Chocolade. Wellicht algemeen bekend, maar deze moet altijd bovenaan de lijst staan. Het is namelijk erg giftig voor honden! Hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger het is.
Honden reageren minder heftig op paracetamol. Bij honden is 250 mg/ kg dodelijk, maar er is sprake van een zeer grote variatie tussen individuen. Bij een dosering van 100-150 mg/ kg kunnen al vergiftigingsverschijnselen ontstaan. Een dosering die wel gebruikt wordt voor honden is 15 mg/kg, maximaal 3 maal daags.
Niet de vruchten zelf maar de pitten van kersen, abrikozen nectarines en perziken bevatten veel van de giftige stof cyanide. Je hebt natuurlijk weinig kans om zomaar een pit in te slikken, maar toch: 2 kapotte kersenpitten zijn al dodelijk.
Hoe snel krijgt een hond symptomen na vergiftiging? Indien uw hond vergiftigd is kunnen de verschijnselen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Dit is afhankelijk van de soort vergiftiging.
Hete kruiden - Chili, hete pepers of peper kunnen de gevoelige neus van een hond irriteren en niezen en loopneus veroorzaken. Andere specerijen zoals kruidnagel en kaneel ruiken onaangenaam voor honden en kunnen zelfs giftig zijn voor de dieren.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Koolzuurhoudende dranken met cafeïne en suiker zijn verboden terrein voor honden. Het effect van suiker hebben we al besproken. En ook het risico op cafeïnevergiftiging. Een klein slokje kan geen kwaad, maar liever dus niet.
De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond. Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond.
Bananen zitten boordevol kalium en vitamine C. Het zijn ook goede bronnen van vitamine B6, mangaan, biotine en koper, die allemaal goed zijn voor de algehele gezondheid van je hond. Bananen zijn ook rijk aan magnesium, dat je hond kan helpen andere vitaminen efficiënter op te nemen en een gezonde botgroei bevordert.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Een van de meest voorkomende vergiftigingen bij de hond is die met ratten- of muizengif. Het is een ernstige vergiftiging waarbij de eerste verschijnselen pas na enkele dagen optreden. Onbehandeld zullen honden die dit gif hebben opgenomen dood gaan aan inwendige of uitwendige bloedingen.
Vergiftiging met rattengif komt vooral voor bij honden. De werking van rattengif is meestal gebaseerd de stof Coumarine. Deze stof verstoort de activatie van een belangrijke stof in de bloedstolling; vitamine K. Zonder vitamine K kunnen er al door een kleine beschadiging grote (inwendige) bloedingen ontstaan.
De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven. Gebruik ook geen doseringen die gelden voor mensen.
Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Omdat aardbeien weinig suiker bevatten vormen ze de ideale snack voor honden met (aanleg voor) overgewicht. Bovendien zitten ze boordevol antioxidanten, zoals vitamine C. Dat helpt om het immuunsysteem van je hond te versterken zodat hij minder snel ziek wordt en sneller herstelt.
Hartaandoeningen zijn de grootste oorzaak van plotselinge dood bij honden. Bloedstolsels, abnormale hartritmes, cardiomyopathie kunnen allemaal plotselinge dood veroorzaken. Het is belangrijk om de hond routinematig door een dierenarts te laten controleren, zelfs als er geen tekenen van ziekte zijn.
Honden kunnen bijvoorbeeld verjaagd worden met ultrasoon geluid of door geur. Honden verjagen op geur kan doormiddel van korrels die u in de tuin strooit of door een spray in de tuin te sprayen. Deze middelen zijn niet gevaarlijk voor dieren maar houdt de honden op afstand door de onaangename geur.
Het leed dat grasaar heet: grasaren – ook wel kruipers genoemd – kunnen levensgevaarlijk voor honden zijn. Tijdens een wandeling kunnen de grasaren als het ware naar binnen kruipen in de oren, neus, ogen of pootjes.
Het duurt een paar dagen voordat een hond ziek wordt na inname van rattengif.
Dieren kunnen niet praten en dus ook niet zeggen dat ze pijn hebben, laat staan dat ze blootgesteld zijn aan een giftig product. Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij dieren zijn: Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn. Braken, speekselen, hoesten, benauwdheid.
Een koolmonoxidevergiftiging is extra gevaarlijk, aangezien het gas kleurloos en/of reukloos is. Deze vergiftiging is eigenlijk alleen te herkennen door hoofdpijn, misselijkheid en braken, spierslapte (vooral in de benen) of bewusteloosheid van het slachtoffer.