Het is de politie in beginsel niet toegestaan om een woning te betreden in de nachtelijke uren van 0.00u tot 6.00u (artikel 7 lid 1 Awbi). De enige uitzondering hierop is wanneer dit dringend noodzakelijk is, en ook specifiek in de machtiging is opgenomen dat ook op die tijden de woning kan worden betreden.
De politie moet wel aan veel regels voldoen als ze een woning zonder uw toestemming binnen gaat. Zo moeten de agenten zich legitimeren en uitleggen waarom ze uw woning in willen. Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u een klacht indienen bij de politie.
Een huiszoeking, officieel doorzoeking ter inbeslagneming en doorzoeking ter vastlegging, is het door de politie of een andere opsporingsambtenaar binnentreden in een woning of ander besloten lokaal zonder toestemming van de bewoner, met het doel om mogelijk bewijs voor een strafbaar feit op te sporen en zo nodig in ...
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.
De huiszoeking met toestemming
De bewoner is nooit verplicht zijn toestemming te geven. De toestemming kan enkel uitgaan van het 'hoofd van het huis', of wanneer deze afwezig is, van een andere hiertoe gemachtigde persoon. Diegene die toestemming moet geven, is de persoon die de onschendbaarheid van de woning geniet.
Als je de politie niet vrijwillig toestemming geeft je woning te betreden, zal de rechter moeten onderzoeken of er ten tijde van het binnentreden bij de politie voldoende verdenking was om tegen jouw wil je woning te betreden. Soms wordt de verdenking ter zake van hennepteelt door de politie onvoldoende “opgeplust”.
De machtiging blijft hoogstens drie dagen na de dag dat die is afgegeven geldig. De schriftelijke machtiging moet worden getoond aan de bewoner alvorens kan worden binnengetreden.
geweld gebruiken; onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel; telefoon tappen; personen observeren.
Liegen tijdens het verhoor bij de politie is niet strafbaar. Wel is het zo dat, wanneer later blijkt dat u tijdens het verhoor bij de politie hebt gelogen, uw verklaring als zelfstandig bewijsmiddel tegen u kan worden gebruikt. Dit heet ook wel een 'kennelijk leugenachtige verklaring'.
'Verdachte zijn' betekent dat er een (redelijk) vermoeden aanwezig is dat u een strafbaar feit heeft gepleegd. U bent niet altijd een verdachte als de politie bezig is met een onderzoek tegen u. Het is ook mogelijk dat de politie met een opsporingsonderzoek bezig is om een bepaalde zaak uit te zoeken.
Normaal zou je deze vraag beantwoorden met een nee. De politie liegt niet en moet altijd de waarheid spreken, net zoals de Officier van justitie.” Toch heeft de Hoge Raad besloten dat liegen in bepaalde omstandigheden wel mag, zolang het niet indruist tegen de rechten van de mens; de procesorde.
De rechter-commissaris is bevoegd tot het doorzoeken van elke plaats, inclusief een woning zonder toestemming van de bewoner en een kantoor van een verschoningsgerechtigde (art. 110 Sv).
Het is goed mogelijk dat de verdachte na het verhoor weer terug naar huis mag. Dat is echter geen zekerheid en afhankelijk van het feit waar de verdenking op ziet en welk onderzoek nog nodig is.
U bent alleen strafbaar als u nalaat te helpen, terwijl u dit had kunnen doen zonder uzelf of anderen daarmee in gevaar te brengen. Mocht er aan het bieden van hulp wel gevaar hebben bestaan, bent u niet strafbaar.
Bij uithuiszetting moet iemand zijn huis verlaten na een besluit van de rechter, of soms van de burgemeester. Dit wordt ook wel ontruiming genoemd. Uithuiszetting kan gebeuren als iemand de huur niet betaalt of overlast veroorzaakt. Zoek snel hulp en houd goed contact met de verhuurder.
Als de politie schade aan een derde veroorzaakt bij een inval, is de Staat daarvoor aansprakelijk. Het is een belangrijke uitspraak die voor onze cliënt op een gunstig moment kwam. Het OM heeft inmiddels aangegeven de schade te zullen vergoeden, op grond van de juridische argumenten die wij aandroegen.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
Als de rechter u oproept om te getuigen tijdens een vooronderzoek of zitting, moet u dit doen. Als u zonder geldige reden wegblijft, kan de politie u op komen halen. Als u weigert te antwoorden op vragen kunt u eventueel in hechtenis worden genomen. Dit geldt als uw verklaring dringend nodig is voor het onderzoek.
Aspirant-politieagenten mogen voortaan tot 5 keer deelnemen aan selectieprocedure. Wie niet slaagt voor de selectieprocedure bij de geïntegreerde politie, mag voortaan nog vier keer herkansen.
Eerste hoofdcommissaris is sinds 2013 de hoogste rang bij de Nederlandse politie. De hoofdcommissaris is eindverantwoordelijk voor de politieregio waar hij of zij hoofdcommissaris van is en samen met de burgemeester en de hoofdofficier van justitie bepaalt de hoofdcommissaris het beleid van de politieregio.
Een echte politiebeambte spreekt Nederlands en kan zich identificeren aan de hand van zijn legitimatiekaart (bankkaartformaat). Hierop staat een pasfoto, een identificatienummer en 'Politie' in de drie landstalen.
De snelste auto van de Nederlandse politie is de Audi A6 Avant 3.0 TDI quattro S Tronic. Deze politieauto beschikt over een 286 pk sterke dieselmotor en heeft een topsnelheid van 250 km/u. In 5,6 seconden zit de politie-Audi op de 100 km/u. Deze auto is het snelle interventie voertuig van de politie in Nederland.
Op het politiebureau moet de politie je binnen 6 tot 9 uur verhoren. Als je verdacht wordt van een licht strafbaar feit (zoals baldadigheid) dan heeft de politie maximaal 6 uur de tijd om dat te onderzoeken en jou te verhoren (met jou te praten over het strafbare feit en over jou zelf).
Alleen met toestemming van een rechter-commissaris mag de politie zogenoemde 'gevoelige' gegevens opvragen – godsdienst, ras, gezondheid, politieke of seksuele voorkeur.