch (bn) : aarzelend, gereserveerd, onderzoekend, ongelovig, terughoudend, twijfelend. heidens (bn) : onchristelijk, ongelovig.
In de meest algemene zin betekent agnostisch zijn dat je gelooft dat het onmogelijk is om met zekerheid te weten of er een god of hogere macht bestaat, of dat je geen mening hebt over het bestaan van een god of hogere macht.
De meeste Hindoes geloven in een oppergeest Brahman. Maar Hindoes bidden niet zoals de christenen tot God of moslims tot Allah bidden. In plaats daarvan vereren zij honderden goden, die verschillende kanten van Brahman laten zien. Sommige Hindoes vereren vele goden, andere weer helemaal geen goden.
Een agnost is iemand die geen overtuiging heeft jegens het wel of niet bestaan van (een) bovennatuurlijk(e) macht(en). In de negentiende eeuw ontstond de term agnosticisme als noemer voor de overtuiging dat de kenbare werkelijkheid geen aanleiding geeft om het bestaan van God te veronderstellen.
Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) noemt zich atheïst, agnost of niet-religieus. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. In deze ranglijst is Nederland de koploper.
Net als honderd jaar geleden wonen de meeste christenen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika.
In India, Pakistan en Indonesië wonen de meeste mensen die nog nooit van het evangelie hebben gehoord. Wereldwijd zijn er volgens cijfers van de Amerikaanse organisatie Joshua Project 3,2 miljard 'onbereikten'. Dat is zo'n veertig procent van de wereldbevolking.
1500-1200 v. Chr.: Een passage uit de hindoeïstische Rigveda uit India wordt soms gezien als het eerste voorbeeld van atheïsme: 'De goden kwamen later, gelijktijdig met het ontstaan van dit heelal.
Bijna 6 op de 10 (58 procent) van de Nederlanders van 15 jaar en ouder rekenden zich vorig jaar niet tot een religie of een levensbeschouwelijke groepering, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een jaar eerder was dat nog 55 procent en in 2010 was het 45 procent.
13 procent van de wereldbevolking geeft aan atheïst te zijn. Dat komt neer op zo'n een miljard atheïsten wereldwijd.
Christendom. In de sterke betekenis wordt met de immanentie van God de stellingname bedoeld dat God voortdurend van nabij aanwezig is, als een innerlijke drijvende kracht die de volledige schepping doordringt. Bepaalde religies (bijvoorbeeld het pantheïsme) sluiten aan bij deze visie, andere religies verwerpen haar.
Godsdienstvrijheid (ook wel vrijheid van godsdienst, vrijheid van religie of religievrijheid genoemd) is een van de klassieke grondrechten. Het houdt in dat men de vrijheid heeft zelf te kiezen om tot een godsdienst toe te treden en deze te belijden en beoefenen.
God is met een hoofdletter als het naar het enige opperwezen van een godsdienst verwijst - meestal het christendom, maar ook het jodendom en de islam. Het is de naam van een heilig wezen of een heilige persoon.