De deur. Traditioneel zetten we melk nogel makkelijk in de koelkastdeur. Samen met de bovenste plank is de deur echter de warmste zone van de koelkast. De deur is bovendien het meest gevoelig voor temperatuurschommelingen.
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
De ideale temperatuur is 3°C tot 4°C. Maar hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celsius (°C), bij de andere koelkast staan er cijfers van bijvoorbeeld 1 t/m 5. En soms gebruikt een koelkast een symbooltje dat een stijging of daling betekent.
Meestal is de koudste zone onderaan, juist boven het groentenvak. De temperatuur in uw koelkast moet tussen 0 en 7 graden zijn, met 4 à 5 graden als gemiddelde.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Dit is de ideale plaats voor het bewaren van rauw vlees en vis. Deze bederven minder snel op een lage temperatuur. Door ze altijd op deze plaats te bewaren, minimaliseer je dat bacteriën tussen verschillende voedingswaren gaan hoppen.
De juiste stand voor de draaiknop van de koelkast
Let dan op: de draaiknop in je koelkast geeft níet de temperatuur weer van je koelkast. Over het algemeen geldt 'hoger getal = hogere stand = kouder' en 'lager getal = lagere stand = warmer'.”
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
De ideale temperatuur van de koelkast is 5°C. Bij deze temperatuur zijn verse groenten, vlees en zuivel lang houdbaar en krijgen bacteriën minder kans.
Dan kan het zijn dat de deur niet meer goed sluit. Hierdoor wordt er continu condens bevroren op de achterwand, waardoor ijs begint te vormen. Het kan ook zijn dat de koelelementen of de thermostaat in de koelkast het niet goed meer doen. Als dit het geval is, kun je de koelkast het beste vervangen of laten repareren.
Het Voedingscentrum adviseert een koelkasttemperatuur van 4°C, omdat dit de ideale temperatuur is om de groei van bacteriën en schimmels te remmen.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
De koelkast koelt niet goed kan worden veroorzaakt doordat de circulatie met koude lucht slecht is. Dit kan komen doordat een voedingswaar de ventilatieopening blokkeert of doordat er op een manier vuil zich daar heeft verzamelt en die de opening dwarszit. In beide gevallen is dit makkelijk op te lossen.
De standaard / advies temperatuur die wij adviseren voor het koelgedeelte is tussen +5° graden en voor het vriesgedeelte -20° graden.
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks. Veel nieuwere koelkasten hebben een display met de temperatuur.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius.
Een koelkast is zo gebouwd dat hij de kou zoveel mogelijk binnenhoudt, net als een koelbox. Als de temperatuur in de koelkast hoger wordt dan een bepaalde ingestelde temperatuur, dan gaat de koelkast koelen. Binnen in de koelkast wordt er dan een vloeistof verdampt. Daardoor wordt de koelkast koud.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
Bovenste plank(en)
Op de bovenste plank van de koelkast is het, ten opzichte van de lagere planken, iets warmer. Hier kun je producten bewaren zoals kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
De temperatuur van de koelkast kan worden ingesteld van +2°C tot +8°C. Stel het apparaat volgens de gebruiksaanwijzing in op de juiste temperatuur. Controleer hierbij of je graden of standen instelt, dit staat altijd beschreven in de handleiding.
Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.
Bij een vriezer met een draaiknop is de hoogste stand het koudst. Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Om te weten welke stand je nodig hebt, koop je een thermometer die geschikt is voor koelkasten en vriezers.