Diepe slaap is de herstellende slaap die nodig is om je elke dag op je best te voelen. Bij gezonde volwassenen, zal ongeveer 13 tot 23 procent van de slaap diep zijn. Dus wanneer je 8 uur per nacht slaapt, komt dat neer op 62 tot 110 minuten diepe slaap. Naarmate je ouder wordt, heb je echter minder diepe slaap nodig.
Hoeveel diepe slaap heeft u nodig? Een volwassene heeft gemiddeld 2 uur diepe slaap nodig per nacht.
De diepe slaap is de fase die je nodig hebt om te herstellen en fris wakker te worden. Wanneer je niet genoeg diepe slaap hebt is de kans groter dat je suf en somberder wakker wordt. Andere gevolgen van te weinig diepe slaap zijn gewicht aankomen en overdag moeite hebben met concentreren en sociaal zijn.
Dat we ongeveer een kwart van onze slaap in een diepe slaap doorbrengen is maar goed ook. De diepe slaap is heel belangrijk voor het biologisch herstel van vooral de hersenen. Het is ook het ideale moment voor je lichaam om zichzelf te herstellen op cellulair niveau.
REM-slaap:
De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
Het horloge meet de tijd die tussen iedere hartslag zit. Dit wordt vervolgens gecombineerd met de bewegingsmeter. Op basis van deze gegevens kan het horloge bepalen of je slaapt, wakker bent en in welk slaapstadium je je bevindt.
Een goede nachtrust
Minstens 85% van de tijd dat je in bed ligt, slaap je. Je valt na een half uurtje of minder in slaap. (Maar liefst 1/3 heeft volgens het onderzoek langer nodig.) Je wordt niet vaker dan 1 keer per nacht wakker.
De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
De eerste 3 slaapcycli of de eerste 4 uur slaap wordt de kernslaap genoemd. Het grootste deel van de diepe slaap en een aanzienlijk deel van de droomslaap gebeurt in deze periode. Dat is dus de belangrijkste slaaptijd voor fysiek en emotioneel herstel en voor gegevensverwerking.
De REM-slaap is zonder twijfel een essentiële slaapfase. Tijdens je droomslaap worden emotionele gebeurtenissen namelijk verwerkt en wordt belangrijke informatie opgeslagen in je geheugen. Hierdoor vergroot je hersencapaciteit en ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen.
Tijdens de diepe slaap vertraagt je ademhaling en ontspannen je spieren. De bloeddruk zakt en je hersenen verwerken alle informatie en de vele prikkels die je overdag hebt opgedaan. Dit is noodzakelijk om alle systemen in je lichaam de volgende dag weer optimaal te kunnen laten werken.
Het belang van goede slaap
De meeste mensen hebben gemiddeld tussen de 7 en 8 uur nodig. Dit kan wisselen per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur en anderen hebben 9 uur slaap nodig. Wanneer u `s avonds naar bed gaat daalt uw alertheid en komt u via de lichte slaap in de diepe slaap.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten.
De eerste vijf tot zes uur van de slaap heet de kernslaap. Het grootste deel van de diepe slaap en een groot deel van de droomslaap gebeurt tijdens de kernslaap. Dit is de belangrijkste slaaptijd voor fysiek en emotioneel herstel en voor gegevensverwerking.
Deze fase van slapen zorgt voor het ontstaan van grote golven in het brein die een deltapatroon vormen. Deze trage hersengolven zorgen voor ontspanning van onze spieren en een tragere ademhaling. Tijdens een diepe slaap fase herstelt je lichaam optimaal en bouwt het energie op voor de volgende dag.
Droomslaap (REM-slaap)
Dat zorgt ervoor dat je niet beweegt tijdens je slaap. In deze fase kunnen de meest levendige dromen voorkomen, maar ook in de andere fases kun je dromen. Je onthoudt ze meestal niet allemaal. Maar als je wakker wordt tijdens je REM-slaap, weet je je droom wel.
Oorzaken fysieke vermoeidheid
Fysieke inspanning. Tekort aan bepaalde voedingstoffen. Stress. Slaaptekort: te weinig of niet kunnen slapen.
Koffie drinken is een optie, maar te veel cafeïne zorgt uiteindelijk voor nog meer vermoeidheid. Als het kan vermijd dan koffie of andere cafeïne verhogers. Doe een hele korte powernap wanneer je echt heel moe bent. Zet wel een wekker en slaap niet langer dan 20 minuten.
Als slaapexpert hanteer ik de regel dat je ongeveer 20 tot 25% van jouw nacht in een diepe slaap wilt zijn. Is het percentage voor jou lager, dan wordt het tijd om kritisch te kijken naar jouw slaaphygiëne.
De betrouwbaarheid en validiteit van de trackers en smartwatches is afhankelijk van de loopsnelheid, concluderen de onderzoekers. Er komt niet één absolute winnaar uit het onderzoek. Gemiddeld doen de consumenten trackers en smartwatches het beter bij gemiddelde en hoge snelheden, dan bij lage snelheden.
Fitbit berekent je slaapfasen door een combinatie van je beweging en hartritmepatronen te gebruiken. Als je ongeveer één uur niet hebt bewogen, neemt je tracker of smartwatch aan dat je slaapt.